21434

Británie se obává, že Izrael v Gaze porušil mezinárodní právo

9. 1. 2024

čas čtení 19 minut

- Britský ministr zahraničí David Cameron říká, že viděl věci týkající se války, které ho "hluboce znepokojují".

Britský ministr zahraničí David Cameron přiznal, že je "znepokojen" tím, že Izrael mohl v Gaze podniknout kroky, které by mohly být v rozporu s mezinárodním právem.

Na otázky předsedkyně parlamentního výboru pro zahraniční věci Alicie Kearnsové Cameron odmítl sdělit, zda viděl nějaké právní doporučení ministerstva zahraničí, podle něhož Izrael v Gaze porušil mezinárodní humanitární právo. Řekl:

"Důvodem, proč na tuto otázku neodpovídám, je, že si nemohu vzpomenout na každý kousek papíru, který mi byl předložen. Dívám se na všechno. Samozřejmě se stala spousta věcí, u kterých si říkáte, že to bylo určitě něco, co se nemělo stát."

Připustil, že viděl věci týkající se konfliktu, které byly "hluboce znepokojující", ale řekl, že není jeho úkolem dělat "právní úsudek". Cameron uvedl: "Znepokojuje mě, že Izrael podnikl kroky, které by mohly být v rozporu s mezinárodním právem, protože tento konkrétní objekt byl bombardován, nebo cokoli jiného? Ano, samozřejmě.

- Mezinárodní trestní soud uvedl, že vyšetřuje možné zločiny proti novinářům v Gaze


 22118

Gaza: Jsou zabíjeny ženy při porodu

9. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Profesionální televizní zpravodajství, jaké v českých televizích neuvidíte:


Moderátorka, Channel 4 News, pondělí 8. ledna 2024, 19 hodin:

Z hlavní nemocnice v centru Gazy nyní utíká zdravotnický personál i pacienti, protože Izrael shazuje letáky, které varují obyvatele, že okolí nemocnice bylo označeno za červenou zónu. Došlo také k dalším úderům za libanonskou hranicí, když byl izraelským náletem zabit vrchní velitel Hizballáhu. To vše v době, kdy americký ministr zahraničí Anthony Blinken navštívil region ve snaze snížit napětí. Naše zanhraniční redaktorka Lindsey Hilsumová přináší reportáž, která obsahuje znepokojivé záběry.


 22132

Válka Izraele v Gaze: Drastické video izraelského zabíjení

9. 1. 2024

čas čtení 16 minut


Na Západním břehu Jordánu se objevilo drastické video, na němž jsou v pondělí večer ve městě Tulkarem izraelskými silami zblízka zastřeleni tři muži.

Na videích, která kolují po sociálních sítích a nebylo možné je ověřit, je vidět, jak vojáci pokračují ve střelbě na zraněného Palestince ležícího na zemi a jak izraelské obrněné vozidlo přejíždí po jednom z těl mrtvých mužů, poté se zastaví a pokračuje přes tělo, které táhne několik metrů.


Izraelská armáda (IDF) podle Al-Džazíry tvrdí, že muži byli militanti. Televize však informovala, že militantní brigáda Tulkarem uvedla, že pouze jeden ze zabitých byl bojovník. Ani jedno tvrzení nebylo možné ověřit.

Čtvrtý muž byl údajně postřelen do nohy a zatčen izraelskou armádou.

Al-Džazíra uvedla, že střety vypukly v Tulkaremu poté, co se IDF vydaly zatknout hledaného palestinského bojovníka.

Město a velká část Západního břehu Jordánu jsou od invaze Hamásu 7. října dějištěm opakovaných střetů, IDF zde provádí razie.

Podle OSN bylo od 7. října na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma zabito IDF a izraelskými osadníky celkem 329 Palestinců. Mezi mrtvými je 84 dětí.

Více než 4 000 Palestinců, včetně více než 600 dětí, bylo na Západním břehu zraněno.

- Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve své nejnovější zprávě uvedl, že izraelský útok na Gazu se za posledních 24 hodin zintenzivnil: podle údajů ministerstva zdravotnictví tohoto území bylo zabito 249 Palestinců a dalších 510 bylo zraněno.

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské letectvo varuje, že mu docházejí protiletadlové rakety

9. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Mluvčí ukrajinských  vzdušných sil varuje, že je "jasné, že je nedostatek" řízených střel

Ukrajina má deficit protiletadlových řízených střel

Ukrajina má deficit protiletadlových řízených střel, uvedl mluvčí vzdušných sil Jurij Ihnat.

"Ukrajina vynaložila značné rezervy na ty tři útoky, které se uskutečnily," řekl Ihnat podle agentury Reuters ukrajinské televizi. "Je jasné, že existuje deficit protiletadlových řízených střel."

Americký Kongres minulý měsíc neschválil bezpečnostní pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů (39 miliard Kč), protože vyjednavači nedosáhli dohody.

Ukrajina samostatně čeká na balíček 50 miliard eur od EU, jehož doručení se zdálo být nejisté poté, co Maďarsko zablokovalo schválení pomoci ze strany EU.

Ihnat uvedl, že doufá, že zpoždění ohledně západních balíků pomoci budou brzy vyřešena, protože Ukrajina je závislá na západních dodávkách pro řadu obranných potřeb.

"Dnes máme stále více západní techniky, a proto potřebuje údržbu, opravy, modernizaci, doplňování a odpovídající munici," řekl.

Tyto výroky přicházejí poté, co New York Times v sobotu informovaly, že představitelé Bílého domu a Pentagonu varovali, že dodávky střel Patriot by mohly být brzy neudržitelné, protože  jedna střela údajně stojí 2 až 4 miliony dolarů.

 20706

Rozpočet je uzdraven, demokracie umírá

9. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nedělní Otázky V. Moravce, první v novém roce 2024, byly překvapivým, aspoň pro mě, střetem mezi šéfem odborů Středulou na jedné straně a místopředsedou vlády Jurečkou spolu s viceprezidentem Svazu průmyslu Jahnem na straně druhé. Jurečku a Jahna postavil na stejnou stranu sám Středula hned při debatě o zavedení eura, v níž prohlašoval, jak obrovské náklady to přinese.

 22133

Kašpar, kašpar a ještě jeden

9. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Obrázek: Beno Trávníček Brodský

Koalice dobra

Volič vládní „dobrokoalice“ se nestačí divit, co vše může projít odpovědným ministrům vlády politické změny, která je navíc ještě v naprosté kondici. Volič hnutí autokrata komunisty a estébáka Babiše, volič obchodně fašistického projektu SPD a volič zbytkových politických stran, hnutí a pnutí se nediví, ten se jen směje. Směje se, raduje se a těší se na východní větry.

Mezitím v Absurdistánu: Strana PiS se jen tak nevzdá!

9. 1. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Vláda Donalda Tuska pomalu nabírá na síle. Stále hlasitěji se ozývají i skřeky ze strany PiS, která je postupně odtahována od koryta. Jak napsal Donald Tusk na svém twitteru, nebude to lehká, snadná a příjemná práce:
  Jak těžká, obtížná a nepříjemná může být, jsme viděli, když byla polská televize TVP odebrána propagandistům ze strany PiS (viz článek z minulého týdne). A celá záležitost stále pokračuje.

Je to složité, takže to vysvětlím chronologicky:

 21622

Katastrofa v nemocnicích v Gaze

8. 1. 2024

čas čtení 6 minut

"Když vidím každodenně děti jako Mahmúda, kterého jsem včera potkala, devítiletého chlapce, který byl právě zasažen po celém těle šrapnelem, a další dítě, které bylo zasaženo náletem a netuší,  kde je jeho rodina, tváří v tvář těmto příběhům a očím těchto dětí, které nesou strach a trauma, je velmi těžké mít naději, a proto stále apelujeme na každého, kdo nás vyslechne, a na každého, kdo má vliv, že prostě toto bombardování musí přestat."


