Jak se válka na Ukrajině blíží výročí, Evropa spěchá doplnit zásoby munice

16. 1. 2023

čas čtení 4 minuty
Evropa se snaží zvýšit produkci munice ve snaze posílit národní zásoby a zároveň si zachovat schopnost pomoci Ukrajině, informuje Elisabeth Gosselin-Malo.

Během posledních týdnů několik evropských zemí oznámilo plány na zvýšení počtu dělostřeleckých nábojů zasílaných na Ukrajinu, počínaje reaktivací výroby granátů NATO a sovětského standardu a konče investicemi do rozšíření výroby nebo výstavby muničních továren.

I když jsou tyto projekty pro ukrajinské jednotky dobrou zprávou a představují nezbytné kroky, které pomohou udržet válečné úsilí, nejsou nezbytně řešením kritického problému, kterému čelí většina evropských zemí. Ty potřebují doplnit národní rezervy tváří v tvář rostoucímu nedostatku.

Objevily se čtyři trendy: Najímání více zaměstnanců za účelem zvýšení úrovně výroby v národních továrnách a celkové pracovní síly; zadávání dlouhodobých objednávek evropským výrobcům střeliva, aby mohli rozšířit výrobní kapacitu; přidávání výrobních linek; a spoléhání se na zahraniční partnery při dodání materiálu v krátkodobém horizontu.

Česká republika se rozhodla pro první přístup a nedávno oznámila, že by v zemi uvítala "tisíce" ukrajinských odborníků a pracovníků, kteří by zvýšili rychlost výroby a vojenskou kapacitu.

Jeden z největších evropských výrobců 155 mm dělostřeleckých granátů, Czechoslovak Group, zvolil podobný přístup.

Andrej Čírtek, mluvčí společnosti, řekl: "V letošním roce [2023] chceme vyrobit 100 000 kusů dělostřeleckých granátů, což je přibližně dvojnásobný nárůst naší produkce oproti roku 2022. Rozšiřujeme také výrobu, zejména na Slovensku. a hodláme najmout asi 200 nových pracovníků ve výrobě munice."

Klíčovým hlediskem zůstává rozdělení mezi tím, jaká produkce je věnována do národních rezerv a co je určena pro export.

Čírtek řekl: "Většina naší produkce jde v současnosti na export, kam dodáváme munici do několika zemí NATO buď přímo, nebo prostřednictvím [NATO] Support and Procurement Agency."

Podle generálního ředitele norského konglomerátu Nammo společnost v současné době pracuje na dodání desetinásobku obvyklé produkce dělostřeleckých nábojů.

Státy se také rozhodly pro druhou možnost, zadaly významné dlouhodobé objednávky evropským výrobcům a přidaly výrobní linky v Británii, Německu a Francii.

Britské ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu se společností BAE Systems na zásobování svých ozbrojených sil nezbytnou municí v průběhu příštích 15 let v hodnotě 2,4 miliardy liber (2,93 miliardy dolarů).

Kromě toho bylo koncem roku 2022 oznámeno, že společnost přidá nové výrobní linky, aby uspokojila tuto poptávku. Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že do rozpočtu země bude přidáno dalších 500 až 600 milionů liber, aby se nastartovalo doplňování.

Německý Rheinmetall předložil nabídku ve výši 1,2 miliardy eur (1,3 miliardy dolarů) na koupi španělského výrobce střeliva Expal Systems, což by v případě úspěchu pomohlo zvýšit výrobu.

Společnost také oznámila, že v Maďarsku staví závod v hodnotě mnoha milionů eur, aby reagovala na nedostatek a vysokou poptávku, přičemž výroba by měla začít v roce 2027.

Francie prohlásila, že její národní obranný průmysl zavedl "válečnou ekonomiku", aby splnil požadavky domácích zakázek a pomoci Ukrajině.

Rumunský ministr hospodářství Florin Spataru v listopadu prohlásil, že země investovala přibližně 81 milionů eur (86,3 milionu dolarů) do výrobních linek na munici a plánuje v tom pokračovat i v roce 2023. Rumunsko také hodlá pořídit nové stroje, aby posílilo svou technologickou základnu.

Na Slovensku v reakci na tyto zvýšené požadavky dochází k rozšiřování dodavatelských schopností společnosti ZVS Holding, ve kterém se MO podílí 50 % akcií.

A konečně Polsko je jednou ze zemí, které hledaly zahraniční partnery, aby dodali zásoby munice v krátkodobém pokusu o obnovu svých zásob.

V červenci 2022 podepsalo významnou smlouvu s Jižní Koreou na dodávky dělostřelectva, tanků a stíhaček, přičemž první zásilka byla přijata v prosinci.

Jižní Korea se stala oblíbenou díky svým dostupným cenám a rychlému dodání.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4004

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2023