"Putin nemá plán B"

24. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Bývalý autor projevů Vladimira Putina řekl DW, že věří, že ruský vůdce nemá na Ukrajině žádný "plán B".

Bývalý autor projevů prezidenta Vladimira Putina Abbas Galljamov řekl DW, že věří, že ruský vůdce nemá žádný záložní plán, zatímco nová ruská invaze na Ukrajinu se blíží k ročnímu výročí.

"Hlavním dojmem je... že nemá plán B," řekl Galljamov a dodal, že "100 % ruských elit a polovina ruské populace... Obecně chápou, že situace se ubírá špatným směrem."

Galljamov řekl, že mezi Rusy existovalo "velké očekávání", že budou oznámeny Putinovy další kroky v projevu o stavu národa, který přednesl v úterý.

To mělo být buď "vyhlášení velké války" a "totální mobilizace", nebo řeči "více o míru a jednáních", což se nestalo, zdůraznil Galljamov.

Pokud jde o pravděpodobnost, že v Rusku dojde k převratu, Galljamov řekl, že je to prozatím mimo hru.

"Ruská armáda, která to teoreticky může zařídit prostřednictvím ruských zvláštních služeb, je zničena, doslova – jejich identita je zničena, jejich sebeúcta je zničena Ukrajinci, ukrajinskou armádou," vysvětlil bývalý autor Putinových projevů.

Galljamov řekl, že Putin čelí vážné výzvě v souvislosti s prezidentskými volbami v roce 2024, pokud by vývoj na Ukrajině nesvědčil v jeho prospěch. "Protože pokud nevyhraje válku, pokud toto vítězství nesplní, bude čelit vážným problémům. Lidé to chápou," řekl.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4156

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2023