Moderátorka, BBC World at One, pondělí 8. ledna 2024, 13 hodin: V Gaze se z oblasti nemocnice  Al Aksa stáhly tři mezinárodní zdravotnické organizace. Tato nemocnice je jedním z mála fungujících traumatologických zařízení na území Gazy. Organizace Medical aid for Palestine a Mezinárodní záchranný výbor uvedly, že se stáhly, protože letáky shazované izraelskou armádou oblasti kolem nemocnice označily jako červené. Gazské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že do této nemocnice dorazilo za posledních 24 hodin 73 mrtvých a 99 zraněných. Gemma Connellová je vedoucí týmu Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí v Gaze. Byla členkou delegace OSN, která včera navštívila tuto  nemocnici, a vyprávěla mi, co viděla.


Gemma Connell, OSN: Situace v nemocnici byla včera děsivá. Přicházelo mnoho nových obětí, zrovna když jsem tam byla, zejména dětí, zasažených šrapnely, zasažených střelbou, zasažených leteckými údery a nálety, které byly blízko míst, kde se zdržovali, a k tomu zoufale malý zdravotnický personál, který se snažil reagovat na tyto ohromné potřeby. Pouze dva chirurgové, kteří zvládali všechny chirurgické případy v nemocnici, a pouze jeden lékař pohotovosti, který byl schopen zvládnout pohotovost s touto záplavou obětí.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Jak (ne)mluvit o rasismu?

9. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Jak (ne)mluvit o rasismu? Odpovědi nabízí kriminolog a publicistka
Expertní debata o vztahu Romů k české společnosti nyní vychází jako podcast
Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 09. 01. 2024

Příchod romských uprchlic*íků z Ukrajiny v roce 2022 odhalil institucionální rasismus v České republice, roli ve vztahu Romek a Romů se zbytkem české společnosti stále hraje také násilná asimilace z minulého století. To jsou jen některé ze závěrů debaty Jak (ne)mluvit o rasismu, kterou v prosinci pořádalo v rámci kampaně Prostor pro spor NESEHNUTÍ. Diskuze je nově dostupná jako podcast.

 19384

Borisův únik

9. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Londýnský komerční rozhlas LBC přišrouboval k podlaze židli  pro hosty, aby zabránil bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi vyhýbat se kameře


Židle pro hosty ve studiu rozhlasu LBC byla přišroubována k podlaze poté, co  Boris Johnson, když dostal při interview tvrdé otázky během svého působení ve funkci londýnského primátora, neustále unikal mimo záběr webové kamery, prozradil moderátor

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo rozsáhlý raketový útok

8. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Ukrajinské letectvo sděluje, že země je v některých regionech  v pondělí pod vlnami řízených střel a balistických raket

- Rusko v pondělí zahájilo rozsáhlý raketový útok po celé Ukrajině, uvedli úředníci.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že země byla pod několika vlnami ohrožení křižujícími raketami a v některých regionech balistickými střelami, informuje agentura Reuters.

"Nepřítel zákeřně útočí na mírová města," napsal na Telegramu Oleksandr Vilkul, starosta jihoukrajinského města Kryvyj Rih.

Anatolij Kurtiev, tajemník jihovýchodní Záporožské městské rady, na Telegramu uvedl, že raketový útok na město si vyžádal zranění.

Jinde byla při útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov zraněna nejméně jedna žena, napsal na Telegramu jeho starosta Ihor Těrechov. Podle něj byly zasaženy průmyslové objekty, což mělo za následek požár.

Ve městě Záporoží bylo slyšet pět výbuchů, uvedl oblastní gubernátor Jurij Malaško, a nejméně dva lidé byli zraněni.

Ukrajinští vojenští představitelé v dalších městech, včetně Dněpropetrovska a Chmelnyckého, rovněž uvedli, že jejich města byla vystavena "masivnímu raketovému útoku" ze strany Ruska.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská uvedla, že Rusko svými útoky na Ukrajinu "zanechalo lidi bez domova", což je podle ní skutečnost, kterou "lze změnit pouze zbraněmi".





 22111

Válka Izraele proti Gaze: Britský chirurg svědčí britské policii o izraelských válečných zločinech

8. 1. 2024

čas čtení 11 minut

- Izraelská armáda v neděli večer zastřelila tříletou holčičku:
- Izrael zabil dalšího novináře i s členy jeho rodiny:

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo při izraelských úderech na Gazu za posledních 24 hodin zabito 73 Palestinců a 99 jich bylo zraněno.

- Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvádí, že do včerejška bylo zabito nejméně 22 835 Palestinců a dalších 58 416 bylo zraněno. Tento údaj nerozlišuje mezi bojovníky a civilisty, ale odhaduje se, že 70 % z nich jsou ženy a děti. Dalších 7 000 osob se údajně pohřešuje a většina z nich je pravděpodobně mrtvá.

- Britsko-palestinský lékař, který pracoval v nemocnicích v Gaze v době, kdy izraelské síly město bombardovaly, řekl agentuře APF, že doufá, že svědectví, která poskytl britské policii, povedou k trestnímu stíhání za válečné zločiny.


Ghassan Abu Sitta, plastický chirurg specializující se na zranění z válečných konfliktů, strávil 43 dní jako dobrovolník v Gaze, většinou v nemocnicích al-Ahli a Šifa na severu země.

Čtyřiapadesátiletý muž již vypovídal před londýnskou Metropolitní policií, o zraněních, která viděl, a o druzích použitých zbraní v rámci důkazů shromažďovaných pro mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje údajné válečné zločiny spáchané oběma stranami.

Tento týden má odcestovat do Haagu, kde se setká s vyšetřovateli Mezinárodního trestního soudu.

Abu Sitta uvedl, že intenzita války byla největší z mnoha konfliktů, v nichž pracoval, včetně dalších v Gaze, Iráku, Sýrii, Jemenu a jižním Libanonu.

"Je to rozdíl mezi povodní a tsunami - celý rozsah je úplně jiný," řekl agentuře AFP během nedělního rozhovoru v Londýně.

Abú Sitta svědčí, že ošetřoval popáleniny způsobené bílým fosforem. Jeho použití jako chemické zbraně je podle mezinárodního práva zakázáno, ale je povoleno pro osvětlení bojišť a jako kouřová clona.

"Způsobuje velmi výrazné zranění," řekl.

"Fosfor pokračuje v hoření až do nejhlubší části těla, až se dostanete ke kosti."

Metropolitní policie konstatuje, že je povinna shromažďovat důkazy pro šetření Mezinárodního trestního soudu o údajných válečných zločinech spáchaných oběma stranami.

 20607

Marian Jurečka, Jiří Kobza, Jakub Vágner… a možný večírek na rozloučenou

8. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Spíš jsem ale skutečně vandrák, kterej jde světem, někde se ožere, někde pláče, s někým spí, někde spí, kde se většinou nespí, A když někde je, tak fotografuje.

Je lepší mít hovno než žít v hovnech.

(Josef Koudelka, Deníky, zápis z roku 1972)

Výzvu k rezignaci dostal ministr Jurečka v loňském roce od sociálních pracovníků a neziskových organizací několikrát. Pro mne byl hlavním důvodem k jeho odvolání odpudivý, ministrem osobně schválený anticikánský leták z léta 2023. Najednou jsem měl pocit, že sedím na obecním zastupitelstvu ve Svatobořicích pátého února 1939 a sleduji zaslání petici občanů tehdejšímu předsedovi vlády Beranovi s tímto textem:

I nám nesmí být vytýkáno, budeme-li chtíti kmen národa malého očistiti od takových parazitů, jako jsou Cikáni.”

