Čína očekává od Ruska návrat k socialismu

5. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Proč Moskva opustila ekonomické plánování? Co očekávat od rusko-čínských vztahů na pozadí ukrajinského konfliktu? Kdo se snaží Moskvu a Peking rozdělit?

Podle ruského sinologa Sergeje Sanakojeva, který vede Moskevské centrum pro výzkum asijsko-pacifické oblasti, čínské úřady očekávají, že se Rusko vrátí k socialismu, jaký zavedl Peking, s některými tržními prvky, ale významným státním plánováním.

Číňané věří, že ruský návrat k socialismu upevní vztahy mezi oběma zeměmi a zabrání ostatním zemím v tom, aby stavěly jednu z nich proti druhé. A rostoucí role Číny v ruské ekonomice - zaplní mezeru, jež zbyla po odchodu západních firem z Ruska a ukončení odběru energetických surovin Evropany - i rostoucí čínský dovoz do Ruska poskytnou páku k podpoře takového vývoje.

Podle Sanokojeva je socialismus, který kombinuje tržní konkurenci a státní plánování, lepší formou ekonomického a politického uspořádání než kapitalismus. Zpochybňuje také jakoukoli možnost, že by Čína a USA mohly spolupracovat proti Rusku.

"Vytváříme další ekonomický prostor společně s Čínou, zeměmi SCO, BRICS - a tento prostor je mnohem větší než západní prostor. A mnoho firem už chápe, že budoucnost je naše a sankce nedodržují. Přesto se většina stále bojí, že o svůj hmotný majetek přijde. Proto jsou nuceny odejít. Místo ale nezůstává prázdné, tyto mezery na trhu jsou obsazeny čínskými a dalšími společnostmi, které v tom vidí mnohem větší vyhlídky."

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6380

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2022