Amputace nohou a rukou u dětí v Gaze - bez umrtvení

5. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Děti v Gaze přicházejí kvůli izraelskému bombardování o končetiny. Více než 1000 palestinských dětí mělo amputováno končetiny, mnoho z nich bez anestezie.

Holčička: "Dříve jsem běhala a hrála si. Byla jsem tak šťastná ze svého života. Ale teď, když jsem přišla o nohu, můj život se stal ošklivým a já jsem smutná. Doufám, že budu moci dostat umělou končetinu."

Izrael v Gaze zabil nejméně 9600 dětí. OSN označuje Gazu za nejnebezpečnější místo na světě pro děti.


Žena: "Kéž nás Alláh pomstí Izraelcům, kteří z dětí udělali tohle. Zničili je."

"Holčičky pořád říkají máma a táta a já je nemůžu konfrontovat s informací, že jejich rodiče jsou mrtví."

Většina nemocnic v Gaze nemá kvůli zhroucenému zdravotnickému systému prostředky na operace končetin. Hlavní protetická a rehabilitační nemocnice byla v říjnu vážně poškozena izraelským bombardováním. Lékaři říkají, že děti musí odjet do zahraničí, aby se jim dostalo řádné léčby. Od 7. října 2023 bylo v Gaze zabito nejméně 300 zdravotnických pracovníků. To je více, než kolik jich bylo zabito na celém světě v kterémkoli roce od roku 2016. Lékaři v Gaze konstatují, že počet dětí s amputovanými končetinami se bude pravděpodobně jen zvyšovat.

Lékař: "Mohu vás ujistit, že jde o tisíce pacientů, kteří stále čekají na tuto možnost léčby v zahraničí. Aby se děti mohly rehabilitovat. Aby se znovu zařadily do života."

0
Vytisknout
2426

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024