Rozhovor Britských listů 640. Do nového roku: Vyrovnáme se s naprosto nejasnou budoucností?

31. 12. 2023

čas čtení 19 minut

 

Před Vánocemi vydal Bohumil Kartous svou druhou knihu, Future On. Máme totiž dva docela zásadní problémy: 1. neřešené globální oteplování a 2. nebezpečí, že umělá inteligence (AI) změní naši existenci do několika málo let k nepoznání, třeba tím, že možná zlikviduje většinu pracovních příležitostí. Co s tím? Kartousova kniha se snaží zabývat se těmito zásadními otázkami. Nad ní s jejím autorem hovoří Jan Čulík.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru je níže:

 22086

Rektorku Claudine Gayovou z Harvardu donutili rezignovat za "plagiátorství". Jak vážné to skutečně bylo?

8. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Šlo o vyhození osoby než o výrazný věcný přestupek, napsal Andrew Lawrence.

Dny Claudine Gayové ve funkci harvardské prezidentky byly dost možná sečteny od chvíle, kdy se zdálo, že při výpovědi před Kongresem minulý měsíc nejednoznačně odpověděla na otázku, zda údajné  výzvy k násilí vůči židům porušují harvardské předpisy. Bylo to však obvinění z plagiátorství, které nakonec minulou  středu vedlo k její rezignaci.

Vyšetřování deníků Washington Free Beacon
a New York Post, přinejmenším částečně podnícené konzervativním aktivistou Christopherem Rufem a jeho křížovou výpravou za vyháněním "levičáctví" a iniciativ za rozmanitost ze všech koutů společnosti, odhalilo téměř 50 případů údajného plagiátorství v akademických pracích Gayové.
 
Podle harvardské rady školní podvýbor a nezávislý panel pověřený vyšetřováním obvinění z plagiátorství proti Gayové zjistily "několik případů nedostatečného citování", ale "žádné porušení harvardských standardů pro nesprávné vědecké chování"; Gayovou prý "aktivně požádali" o čtyři opravy.

 22086

Rektorku Harvardu vyhodili rasisti. Rozhodli se zlikvidovat osobu, "věcná" kritika byla záminka

8. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Osud šéfky Harvardovy univerzity byl zpečetěn, když se stala středem kulturní války o antisemitismus, plagiátorství a svobodu slova,
píše Kenan Malik

Pro jedny je vyhozená rektorka Harvardu Claudine Gay zoufalým ztělesněním liberální elity, pro druhé obětí "rasistického davu". Ona sama odsuzuje své kritiky za to, že "recyklovali otřepané rasové stereotypy". Jako ukázka toho, jak kulturní války deformují politický úsudek a zatlačují lidi do kmenových koutů, je případ Claudine Gayové ukázkou č. 1.

Gayová, která se v červenci stala první černošskou rektorkou Harvardovy univerzity, byla nyní  donucena rezignovat, čímž vyvrcholil ostrý spor, jehož jádrem jsou tahanice o některé z nejpolarizovanějších otázek současnosti: rasismus, antisemitismus, plagiátorství, svoboda slova a rozmanitost.

 22102

Izrael skončil na severu Gazy. Vytvořil tam absolutní spoušť

8. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Profesionální zpravodajství, jaké v českých televizích neuvidíte.


Moderátor, Channel 4 News, neděle 7. ledna 2024: Dobrý večer. První fáze je dokončena. Izrael hlásí vítězství nad Hamásem na severu Gazy, ale většina světa se dívá na rostoucí počet mrtvých civilistů a nebezpečí širší války.




Jak Izrael tvrdí, jeho vojenských cílů bylo na severu Gazy dosaženo. Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví tam oznamuje, že při izraelské invazi bylo zabito již téměř 23 000 Palestinců. Spojené státy dnes večer zdvojnásobí své úsilí, aby zabránily rozsáhlejší válce a přiměly Izrael, aby nějakým způsobem omezil zabíjení civilistů.

Po třech měsících invaze do Gazy Izrael prohlásil, že ukončil hlavní boje na severu země. Tvrdí, že zlikvidoval vojenskou infrastrukturu používanou Hamásem, který Velká Británie označuje za teroristickou organizaci. Na jihu, kde se tísní většina obyvatel, však boje nepolevují. Mezi oběťmi posledních izraelských úderů byli i dva novináři. Už jich zemřelo již více než 70. Od 7. října je v Jordánsku a Kataru americký ministr zahraničí Anthony Blinken, který má za úkol snížit počet civilních obětí a zastavit šíření války. Po týdnu atentátů, bombových útoků a pokračujících hrozeb pro lodní dopravu v regionu. Přijíždí znovu.

 19995

"Putinismus je víc než Putin. Je to plnohodnotná ideologie"

8. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Michail Suslov, profesor ruštiny na Univerzitě v Bratislavě, v nové knize Putinismus – ideologie postsovětského ruského režimu (Routledge, Kodaň 2024) tvrdí, že Putinova válka na Ukrajině představuje "konečné potvrzení", že jeho režim je ideologický. Kdyby tomu tak nebylo, jednání lídra Kremlu na Ukrajině by nedávalo smysl.

 18992

Ruští experti varují před obratem ekonomiky na východ

8. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

"Obrat na východ", zejména prudký nárůst obchodu s Čínou, na nějž jsou ruské úřady tak hrdé, je spojen s vážnými riziky. Role Číny v ruském zahraničním obchodu se stala tak velkou, že v případě narušení se již nenajde náhrada.

 20257

Americká armáda obnovuje výrobu houfnice M777

8. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

K 27. prosinci 2023 poslaly Spojené státy na Ukrajinu 198 houfnic ráže 155 mm. Více než polovinu těchto děl tvořila tažená děla M777. Kromě USA poskytly M777 Ukrajině také Kanada a Austrálie, upozorňuje Miguel Ortiz.

 20999

Od Húsiů po Hizballáh. Pohled na skupiny spojené s Íránem, které haraší zbraněmi na Blízkém východě

8. 1. 2024

čas čtení 9 minut

Rakety, střely s plochou dráhou letu a bezpilotní letouny zasáhly cíle po celém Blízkém východě, když se Spojené státy, Izrael a další střetly s militantními skupinami spojenými s Íránem – s útoky na životně důležitých námořních trasách v Rudém moři, podél izraelsko-libanonských hranic vyprázdněných prchajícími obyvateli a kolem přeplněných hlavních měst regionu a amerických vojenských zařízení, upozorňuje Ellen Knickmeyer.

 22100

Haaretz: Hodně štěstí Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Izraelci by měli doufat, že vydá verdikt nařizující zastavení operací v Gaze

8. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Známému zubařskému odborníkovi, vystudovanému v Německu, zabili Izraelci dceru a devítiměsíční vnučku:


Izraelský tank zabil mé dcery a neteř, ale odmítám nenávidět, říká palestinský lékař:


Izrael nevedl válku s cílem spáchat genocidu - o tom není pochyb. ale v praxi se jí dopouští, i když to nemá v úmyslu. Každý den, který v této válce uplyne, přináší stovky mrtvých, posiluje to podezření,
píše Gideon Levy:
 
Kdokoli, kdo vidí nesmyslné pokračování války a rozměry zabíjení a ničení v Pásmu Gazy, kdo chce ukončit nelidské utrpení více než dvou milionů lidských bytostí, musí doufat, byť jen v hloubi svého srdce, že Mezinárodní soudní dvůr pro soud v Haagu vydá předběžné opatření, kterým nařídí pozastavení izraelských vojenských operací v pásmu Gazy.


