Kam vede ruská "zvláštní verze" imperialismu

16. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnozí tvrdí, že Rusko trpí "prokletím zdrojů", které umožnilo moskevským elitám, aby se obohatily, zatímco pro zbytek obyvatelstva dělají jen málo. Avšak skutečné prokletí je teritoriální - téměř náboženská úcta k územní expanzi bez ohledu na rozvoj území, které země už má, říká Michail Epstein.

Pro mnoho Rusů, včetně těch v elitách, je rozšiřování velikosti Ruska důležitější než cokoli jiného, i když titíž lidé zůstávají lhostejní k rozvoji území a lidí, které již mají.

Zmíněné "územní prokletí" předurčuje Rusy k tomu, co by jiní nazvali imperialismem. Ale ten se liší od běžných imperialismů. Ve většině případů státy prosazující imperiální agendu tak činí ve prospěch svých vlastních elit a obyvatel, ale v Rusku se stát snaží expandovat tak, že je to pro něj cíl sám o sobě, s malým nebo žádným ohledem na fakt, zda to prospívá Rusku jako takovému.

Uvedený ruský impuls s sebou nese "podivný zákon". Kdykoli Rusko expanduje, na čas se zastaví; ale jen když prohraje nebo ve skutečnosti ztrácí území, projevuje tendence k rychlému, až bouřlivému rozvoji vlastního území a obyvatelstva.

Jen hořkost porážky může odstranit z ruské společnosti jak komplex méněcennosti, tak megalomanii a otevřít cestu k lepší budoucnosti pro Rusko a jeho národy. Co tedy považuje za vítězství, to se rychle změní v nejtrpčí porážku.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4465

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2023