V Anglii probíhá šestidenní stávka lékařů - desetitisíce nemocničních vyšetření byly zrušeny

4. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Charitativní organizace varují před riziky pro bezpečnost pacientů, lékaři zahájili nejdelší stávku v historii anglického zdravotnictví.


Desetitisícům pacientů byla  od středy v Anglii zrušena péče v důsledku šestidenní stávky lékařů, která je nejdelší v 75leté historii anglického státního zdravotnictví. (Skotští lékaři nestávkují, protože tam došlo s tamější relativně rozumnou vládou s lékaři už před mnoha měsíci k dohodě ohledně zvýšení platů.)

 
Zdravotnické charitativní organizace uvedly, že lidé, jejichž návštěvy byly odloženy - včetně těch, kteří mají rakovinu a problémy se zrakem - budou znepokojeni, rozrušeni a vystaveni riziku, že se jejich stav může zhoršit, protože zastavení práce vedlo k odkladu poskytnutí pomoci.

Výbor  lékařů Britské lékařské asociace usiluje o 35% zvýšení platů, které by fungovalo jako "plná obnova platů" poté, co reálná hodnota platů zdravotníků klesla od roku 2008-09 o 26 %.

Dr. Robert Laurenson a Dr. Vivek Trevedi, spolupředsedové výboru, vyzvali konzervativní ministryni zdravotnictví Victorii Atkinsovou, aby  lékařům učinila "konečnou" nabídku na zlepšení platů, kterou podle nich slíbila v loňském roce. Ministři jim již přislíbili navýšení v průměrné hodnotě 8,8 % pro rok 2023-24 a nabídli další 3 %.

Lékaři argumentují, že dlouhodobé podhodnocení platů zdravotníků vede k postupné likvidaci zdravotnictví, protože lékaři i zdravotní sestry odcházejí do zahraničí, kde dostanou lepší plat. Je jich proto v anglickém zdravotnictví vážný nedostatek. Odborník na všeobecné volby profesor John Curtice upozorňuje, že rozklad anglického zdravotnictví je jedním ze tří zásadních důvodů, proč prý Sunakovi konzervativci v roce 2024 prohrají všeobecné volby. 

"Místo toho mají lékaři stále dostávat 15,50 liber na hodinu a jsou nuceni znovu stávkovat kvůli vládě, která se nedokáže vzpamatovat a učinit rozumnou nabídku ohledně platů, o níž ví, že ji nakonec učinit musí." Vyzvali ministryni Atkinsovou, aby předložila "důvěryhodnou nabídku", kterou by mohla předložit 46 000 členům Britské lékařské asociace ke zvážení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2087

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024