Válečná psychóza: Rusko opakuje kriminální příběh s "Afghánci"

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
V 90. letech byli Rusové terorizováni zločineckými skupinami složenými z veteránů sovětské války v Afghánistánu. Byli to muži, kteří po návratu domů zjistili, že nikdo nerespektuje co udělali, ale byli připraveni použít zbraně a vojenské dovednosti, které získali, aby získali, o čem měli pocit, že jim to společnost dluží. - Dnes jdou veteráni Putinovy války na Ukrajině v jejich stopách, píše Andrej Okun.

Tito muži, kteří se pravděpodobně stanou známými jako "ukrajincy" stejně jako jejich předchůdci byli nazýváni "afghancy", byli vládou zanedbáváni a obyvatelstvem nerespektováni. Nyní se obracejí k násilí a zločinu.

Čerství rekruti kriminálního světa si myslí, že všichni kolem nich jim dluží za jejich oběti a ztráty. Jsou zklamáni klidným životem a trhají sebou, když sledují, jak ostatní Rusové zůstávají v takovém stavu, zatímco jejich soudruzi hynou v cizí zemi.

Jejich realita je navíc velmi odlišná od rájů, které jim byly přislíbeny za účast na propagaci ‚ruského světa‘. Žádné peníze, žádná sláva, žádné uznání. Nyní se zabývají drobnou kriminalitou, ale nikdo nemůže zaručit, že pro sebe v budoucnu nezačnou chtít víc.

Zdá se, že ruská vláda si této hrozby nevšímá. Odmítla podpořit výzvy k poskytování větší psychologické pomoci vracejícím se vojákům. Ale naneštěstí PTSD těch, kteří se vracejí z této války, nezmizí, ale spíše se pravděpodobně rozlije ještě více v krvavé řece tekoucí ruskou půdou.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3899

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2023