31234

Ukolébavka národní česká, aneb i ty Pavle i Petře?

5. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Ukolébavka

Opravdu má ještě Česká republika čas a chuť se nechat dál ukolébávat podobnými prázdnými projevy? Po nesmyslném bublání zeměškůdce Zemana a nesvéprávném blekotání bývalého i budoucího premiéra Babiše je patrný jistý rozdíl, leč fakt stačí tak málo? 

Není už nejvyšší čas podívat se zpátky do budoucnosti a zamyslet se, zda nám neoliberální blamáž konzervativních politiků podpořená i prezidentem za návrat Babiše verze 2025 opravdu stála?

Nač si donekonečna brát servítky s pravicovými recidivisty, kteří na popud kmotrů a oligarchů opakují s chutí sobě vlastní škrcení české ekonomiky a nejhorší deficity v historii?

 22095

Kam směřuje Česká republika: V USA bylo v roce 2023 střelnou zbraní zabito již více než 40 000 lidí

7. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Podle archivu Gun Violence Archive zemřelo v roce 2023  v USA v důsledku násilí se střelnými zbraněmi nejméně 40 167 lidí, což je v průměru téměř 118 úmrtí každý den.

Z celkového počtu zemřelých bylo 1 306 dospívajících a 276 dětí.

Převážnou většinu úmrtí v důsledku násilí se zbraní v tomto roce tvoří sebevraždy. V letošním roce došlo k 22 506 úmrtím v důsledku sebevraždy způsobené střelnou zbraní, což v roce 2023 představuje v průměru přibližně 66 úmrtí v důsledku sebevraždy denně.

Chmurná bilance úmrtí v důsledku násilí se zbraní zahrnuje 1 344 osob zabitých při střelbě na policisty. V letošním roce bylo při výkonu služby smrtelně postřeleno 46 policistů.

Došlo také k 1 472 "neúmyslným" zastřelením, uvádí Archiv násilí se zbraní.

V roce 2023 došlo zatím k více než 632 masovým střelbám, které archiv Gun Violence Archive definuje jako incident, při němž jsou zastřeleny nebo usmrceny čtyři a více obětí. Tyto masové střelby vedly k 597 úmrtím a 2 380 zraněním.

 22097

Naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů novinářům na celém světě: Ukončete neobjektivní zpravodajství a vyjádřete solidaritu se zabitými kolegy v Gaze

7. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Kontext: Informace, že izraelská armáda usmrtila v neděli další dva novináře, byla v neděli první zprávou dne ve zpravodajství rozhlasu BBC.

Novinář z Al Džazíry Wael Dahduoh se loučí se svým mrtvým synem Hamzou, kterého Izraelci usmrtili spolu s novinářem Mustafou Thurauyyem úderem, který se zaměřil na novinářský automobil. Dahdouhovi už předtím Izraelci zavraždili manželku a dvě dcery, jeho samotného zranili.


Novinář Anas Al Najjar se vzdává novinářské práce. Píše : "Končím. Vyhledávat bezpečí pro svou rodinu je tisíckrát lepší než vyhledávat zpravodajství pro svět, který nezná význam empatie či lidskosti. Nechť má Bůh slitování nad mými kolegy novináři a já vyhlašuji, že končím se svou novinářskou prací v této zuřivé válce."


Toto je naléhavá výzva Syndikátu palestinských novinářů (PJS) adresovaná novinářům a pracovníkům médií na celém světě. Vyzývá k ochraně palestinských novinářů a pracovníků médií a ke spravedlivému a objektivnímu zpravodajství.

 22094

Válka Izraele proti Gaze: Při izraelských úderech na jihu Gazy došlo k velkým civilním obětem, včetně dvou novinářů

7. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: V neděli usmrcený novinář Mustafa Thuraya, pracující pro AFP


Mezi oběťmi nedělních izraelských úderů v Chán Júnisu a Rafáhu jsou novináři z Al-Džazíry a AFP, uvedli zdravotníci


Dva novináři byli v neděli  ráno zabiti při izraelském leteckém útoku západně od Chán Júnisu v Gaze. Hamza Wael Dahdouh, novinář Al Džazíry a Mustafa Thuraya, kameraman agentury AFP, byli zabiti, když cestovali v autě, potvrdilo agentuře AFP ministerstvo zdravotnictví a zdravotníci. Izrael střílel na automobil, jasně označený slovy PRESS.

Otec Hamzy Waela Dahdouha, Wael Al-Dahdouh, je šéfem kanceláře Al Džazíry v Gaze a byl také nedávno zraněn izraelským útokem. Jeho manželka a dvě děti byly zabity při samostatném izraelském úderu v prvních týdnech války.

Podle Výboru na ochranu novinářů se sídlem v New Yorku bylo od 7. října, kdy válka začala, do 31. prosince zabito nejméně 77 novinářů a pracovníků médií. Palestinské zdroje uvádějí smrt 109 novinářů, kromě toho byly vyvražděny i jejich rodiny.

- V neděli ráno došlo k velkým civilním obětem úderů na město Chán Júnis na jihu Gazy. Zdravotníci z Násirovy nemocnice v neděli uvedli, že izraelské údery na domy ve městě zabily 50 lidí, přičemž v neděli ráno přišlo mnoho snímků zabitých kojenců a dětí.
 

 22093

Ruská agrese na Ukrajině: po ruském raketovém útoku na Pokrovsk zemřelo pět dětí

7. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti uvedl, že při úderech na Pokrovsk zemřelo 11 lidí


Mezi 11 lidmi, kteří zahynuli při sobotním ruském raketovém úderu na východoukrajinské město Pokrovsk a jeho okolí, je i pět dětí, uvedl gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti.

Podle agentury Reuters Vadym Filaškin v ukrajinské televizi uvedl, že ruské síly se kolem 15. hodiny zapojily do "masového ostřelování" Pokrovska.

Podle jeho slov:

    V důsledku tohoto barbarského útoku zemřelo 11 lidí, včetně pěti dětí ve věku od tří do 17 let.

    Deset osob bylo zraněno. Záchranné operace pokračují. Blíže k ránu budeme znát konečný počet zraněných.

V reakci na zprávy o útoku napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu, že "Rusko musí cítit - vždy cítí - že žádný takový úder nezůstane bez následků pro teroristický stát".

 22092

Podobně jako česká média, izraelská média zamlčují utrpení civilistů v Gaze

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Foto: Palestinská žena, postřelená izraelským ostřelovačem

Záběry, které Češi a Izraelci v televizi neuvidí:


"Izraelští novináři vidí svou roli v pomoci k vítězství": jak izraelská televize informuje o válce v Gaze

Kritičtí novináři tvrdí, že zpravodajství, které opomíjí osud Palestinců, zanechává izraelskou veřejnost nebezpečně odtrženou od ostatního světa

Na videích TikTok jsou zachyceni izraelští vojáci, kteří stojí pod betonovými zábranami proti výbuchu na vojenské základně, před zvlněnou zelenou krajinou nebo vedle obrněných vozidel. Většina z nich je v plné vojenské výstroji, v prostředí, které jasně ukazuje, že se jedná o muže ve válce, s jediným vzkazem pro novináře své země. "Pokud nemáte co sjednocujícího říct, prostě zavřete ústa."

 22066

Zpupnost a vražedné sklony válečných štváčů Netanjahua a Putina ohrožují svět

6. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Vraždění odpůrců je dvojsečný meč.  Cílená vražda zástupce vůdce Hamásu, k níž došlo minulý týden v Bejrútu, je jen posledním z mnoha tajných útoků, které jsou připisovány agentům Izraele. Uvažují někdy premiér Benjamin Netanjahu a další vysocí představitelé Jeruzaléma o možnosti, že by se jim to mohlo vrátit?

