Teherán a Moskva se dohodly na tranzitu přes íránské území

5. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
V kroku, který odráží jak sílící vazby mezi Moskvou a Teheránem, tak potíže, které mají obě země vzhledem k nestabilitě a politickým změnám s dopravou přes Kavkaz, obě vlády oznámily plány na zahájení obchodu v Kaspickém moři mezi Astrachaní v Rusku a Bender-Enzeli v Íránu.

Obě strany se dále dohodly, že Rusku bude povoleno převést z lodí na železniční tratě přes Írán 12 milionů tun nákladu ročně, stejně jako celkem přibližně 3 000 vlakových nákladů. Tímto způsobem se Kaspické moře stane pro Moskvu obchodním oknem do světa.

Začátkem tohoto roku se Rusko a Írán dohodly na obchodu přes Kazachstán a Turkmenistán, ale upřednostňuje se námořní cesta, protože se dotýká menšího počtu politických a bezpečnostních otázek a protože Írán je nyní členem Šanghajské rady pro spolupráci a je těsněji svázán s Ruskem.

Navíc ruští analytici tvrdí, že tato nová kaspická trasa dává Rusku alternativu k úplné závislosti na Číně. Rovněž vysílá zprávu zemím střední Asie a jižního Kavkazu, že obchodní cesta sever-jih, kterou Rusko dlouho chtělo, může být důležitější i pro ně a že by měli by s ním spolupracovat, spíše než hledat cestu východozápadní.

A co je obzvláště důležité je to, že nová cesta přes Kaspické moře je "přirozenou protiváhou" přítomnosti Turecka a "tureckých ambicí" v regionu, protože zpochybňuje sítě, které Ankara a Západ vytvořily, aby podkopaly nebo dokonce vyloučily ruský vliv.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4206

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2022