Naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů novinářům na celém světě: Ukončete neobjektivní zpravodajství a vyjádřete solidaritu se zabitými kolegy v Gaze

7. 1. 2024

čas čtení 5 minut
Kontext: Informace, že izraelská armáda usmrtila v neděli další dva novináře, byla v neděli první zprávou dne ve zpravodajství rozhlasu BBC.

Novinář z Al Džazíry Wael Dahduoh se loučí se svým mrtvým synem Hamzou, kterého Izraelci usmrtili spolu s novinářem Mustafou Thurauyyem úderem, který se zaměřil na novinářský automobil. Dahdouhovi už předtím Izraelci zavraždili manželku a dvě dcery, jeho samotného zranili.


Novinář Anas Al Najjar se vzdává novinářské práce. Píše : "Končím. Vyhledávat bezpečí pro svou rodinu je tisíckrát lepší než vyhledávat zpravodajství pro svět, který nezná význam empatie či lidskosti. Nechť má Bůh slitování nad mými kolegy novináři a já vyhlašuji, že končím se svou novinářskou prací v této zuřivé válce."


Toto je naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů (PJS) adresovaná novinářům a pracovníkům médií na celém světě. Vyzývá k ochraně palestinských novinářů a pracovníků médií a ke spravedlivému a objektivnímu zpravodajství.

 
Již tři měsíce jsou naši kolegové a jejich rodiny v Gaze záměrně terčem útoků Izraele, který v rámci této "novinářské vraždy" dosud zabil více než 100 palestinských novinářů a pracovníků médií. Tato politika pro nás sice není novinkou, protože se na nás Izrael zaměřuje už desítky let, ale rozsah hrůzy a ztrát na životech v takovémto měřítku je bezprecedentní.

Právě teď je Gaza nejnebezpečnějším místem na světě pro novináře. Záměrné útoky Izraele na novináře a pracovníky médií jsou jasným porušením válečného práva. Vzhledem k jejich systematické a rozsáhlé povaze by tyto útoky měly být důkladně vyšetřeny jako zločin proti lidskosti spočívající v pronásledování.

Pokračující útoky na novináře a jejich zabíjení nejsou náhodnými útoky, ale tvoří záměrnou a pronásledovatelskou kampaň zaměřenou na palestinské novináře a pracovníky médií ve snaze umlčet nás a zakrýt pravdu o masových krutých zločinech páchaných Izraelem v Gaze - včetně zločinu genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Naše novinářské vesty se místo toho, aby byly univerzálním symbolem ochrany, staly terčem izraelských zaměřovačů, a to do té míry, že se naši kolegové v Gaze vyjádřili, že se kvůli nošení vest necítí bezpečně.

Navzdory výhrůžkám a zločinům namířeným proti nám zůstáváme neochvějně odhodláni dělat svou práci a sdílet pravdu z Palestiny a odhalovat světu brutalitu Izraele. Nejde jen o útok na nás, to, co se děje, ohrožuje práci novinářů na celém světě, vytváří nebezpečný precedens a posiluje beztrestnost zločinů a cenzuru novinářů.

Média hlavního proudu již tak dlouho nespravedlivě informují o událostech v Palestině s pozoruhodnou zaujatostí a dosahují vrcholů, které se často rovnají spoluvině a dehumanizaci. Novináři všude na světě mají povinnost sdělovat pravdu, zejména v době probíhající genocidy v Gaze a etnických čistek v celé Palestině. Je také důležité zdůraznit, že od začátku izraelské genocidní války proti Gaze je přístup všech médií do Gazy omezen a povolen pouze novinářům nasazeným v izraelských vojenských silách, navíc v Gaze často dochází k výpadku telekomunikací a internetu.

Vzhledem k těmto skutečnostem vás jako novináře, pracovníky médií a kolegy vyzýváme, abyste:

- spolupracovali s mezinárodními mediálními organizacemi na prosazování neomezeného přístupu do Gazy a zpochybňovali omezení uvalená izraelskými úřady.

- Upřednostňovali ověřování a ověřování faktů, aby se zabránilo dezinformacím Izraele a šíření neobjektivních zpráv.

- Zvážili vydání veřejných prohlášení, oponentních posudků nebo společných prohlášení odsuzujících izraelské útoky na palestinské novináře a pracovníky médií a zasazovali se o jejich ochranu.

Vytrvale zkoumejte vyprávění a příběhy ze všech částí Palestiny a informujte o nich. Vzhledem k tomu, že Palestinci jsou vystaveni umlčování, hromadnému svévolnému zatýkání a zabíjení, využijte své hlasy a platformy k tomu, abyste upozornili na Gazu a upozornili na problémy, kterým palestinský lid čelí.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1957

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024