Rozdíly mezi konflikty v Gaze a na Ukrajině jsou méně poučné než jejich četné podobnosti - jejichž nejlepším příkladem jsou vražedné sklony Netanjahua a Putina. Obě války jsou do značné míry definovány jejich zpupností, předsudky a chybami. Pokud by tito dva váleční štváči byli nějakým způsobem vyřazeni z rovnice, bylo by možná snazší dosáhnout mírových dohod, míní Simon Tisdall.


Skutečnost, že tito muži stále rozhodují, však vypovídá o násilném stavu světa na úsvitu roku 2024. Oba přivedli své země do katastrofálních vojenských slepých uliček. Netanjahu slibuje, že zcela vymýtí Hamás: nedosažitelný cíl. Putin si myslí, že suverénní Ukrajinu lze anektovat silou. V honbě za těmito iluzemi zabíjejí desítky tisíc civilistů s předpokládanou beztrestností. Oba jsou váleční zločinci. Oba předpovídají válku bez konce a doufají, že se za ni schovají.

 20705

Trump řekl obětem střelby ve škole, že se s tím musejí vyrovnat

6. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Donald Trump to řekl  v Iowě 36 hodin poté, co byl během prvního školního dne v novém roce  zabit jeden student a sedm lidí zraněno.
 

Poté, co vyjádřil soustrast  obětem střelby v městě Perry ve státě Iowa a jejich rodinám, Trump na akci v Sioux Center řekl:  "Je to prostě hrozné. Ale musíme se s tím vyrovnat. Musíme jít dál."

Páteční výroky nebyly za poslední rok prvním případem, kdy se Trump zjevně snažil odvést pozornost od věcného rozhovoru o násilí páchaném střelnými zbraněmi v USA. Během projevu v dubnu 2023 před Národní střeleckou asociací Trump tvrdil, že dlouhá historie smrtících střeleb ve školách v USA "není problémem zbraní". Místo toho z tohoto problému obvinil demokraty, problémy s duševním zdravím, marihuanu a transgenderovou komunitu.

 22054

Šéf humanitární pomoci OSN: Gaza je nyní neobyvatelná. Hladomor je za rohem

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut

- Izrael v sobotu pokračoval v bombardování Gazy, přičemž byly hlášeny údery v jižním městě Rafáh, kde hledaly útočiště statisíce lidí.

- Šéf humanitární pomoci OSN označil Gazu po neustálém bombardování izraelskými silami za "neobyvatelnou". Martin Griffiths uvedl, že se na tomto území odehrává "katastrofa v oblasti veřejného zdraví", protože lidé čelí "nejvyšší úrovni nedostatku potravin, jaká kdy byla zaznamenána", a dodal: "Hladomor je za rohem."

-  Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 22 600 Palestinců a 57 910 jich bylo zraněno, uvedlo v pátečním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem. Za předchozích 24 hodin bylo zabito asi 162 Palestinců a 296 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo. Nejméně šest lidí bylo zabito při zřejmě izraelském leteckém útoku na dům ve městě Rafáh na jihu Gazy v noci z pátku na sobotu.

- Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvedla, že je "zděšena" tím, co nazvala nepřetržitým ostřelováním nemocnice al-Amal a sídla Palestinské společnosti Červeného půlměsíce v Chán Júnisu na jihu Gazy. Federace uvedla, že při úderech přišli o život nevinní civilisté, včetně pětidenního kojence, a že jeden z jejích zdravotníků byl zraněn.

- Vedoucí organizace Unicef uvedla, že dětem v Gaze, které se "ocitly v noční můře, jež se každým dnem zhoršuje", dochází čas. Catherine Russellová uvedla, že děti na tomto území čelí "smrtelnému trojímu ohrožení" v důsledku šíření nemocí, klesající výživy a eskalace bojů.

-  Skotský premiér Humza Yousaf vyzval vládu Spojeného království, aby požadovala ukončení "nevybíravých útoků" Izraele, které v Gaze zabily tisíce dětí. Yousaf uvedl, že je načase, aby Spojené království dalo Izraeli jasně najevo, že jeho akce v Gaze "daleko přesáhly rámec legitimní reakce" na útoky Hamásu ze 7. října.

 22091

Osijek - chorvatské město, kde se nejvíc umírá vedrem v Evropě

6. 1. 2024

čas čtení 10 minut



V chorvatském městě Osijek je horké počasí smrtelnější než v kterémkoli jiném evropském městě, ale zatím se nedaří zjistit, proč tomu tak je

V dlouhodobějším horizontu by si města mohla vytvořit chladnější prostor tím, že omezí provoz zahřívající jejich ulice a nahradí beton a asfalt parky a stromy. Efekt městského tepelného ostrova zvyšuje teplotu ve městech nad jejich okolí tím, že produkuje teplo a pohlcuje sluneční světlo. V Praze se ovšem tato politika nepraktikuje, protože tam vládne ODS
 
Zelené diody na kříži před lékárnou ukazovaly už druhý den po sobě 38 °C, ale polední davy lidí v centru Osijeku se zdály být nebezpečím, které signalizovaly, neznepokojeny. "Pracujeme na slunci, ale pro nás to není žádný problém," řekl sedmačtyřicetiletý Davor, kurýr na kole z rozvážkové služby potravin Wolt.

Ačkoli si to mnozí obyvatelé tohoto malého chorvatského města možná neuvědomují, je toto město nejnebezpečnějším  místem úmrtí z veder v Evropě. V posledních dvou desetiletích se ukázalo, že horké počasí je v Osijeku smrtelnější než v jakémkoli jiném městě v Evropě, zjistila studie v lékařském časopise Lancet. Vědci modelovali údaje o teplotě a úmrtnosti z 854 největších měst v Evropě a zjistili, že Chorvaté n umírali na následky horka nejčastěji.

 18419

Londýnská policie zahájila trestní vyšetřování podvodů v souvislosti se skandálem s počítačovým systémem Horizon

6. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Londýnská Metropolitní policie vyslýchala pod výstrahou dvě osoby  v souvislosti se skandálem, který vedl k neoprávněnému odsouzení 700 britských provozovatelů poštovních úřadů
 
Metropolitní policie poprvé potvrdila, že pošta je trestně vyšetřována kvůli "možným podvodům" spáchaným během skandálu Horizon.

Policisté "vyšetřují možné trestné činy podvodu vyplývající z těchto stíhání", například britskou poštou "falešně získané peníze od provozovatelů pošt v důsledku jejich stíhání nebo občanskoprávních žalob", uvedl v pátek večer Scotland Yard.

Není jasné, zda se vyšetřování týká jednotlivých zaměstnanců nebo pošty jako právnické osoby.

 21015

Izrael se snaží uklidnit USA návrhy pro Gazu, Blinken míří na Blízký východ

5. 1. 2024

čas čtení 8 minut

 

Washington chce od Netanjahuovy administrativy ústupky, podle kritiků však izraelské plány postrádají detaily a závazky,
píše Jason Burke.


Izraelští představitelé se před potenciálně obtížným setkáním nejvyššího amerického diplomata s Benjaminem Netanjahuem snaží odvrátit rostoucí frustraci ve Washingtonu tím, že nabízejí řadu politických návrhů týkajících se Gazy, které podle kritiků postrádají podrobnosti nebo závazky.

 22090

Amputace nohou a rukou u dětí v Gaze - bez umrtvení

5. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Děti v Gaze přicházejí kvůli izraelskému bombardování o končetiny. Více než 1000 palestinských dětí mělo amputováno končetiny, mnoho z nich bez anestezie.

