Hamás "používal nemocnici v Gaze jako velitelské centrum", tvrdí americká rozvědka

5. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Izraelské síly zaútočily na místo v listopadu, což vyvolalo intenzivní mezinárodní kontrolu a kritiku, píše Julian E. Barnes.

Pozn. red. Upozorňujeme, že deník Washington Post provedl rozsáhlou studii, z níž vyplynulo, že nejsou k dispozici důkazy, že by Hamás využíval nemocnici al Šífa jako své velitelské centrum. List dokázal také, že nemocniční prostory nemají přístup do tunelů Hamásu.  Tvrzení Spojených států, uvedená v tomto článku, je proto nutno brát s rezervou. Je důležité také upozornit, že údajné výzvědné informace amerických zpravodajských služeb se už několikrát prokázaly jako nepravdivé, například při tvrzení Spojených států, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. V současnosti mluvčí americké vlády tvrdí, že "nemá důkazy" o tom, že by Izrael páchal v Gaze genocidu, navzdory existenci velmi pečlivě vypracované více než osmdesátistránkové věcné zprávy, kterou připravili pro Mezinárodní soudní dvůr jihoafričtí právníci. Není vyloučeno, že se Spojené státy snaží "zachraňovat si svou tvář" v situaci, kdy jejich nekritická podpora pro Netanjahuovu vražednou politiku jejich zahraničněpolitický postoj vážně diskredituje v mnoha zemích světa. Což není dobrou zprávou pro globální stabilitu.

Americké špionážní agentury se domnívají, že Hamás a další palestinská skupina bojující proti Izraeli použily nemocnici Al-Shifa v Gaze k velení svým ozbrojeným silám a zadržování některých rukojmích.

Nemocnice byla v listopadu středem pozornosti velkých izraelských obranných sil s cílem převzít kontrolu nad zařízením, což byla operace, která se dostala pod intenzivní mezinárodní dohled a kritiku.

Izraelští představitelé uvedli, že Hamás vybudoval pod nemocnicí rozsáhlý komplex, což z ní činí legitimní vojenský cíl. Kritici však tvrdí, že vojenská operace v podstatě odřízla a uzavřela klíčovou část zdravotnické sítě v Gaze, přičemž existuje jen málo důkazů o tom, že by Hamás používal nemocnici jako velitelské stanoviště.

Vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb v úterý uvedl, že americká vláda nadále věří, že Hamás využívá nemocniční komplex a místa pod ním k provádění velitelských a kontrolních činností, skladování zbraní a zadržování "nejméně několika rukojmí".

Americké zpravodajské služby získaly informace, že bojovníci Hamásu evakuovali komplex několik dní před několikadenní operací a při odchodu zničili dokumenty a elektroniku, uvedl vysoký představitel zpravodajských služeb.

Po operaci izraelská armáda vzala reportéry do šachty v komplexu, která vedla k síti tunelů. Později armáda ukázala tunely pod nemocnicí.

Představitelé Bílého domu v té době izraelské hodnocení podpořili. "Máme informace, které potvrzují, že Hamás používá tuto konkrétní nemocnici jako velitelský a řídicí uzel," řekl 14. listopadu mluvčí Národní bezpečnostní rady John F. Kirby.

V týdnech následujících po operaci zpravodajské organizace nadále vznášely otázky ohledně přítomnosti Hamásu v nemocnici. A zdravotnické a humanitární organizace kritizovaly izraelskou operaci. Humanitární tým vedený Světovou zdravotnickou organizací, který navštívil Al-Shifa bezprostředně poté, co izraelské síly zaútočily na nemocnici, ji nazval "zónou smrti".

Americké zpravodajské služby však nadále tvrdí, že nemocnici využíval Hamás. Nové zpravodajské informace představují nejaktuálnější americké hodnocení, uvedli činitelé.

Komplex byl využíván jak Hamásem, tak Palestinským islámským džihádem k velení silám bojujícím proti Izraeli.

Zatímco špionážní agentury neposkytly žádné vizuální důkazy, americký představitel řekl, že jsou si jisty svým hodnocením, protože bylo založeno na informacích shromážděných Izraelem a vlastními americkými zpravodajskými službami, shromážděných nezávisle.

Někteří doufali, že operace na dobytí nemocnice by mohla vyústit v záchranu některých rukojmích, které palestinští bojovníci zajali během útoku na Izrael 7. října. Žádní rukojmí nebyli zachráněni, ale izraelští představitelé našli těla dvou rukojmích v komplexu nebo v jeho blízkosti, uvedli úředníci.

Nové hodnocení amerických zpravodajských služeb říká, že izraelské hodnocení bylo alespoň částečně správné, že někteří rukojmí byli drženi v komplexu nebo pod ním. Zdá se však, že rukojmí byli přesunuti, když se Hamás evakuoval.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2376

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024