Japonsko vydalo varování před tsunami pro západní pobřeží po zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály

1. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Varování Japonské meteorologické agentury platí pro prefektury Ishikawa, Niigata a Toyama.

Japonsko vydalo varování před tsunami pro tři prefektury na centrálním západním pobřeží po sérii zemětřesení v Japonském moři, z nichž jedno mělo předběžnou sílu 7,6 stupně.

Bylo potvrzeno, že do města Wajima v prefektuře Ishikawa dorazila vlna tsunami o výšce 1,2 metru. Japonská veřejnoprávní televize NHK varovala, že přívaly vody mohou dosáhnout až 5 metrů.



 

Jedenáct silných otřesů udeřilo mezi 16:06 a 16:48, přičemž nejsilnější z nich, o síle 7,6 a 7 stupňů japonské seismické stupnice, byly zaznamenány v 16:10 u poloostrova Noto v prefektuře Išikawa. Ve vzdáleném Tokiu se otřásly budovy ve vzdálenosti 300 km.

NHK vydala varování, v němž vyzývá lidi, aby se rychle evakuovali do vyšších poloh a dávali si pozor na následné otřesy a další vlny tsunami.

Mluvčí vlády Hajaši Jošimasa na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že úřady stále zjišťují rozsah škod, a varoval obyvatele, aby se připravili na možné další otřesy.

Na záběrech odvysílaných televizí NHK bylo vidět, jak se v Išikawě hroutí budovy. Podle poskytovatele veřejných služeb Hokuriku Electric Power přišlo v prefekturách Išikawa a Tojama o elektřinu více než 36 000 domácností.

Je známo, že zemětřesení, která udeří u pobřeží Japonského moře, způsobují vlny tsunami, které mohou dosáhnout pobřeží za méně než 10 minut, tedy rychleji než na pobřeží Tichého oceánu. Zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály v roce 2011 vyvolalo tsunami, které trvalo přibližně 30 minut, než zasáhlo pobřeží.

Japonský úřad pro jadernou regulaci uvedl, že v jaderných elektrárnách podél Japonského moře, včetně pěti aktivních reaktorů v elektrárnách Ohi a Takahama společnosti Kansai Electric Power v prefektuře Fukui, nebyly hlášeny žádné nesrovnalosti.
 
Elektrárna Hokuriku Šika v Išikawě, která byla nejblíže místu zemětřesení, zastavila své dva reaktory již před zemětřesením kvůli pravidelné kontrole a zemětřesení na ni nemělo žádný dopad, uvedl úřad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Japonsko je zemí náchylnou k zemětřesením. Obrovské zemětřesení a vlna tsunami, které zasáhly severovýchodní Japonsko 11. března 2011, zabily 18 000 lidí. Katastrofa zdevastovala města a vyvolala roztavení jaderné elektrárny ve Fukušimě. Téměř všechny japonské jaderné elektrárny byly po katastrofě odstaveny.

0
Vytisknout
2313

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024