Holčička: "Dříve jsem běhala a hrála si. Byla jsem tak šťastná ze svého života. Ale teď, když jsem přišla o nohu, můj život se stal ošklivým a já jsem smutná. Doufám, že budu moci dostat umělou končetinu."

Izrael v Gaze zabil nejméně 9600 dětí. OSN označuje Gazu za nejnebezpečnější místo na světě pro děti.


Žena: "Kéž nás Alláh pomstí Izraelcům, kteří z dětí udělali tohle. Zničili je."

"Holčičky pořád říkají máma a táta a já je nemůžu konfrontovat s informací, že jejich rodiče jsou mrtví."

Většina nemocnic v Gaze nemá kvůli zhroucenému zdravotnickému systému prostředky na operace končetin. Hlavní protetická a rehabilitační nemocnice byla v říjnu vážně poškozena izraelským bombardováním. Lékaři říkají, že děti musí odjet do zahraničí, aby se jim dostalo řádné léčby. Od 7. října 2023 bylo v Gaze zabito nejméně 300 zdravotnických pracovníků. To je více, než kolik jich bylo zabito na celém světě v kterémkoli roce od roku 2016. Lékaři v Gaze konstatují, že počet dětí s amputovanými končetinami se bude pravděpodobně jen zvyšovat.

Lékař: "Mohu vás ujistit, že jde o tisíce pacientů, kteří stále čekají na tuto možnost léčby v zahraničí. Aby se děti mohly rehabilitovat. Aby se znovu zařadily do života."

 20705

Dokáží se Spojené státy vyhnout neofašismu?

5. 1. 2024

čas čtení 13 minut


Minulý týden jsem poukázal na to, že Amerika již dvakrát úspěšně upravila pravidla politické ekonomie tak, aby omezila politickou moc bohatých menšin na vrcholu, a může to udělat znovu, píše Robert Reich.

To se nám však podaří pouze tehdy, pokud Američané pochopí, co je v sázce a před jakou skutečnou volbou nyní stojíme: mezi tím, zda učiníme systém skutečně spravedlivým a demokratickým tím, že omezíme moc velkých korporací, Wall Streetu a ultrabohatých, nebo ztratíme demokracii ve prospěch neofašistické diktatury.

 22078

Izraelci už vyvraždili v Gaze více než 22 438 lidí

5. 1. 2024

čas čtení 5 minut


    Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od začátku války v Gaze zabito více než 22 438 Palestinců, z nichž většinu tvoří ženy a děti.
Tyto údaje zahrnují 125 Palestinců zabitých za posledních 24 hodin. Nejméně 12 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku na dům v evakuační zóně al-Mawasi, uvedli představitelé palestinských nemocnic. Výbuch údajně zabil muže a jeho ženu, sedm jejich dětí a tři další děti ve věku od pěti do 14 let.

    Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že má hluboké obavy o bezpečnost svých zaměstnanců a dalších osob, které se ukrývají v nemocnici al-Amal a v sídle PRCS v Chán Júnisu na jihu Gazy. Ve svém prohlášení PRCS uvedla, že areál nemocnice byl v posledních třech dnech "opakovaně terčem přímého útoku" Izraelských obranných sil (IDF) a že bylo zabito sedm lidí včetně pětiletého dítěte.

   CNN si nechává své zpravodajství z Gazy cenzurovat izraelskou armádou, informuje server The Intercept.

 22082

Ještě jedna smutná úvaha nad děsivým mnohaletým justičním skandálem v Británii

5. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Ve čtvrtek večer skončil nesmírně záslužný, čtyřdílný televizní seriál o děsivém justičním skandálu britské pošty, která kolem roku 1999 zavedla do svých desítek tisíc poboček účetnický počítačový systém Horizon, vyrobený japonskou firmou Fujitsu, a skoro dvacet let odmítala přiznat, že systém je nefunkční a v důsledku softwarových chyb vytváří v účetnictví britských pošt zcela náhodně obrovské deficity, ve výši mnoha tisíc nebo desítek tisíc liber. Ředitelé britských poštovních poboček měli ve své pracovní smlouvě klauzuli, podle níž měli osobní zodpovědnost za jakýkoliv finanční schodek, vzniklý v účetnictví jejich pošty.Jakmile se v systému Horizon začaly objevovat v jejich účetnictví obrovské nesrovnalosti, pošťáci si na to přirozeně stěžovali a žádali poradenskou linku pro systém Horizon o pomoc a vyřešení těchto problémů. 

Britská pošta a firma Fujitsu po léta tvrdohlavě a lživě všem stovkám až tisícům postižených pošťáků tvrdily, že nikomu jinému se nic takového neděje a že pošťáci ty tisíce liber ze svého účetnictví prostě ukradli. Pošta proti postiženým pošťákům zahájila trestní stíhání, nutila je, aby vzniklé schodky uhradili, byly to ovšem obrovské finanční částky, které normálnímu smrtelníkovi nejsou k dispozici, a i když pošťáci poště dali všechny své peníze a peníze svých příbuzných, finanční nesrovnalosti v systému Horizon narůstaly pořád dál.

Britská pošta tak nesmyslně zničila existenci a život více než patnácti stům britských pošťáků, mnohé z nich nechala uvěznit, stovky lidí byly dohnány k bankrotu a řada pošťáků skončila v nemocnicích, někteří spáchali sebevraždu.

 22086

Harvard University: Rezignace Claudine Gayové nemá nic společného s plagiátorstvím

5. 1. 2024

čas čtení 8 minut


Její rezignace je pouze nejnovější epizodou útoku pravice na vzdělávání - projektu, který v posledních letech nabral na síle, píše Moira Doneganová z USA.

Každý politický pozorovatel, který není příliš hloupý nebo příliš zahleděný do sebe, aby si všiml, co se děje, ví, že rezignace Claudine Gayové, rektorky Harvardovy univerzity, která byla tento týden vyhnána z funkce, neměla nic společného s plagiátorstvím.

Existují nejrůznější faktory, které to činí zřejmým: je tu skutečnost, že obor Gayové, politologie, je disciplína založená na datech, v níž se abstrakty z jedné práce nezřídka kopírují jako součásti přehledu literatury v jiné práci, a že vypůjčené výrazy a shrnutí, které představují "plagiátorství" Gayové, nejsou trestnými činy krádeže, ale nepořádnosti, která má jen malý vliv na originalitu její práce.

 22089

Palestinský básník: Nejsme schopni porozumět tomu, co znamená, když přijdeme o umění

5. 1. 2024

čas čtení 14 minut

"Už více než 70 dní, každý den, několikrát denně, vidím videa a obrázky zavražděných a zraněných dětí, v bombardovaných nemocnicích, pod troskami atd. Nemohu na ně přestat myslet. Začal jsem pátrat na sociálních sítích a snažím se zjistit, co se jim stalo, jejich příběhy, jména. Takže je to pekelná chvíle. Když jste v takové pekelné chvíli, vaše myšlenky o umění a roli umění, poezie nebo psaní nemohou zůstat stejné."
 

Když byl minulý měsíc při izraelském útoku zabit palestinský spisovatel a profesor Refaat Alareer, svět truchlil. Alareer byl oblíbenou osobností palestinské literární komunity, která povzbuzovala mladé lidi v Gaze, aby psali a vyjadřovali se v angličtině. Jeho báseň If I Must Die, (ZDE česky) rezonovala u čtenářů po celém světě.

Deník Guardian hovořil s jiným známým palestinským básníkem,  Najwanem Darwishem o tom, jakou roli hraje poezie v době války. Časopis New York Review of Books označuje Darwishe za jednoho z "předních současných arabských básníků" a jeho dílo bylo přeloženo do více než 20 jazyků. Zde je pár ukázek:
 

Jak jste se dozvěděl o smrti doktora Refaata Alareera?

