Putin se chystá k "věčné válce"

27. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Podíl vojenských výdajů v ruském rozpočtu na rok 2024 bude rekordní, srovnatelný s posledními léty Sovětského svazu.

Vláda v úmyslu utratit v příštím roce 10,8 bilionu rublů v rámci položky "národní obrana" - o 70 % více než letos (6,8 bilionu), 2,3krát více než v roce 2022 (4,7 bilionu) a třikrát více než v předválečném roce 2021 (3,5 bilionu).

Výsledkem je, že armáda a továrny vojensko-průmyslového komplexu poprvé zkonzumují téměř každý třetí rubl vynaložený státní pokladnou (29,5 %).

Pro srovnání: pouze 19 % výdajů na obranu bylo původně zahrnuto do rozpočtu na běžný rok (5 bilionů rublů z 26,1 bilionu); v prvním roce války s Ukrajinou činil tento podíl 17 % (4,7 bilionu rublů z 27,8 bilionu).

Ve třetím roce invaze, která učinila Rusko světovým rekordmanem v počtu sankcí a přinesla podle amerických zpravodajských služeb ztráty ve výši 300 tisíc lidí, se "účet" za válku v rozpočtu zdvojnásobí a akumulovaná celková částka přesáhne 200 miliard dolarů - částku srovnatelnou s HDP zemí, jako je Řecko nebo Maďarsko.

"Nikdy v celé moderní historii Ruska nebyly takové vojenské výdaje," řekla Alexandra Prokopenko, hostující členka Carnegieho berlínského centra pro studium Ruska a Eurasie.

Třetinu výdajů ve prospěch obranného rozpočtu utratil SSSR v posledních letech své existence. V rozpočtu na rok 1990 tak bylo 71 miliard rublů z 241,3 miliard, neboli 29,4 % přiděleno na "vojenské účely" (údaje zveřejněné v archivu bývalého ruského premiéra Jegora Gajdara).

Pokud vezmeme v úvahu celkové náklady na bezpečnostní síly, včetně policie, Národní gardy a systému federální vězeňské služby, pak Rusko již překonalo rekordy pozdního sovětského období. Celkově články "národní obrana" a "národní bezpečnost" (3,5 bilionu rublů) představují téměř 40 % rozpočtu oproti 33 % v roce 1990.

"To ukazuje, že Kreml si stanovil své priority a hlavní prioritou je válka... Putin se připravuje na věčnou válku, válka se stala kritickou pro režim a ekonomiku," říká Prokopenko (citovaná Financial Times).

Aby se vyšlo s vojenským rozpočtem, úřady dají "pod nůž" náklady na podporu ekonomiky: Sníží se ze 4,1 na 3,9 bilionu rublů. Částky určené na zdravotnictví a školství zůstanou beze změny (1,6 bilionu rublů), ale v reálných hodnotách - upravené o inflaci - se sníží.

Aby vláda naplnila státní pokladnu v roce prezidentských voleb, kdy si Kreml tradičně kupuje loajalitu chudých voličů rozdělováním peněz, pomůže si novými poplatky. Od 1. října budou vývozci platit "kurzovou daň" - de facto "daň z devalvace rublu". Clo, které je vybíráno, pokud je dolar dražší než 80 rublů a zvyšuje se s kurzem americké měny, přinese do rozpočtu až 700 miliard rublů.

Obecně platí, že rozpočtové příjmy by podle plánu měly vzrůst na 35 bilionů rublů. "Jedná se o významný nárůst vzhledem k tomu, že v letošním roce se očekává, že výběr příjmů bude nižší než 30 bilionů rublů. Ministerstvo financí tak plánuje prostřednictvím daňových iniciativ snížit rozpočtový deficit v roce 2024 z 3 bilionů na 1,6 bilionu," píší analytici Alfa Bank.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2630

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2023