Jak se ruská armáda snaží přetáhnout na svou stranu mystické síly

27. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Jak se Putinova válka na Ukrajině protahuje, mezi ruskými vojenskými jednotkami se šíří mystika. Jde o výsledek místního aktivismu v různých částech Ruské federace a aktivních zásahů ministerstva obrany a Ruské pravoslavné církve, upozorňuje Nikita Aronov.

"Očarované předměty" jsou součástí balíčků zasílaných do předních linií "na ochranu proti kulkám" a pravoslavní kněží a burjatští šamani si razí cestu na frontu, aby ujistili ruské vojáky, že jejich věc je spravedlivá a že nebeské síly je ochrání.

Oproti situaci v dřívějších konfliktech je tento magický způsob myšlení nyní přijímán v Rusku nejen na místní úrovni, ale vychází také z horní vrstvy státu, s prapory pojmenovanými po svatých - a celostátní média bez omezení informují o "zázracích", které se údajně staly.

Aktivisté posílají speciální papírové ikony a další předměty, které mají uklidnit a "ochránit" ruské bojovníky před ukrajinskými kulkami. Ostatní denominace následují. Snad nejzajímavější snahy jsou jsou vyvíjeny buddhisty a šamanskými vírami.

Balžina Cyrenov, buddhistický vůdce v Cugol Dacan, říká, že jeho organizace posílá amulety vojákům na Ukrajině, aby je chránila před smrtí. Vypráví, že tyto amulety mají dlouhou historii a že současné úsilí je modelováno na tom, co buddhisté dělali na podporu barona Ungerna v Mongolsku v letech 1920-1921.

Baron Ungern vždy vyrazil do bitvy před svými vojsky, ale kulky se k němu údajně nikdy nedostaly, protože nosil takové amulety. Zahynul kvůli lidské zradě – byl zatčen, talisman odstraněn a baron byl zastřelen.

Ruská antropoložka Alexandra Archipova říká, že použití amuletů a zázračného zboží, jako jsou ikony, by mohlo být součástí širšího státního narativu, pokusu sdělit, že tato válka není o území - ale spíše jde o svatou, dokonce božskou válku a že v tomto zápase "Bůh je na straně Ruska".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2601

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2023