O Refaatovi jsem nějakou dobu věděl díky jeho tvorbě a videím na YouTube: lekcím anglické literatury pro jeho studenty v Gaze. Byl to vlivný hlas. Sledoval jsem jeho nedávná videa, kde mluvil o tom, že se stal terčem útoků Izraelců. Bombardovali jeho dům a on přežil, ale pak bombardovali dům jeho sestry, kde byl, a zabili jeho, ji i její děti a další členy rodiny. Těžko se hledají slova, kterými by se to dalo popsat.

V Gaze byly v tuto chvíli [desítky] spisovatelů a novinářů, které Izraelci zabili. Některé z nich znám díky jejich práci a někteří jsou moji přátelé. Byl tu básník Saleem al-Naffar, kterého jsem poprvé potkal v Edinburghu, kde jsme spolu četli poezii, možná před 20 lety. Byl to úžasný, dobrý člověk a velmi zábavný. Nedávno jsem se dozvěděl, že byl zabit i se svou ženou a dvěma dcerami, synem a dalšími členy rodiny. Jedna z nejhorších věcí je, že není nikdo z rodiny, komu by se dalo vůbec zavolat a zkusit se s ním spojit, poslat mu soustrast nebo si s ním o tom dokonce promluvit. Celá jeho rodina byla vymazána.

 21928

Hamás "používal nemocnici v Gaze jako velitelské centrum", tvrdí americká rozvědka

5. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelské síly zaútočily na místo v listopadu, což vyvolalo intenzivní mezinárodní kontrolu a kritiku, píše Julian E. Barnes.

Pozn. red. Upozorňujeme, že deník Washington Post provedl rozsáhlou studii, z níž vyplynulo, že nejsou k dispozici důkazy, že by Hamás využíval nemocnici al Šífa jako své velitelské centrum. List dokázal také, že nemocniční prostory nemají přístup do tunelů Hamásu.  Tvrzení Spojených států, uvedená v tomto článku, je proto nutno brát s rezervou. Je důležité také upozornit, že údajné výzvědné informace amerických zpravodajských služeb se už několikrát prokázaly jako nepravdivé, například při tvrzení Spojených států, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. V současnosti mluvčí americké vlády tvrdí, že "nemá důkazy" o tom, že by Izrael páchal v Gaze genocidu, navzdory existenci velmi pečlivě vypracované více než osmdesátistránkové věcné zprávy, kterou připravili pro Mezinárodní soudní dvůr jihoafričtí právníci. Není vyloučeno, že se Spojené státy snaží "zachraňovat si svou tvář" v situaci, kdy jejich nekritická podpora pro Netanjahuovu vražednou politiku jejich zahraničněpolitický postoj vážně diskredituje v mnoha zemích světa. Což není dobrou zprávou pro globální stabilitu.

 17128

Společné prohlášení vlád Spojených států amerických, Austrálie, Bahrajnu, Belgie, Kanady, Dánska, Německa, Itálie, Japonska, Nizozemska, Nového Zélandu a Spojeného království

5. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Uznávajíce široký konsensus vyjádřený 44 zeměmi světa dne 19. prosince 2023, jakož i prohlášení Rady bezpečnosti OSN ze dne 1. prosince 2023, které odsuzuje útoky Húsiů na obchodní plavidla proplouvající Rudým mořem, a s ohledem na probíhající útoky, včetně významné eskalace v uplynulém týdnu zaměřené na komerční plavidla, s raketami, malými čluny a pokusy o únosy, tímto opakujeme následující a varujeme Húsie před dalšími útoky:

30898

Válka na Ukrajině Rusko navždy změnila

5. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Zpočátku byla válka vnímána jako radikální zlo, které však bylo lokalizováno v konkrétních okolnostech času a místa. Předpokládalo se, že toto zlo může skončit a pak se země vrátí k předválečné normě, napsal Kirill Martynov.

 21622

Britský chirurg v Gaze: V čekárně a v pooperačním oddělení nám zraněné děti trvale brečí a křičí bolestí

5. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Moderátorka, BBC Radio 4, World At One, čtvrtek 4. ledna 2024, 13 hodin: Minulý týden jsme touto dobou hovořili s ortopedem z britského státního zdravotnictví  Grahamem Groomem. Právě tehdy přijel do Gazy s charitativní organizací IDEALS . Využil své vánoční dovolené, aby tam pracoval, a dnes ráno jsem ho znovu zastihla, abych si vyslechla, jakou práci odvádí v Evropské nemocnici v Gaze v městě Chán Unis.

Profesor Grahamem Groom: Poslední týden byl hektický a chaotický. Všude jsou pacienti. Když jsme tu minulý týden začínali, bylo tu 900 pacientů v nemocnici, která měla původně 240 lůžek a během covidu se rozšířila na 450 lůžek a v současné době zdvojnásobila svou kapacitu. Když jsme přijeli, bylo tu 500 operačních  případů, 100 jich bylo vyhrazeno pro návštěvy. Takže jsme se věnovali těm případům, o které jsme byli požádáni. Děláme  si operační seznamy, operujeme pacienty  podle potřeby a zpracovávali jsme těch 100, ale samozřejmě. To zní klidně a plánovitě a progresivně. Ale je to všechno, jen to ne.

Budování arzenálů bezpečnost nezvyšuje

4. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Vraždění na Filozofické fakultě bylo výjimečné nejen množstvím obětí, ale také počtem a typem zbraní, která si vrah přinesl s sebou. Předchozí masové střelby, v Uherském Brodě v roce 2015 a Ostravě v roce 2019, se odehrály s použitím jedné, resp. dvou ručních zbraní. I když provedení a počet obětí v obou případech rovněž způsobil ve společnosti šok, nevedly tyto události k ustavení širšího hnutí, volajícího po změně zbraňové legislativy. Ať už šlo v obou zmíněných případech o zbraně držené legálně či nelegálně, na přítomnost ručních zbraní v populaci jsem „zvyklí“ a jejich majitelé a příznivci mohli vcelku oprávněně poukazovat na pouhé „zneužití“ zbraní určených k legitimní obraně života a zdraví.

 22061

Izraelské bombardování civilistů v Gaze pokračuje

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Agentura AFP hovořila s obyvateli Gazy, kteří přežili izraelské údery přes noc na čtvrtek, zatímco jejich rodinní příslušníci a lidé ukrývající se poblíž nikoli.

Baha Abu Hatab uvedl, že jeho synovci byli zabiti při izraelském úderu na jihu Gazy, při kterém zahynuli vysídlení Palestinci žijící ve stanech.

Bydleli "ve stanu, který je chránil před chladným počasím, ale izraelské nálety je zasáhly ve spánku", dodal.

"Proč?" zeptal se. "Protože ohrožovali Izrael a Spojené státy?"

- Podle agentury AFP zuřily v centrální oblasti Gazy Deir al-Balah a v uprchlickém táboře Al-Maghazi požáry vyvolané bombardováním.

"Lidé byli ve svých domovech v bezpečí, dům byl plný dětí," řekl AFP obyvatel Ibrahim al-Ghimri. "Bylo tam asi 30 lidí. Najednou na ně spadly jejich domy... Co to ty děti udělaly?" dodal.


Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii: "Každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii ve čtvrtek prohlásila, že "každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku. Tzipi Hotovelyová v ranním rozhovoru naznačila, že všechny budovy  v Gaze jsou pro Izrael cílem.



 18389

dTest: Co čeká spotřebitele v roce 2024?

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Rok 2024 přinese pro spotřebitele mnoho novinek. Spotřebitelé musí ve svých rozpočtech počítat s tím, že celá řada cen, daní a poplatků bude vyšší. Například dojde ke zdražení roční dálniční známky, budou dražší energie, zvýší se daň z nemovitostí, mzdy vypočtené z průměrné hrubé mzdy budou o něco nižší. Vedle těchto, pro spotřebitele negativních, změn, ale dojde i k některým zlepšením či zjednodušením. Řidiči nebudou mít povinnost předkládat řidičský průkaz, pokud se prokáží občanským průkazem. Komunitní energetika postoupí do další fáze – bude umožněno sdílení vyrobené elektřiny v předem definovaných skupinách spotřebitelů i sdílení elektřiny vyrobené na chatě s bytem ve městě, zjednoduší se stavební řízení.

 21399

Lékaři bez hranic: „Raději zemřu po boku své rodiny“. Byl nucen opustit Gazu, teď žije sám na Západním břehu

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Při přechodu izraelského checkpointu mu vojáci sebrali peníze a všechny osobní věci kromě telefonu. „Mám štěstí, že se mi podařilo projít i s telefonem. Ne každému se to podařilo. Ostatní byli zatčeni nebo zbiti,“ vysvětluje Abbás. 

Palestinců, kteří dříve pracovali v Izraeli, ale přesto žili v Gaze, bylo více než 6000. V důsledku války uprchli na Západní břeh Jordánu. Abbás* je jedním z nich. Nyní je v péči týmu psychologů Lékařů bez hranic v Nábulusu. Tamní program zaměřený na duševní zdraví, který funguje už více než dvě desetiletí, poskytl za minulý rok více než 2600 konzultací.

Za úsvitu si Abbás zapaluje cigaretu a dívá se do dálky na drsnou krajinu Západního břehu. Celou noc nespal, tížily ho myšlenky na rodinu, která přežívá pod palbou raket v Gaze vzdálené přes sto kilometrů. Dnes má jen jediný cíl, ostatně jako každý den: mít možnost s nimi mluvit.  

 22086

Vyhozená rektorka z Harvardu varuje v New York Times před širší válkou

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Den po své rezignaci první černošská rektorka univerzity upozorňuje, že výzva k podání svědectví o údajném antisemitismu na elitních amerických vysokých školách byla "dobře nastraženou pastí"
 

První černošská rektorka Harvardu, která v úterý rezignovala po úspěšné pravicové kampani za její sesazení, varovala, že taktika použitá proti ní byla "pouze jednou šarvátkou v širší válce s cílem rozvrátit důvěru veřejnosti v pilíře americké společnosti".

"Důvěryhodné instituce všeho druhu - od zdravotnických agentur po zpravodajské organizace - se budou i nadále stávat obětí koordinovaných pokusů podkopat jejich legitimitu a zničit důvěryhodnost jejich vedoucích představitelů," napsala Claudine Gayová ve středu v deníku New York Times, den poté, co oznámila, že rezignuje na svou funkci.
 

 18993

V Anglii probíhá šestidenní stávka lékařů - desetitisíce nemocničních vyšetření byly zrušeny

4. 1. 2024

čas čtení 2 minuty


Charitativní organizace varují před riziky pro bezpečnost pacientů, lékaři zahájili nejdelší stávku v historii anglického zdravotnictví.


Desetitisícům pacientů byla  od středy v Anglii zrušena péče v důsledku šestidenní stávky lékařů, která je nejdelší v 75leté historii anglického státního zdravotnictví. (Skotští lékaři nestávkují, protože tam došlo s tamější relativně rozumnou vládou s lékaři už před mnoha měsíci k dohodě ohledně zvýšení platů.)

Petr Pavel úspěšně přispěje ke globální diskreditaci České republiky

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Ono zjevně nestačilo, že se Česká republika globálně zdiskreditovala, když jako skoro žádný jiný stát v Evropě dvakrát hlasovala v OSN proti příměří v Gaze. Bude to mít nepříjemné mezinárodní dopady. Petr Fiala už měl kvůli nekritické podpoře izraelského vraždění od české vlády problémy, když chtěl tuhle jet do Nigérie. (JČ)



 22086

Dnešní USA: Rektorku Harvard University zlikvidoval šílený ultrapravicový miliardář

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

V čele útoků na rektorku Harvard University Claudine Gayiovou stál "tyran": šílený ultrapravicový miliardář

Americký manažer hedgeového fondu Bill Ackman zveřejnil po odchodu Gayové na Twitteru příspěvek o 4 000 slovech, v němž odsoudil "rasismus vůči bělochům".

Hlavním útočníkem na rektorku Harvard University Claudine Gayovou, který ji donutil, aby na svou funkci rezignovala, je Bill Ackman, miliardář, manažer hedgeových fondů a absolvent Harvardu.

Ackman, který Gayovou obvinil z údajného antisemitismu a plagiátorství, byl hlavním aktérem v ultrapravicové a rasistické kampani proti rektorce.

Jen za poslední měsíc tento sedmapadesátiletý muž na Twitteru více než stokrát útočil na Gayovou,  a to svému milionu sledujících. V úterý to završil na Twitteru rozvláčným příspěvkem o 4 000 slovech  o "rasismu vůči bělochům"; útočil na úsilí univerzit zvýšit diverzitu a  tvrdil, že studentské skupiny "podporují terorismus".

 20916

Human Rights Watch: Izrael: Dělníci z Gazy byli několik týdnů drženi v izolaci

4. 1. 2024

čas čtení 11 minut


Jeden muž uvedl, že byl cestou na Západní břeh zastaven na kontrolním stanovišti, byly mu zavázány oči, ruce pevně spoutány zipovými páskami a odvezen nejprve do věznice Ofer a poté na neznámé druhé místo. Tam, jak řekl: "Donutili mě svléknout si všechno oblečení... a vyfotografovali mě....Intenzivně mě bili, byl jsem při tom nahý, bylo to ponižující. Nejhorší bylo, když na [mě] útočili psi. Měl jsem zavázané oči a  ruce spoutané kovovými pouty, nevěděl jsem, jestli ty psy někdo ovládá, nebo je nechal, aby mě napadli, byl jsem vyděšen."

Druhý muž řekl, že byl hodiny bit, pak byl vláčen po štěrku obličejem dolů a připoután ke zdi nebo plotu za spoutané ruce a pak znovu bit: "Pokaždé, když jsem spadl na zem, byl jsem nucen vstát a opět další bití a já jsem spadl na zem. S každým bitím a pádem byla plastová pouta na rukou pevnější a bolestivější".

"Pátrání po pachatelích a podněcovatelích útoků ze 7. října neospravedlňuje týrání dělníků, kterým bylo uděleno povolení k práci v Izraeli."

(Jeruzalém) - Izraelské úřady zadržovaly po útocích ze 7. října několik týdnů tisíce dělníků z Gazy v izolační vazbě a přinejmenším některé z nich vystavily nelidským a ponižujícím podmínkám, konstatuje organizace Human Rights Watch. Další tisíce lidí zůstávají uvězněny na okupovaném Západním břehu Jordánu bez platného právního statusu a jsou ohroženy zatýkáním.

Osoby zadržené po 7. říjnu byly zadržovány izraelskými orgány v Izraeli a na Západním břehu Jordánu a některé z nich byly vyslýchány kvůli údajným vazbám na útoky nebo vědomostem o nich. Dne 3. listopadu bylo více než 3 000 palestinských pracovníků propuštěno ze zadržení a převezeno do Gazy. Izraelské úřady zatím neuvedly celkový počet pracovníků z Gazy v Izraeli 7. října ani počet pracovníků, kteří byli zadrženi nebo zůstávají ve vazbě. Izraelské úřady nesdělily, zda byli pracovníci z Gazy obviněni z nějakého trestného činu.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13428