Argentinský soud pozastavil Mileiho reformy pracovního práva

5. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Argentinští soudci ve středu pozastavili změny pracovního práva, které jsou součástí megadekretu o rozsáhlých ekonomických reformách a deregulaci, který oznámil nový libertariánský prezident země Javier Milei.

Odborový svaz CGT napadl změny, které technicky vstoupily v platnost minulý pátek, s odůvodněním, že narušují základní ochranu zaměstnanců, jako je právo na stávku a rodičovská dovolená.

Tři soudci argentinského odvolacího senátu zmrazili prvky Mileiho dekretu, který mimo jiné prodloužil zákonnou zkušební dobu ze tří na osm měsíců, snížil kompenzace v případě propuštění a zkrátil těhotenskou dovolenou.

Soudce Alejandro Sudera zpochybnil "nezbytnost" a "naléhavost" dekretu, který Milei podepsal 20. prosince – jen několik dní po nástupu do úřadu – a pozastavil opatření, dokud nebudou řádně posouzena Kongresem.

Některá z těchto opatření se zdála být "represivní nebo trestající povahy" a nebylo jasné, jak by jejich aplikace pomohla Mileiho cíli "vytvořit skutečná pracovní místa", dodal Sudera v rozhodnutí distribuovaném médiím.

Generální prokurátor Rodolfo Barra agentuře AFP řekl, že vláda se proti středečnímu rozhodnutí odvolá.

Tisíce lidí vyšly minulý týden do ulic, aby protestovaly proti reformám samozvaného "anarchokapitalisty" Mileiho, který v listopadu vyhrál volby se sliby seškrtání státních výdajů v době, kdy se Argentina potýká s ekonomickou krizí, včetně trojciferné inflace.

CGT vyhlásila na 24. ledna generální stávku.

"Obnova země"

Tato opatření vyvolala mezi právníky vášnivou debatu o jejich ústavnosti a jsou předmětem několika soudních sporů.

Když Milei oznámil svůj mega titul, řekl, že cílem je "začít na cestě k obnově země... a začít rušit obrovské množství regulací, které brzdily a bránily hospodářskému růstu."

Dekret změnil nebo zrušil více než 350 ekonomických regulací v zemi, která je zvyklá na silné vládní zásahy do trhu.

Ruší zákon regulující nájemné, počítá s privatizací státních podniků a ukončuje asi 7 000 smluv o státní službě.

Třetí největší ekonomika Latinské Ameriky je po desetiletích dluhů a špatného finančního řízení na kolenou, inflace meziročně přesáhla 160 % a 40 % Argentinců žije v chudobě.

Milei slíbil, že omezí inflaci, ale varoval, že jediným řešením je léčba ekonomickým "šokem" a že situace se ještě zhorší, než se zlepší.

Třiapadesátiletý politik dosáhl drtivého volebního vítězství na vlně zuřivosti nad desetiletími ekonomické krize v zemi, která se vyznačuje dluhy, nekontrolovatelným tištěním peněz, inflací a fiskálním deficitem.

Milei se zaměřil na škrty ve výdajích ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

Krátce po nástupu do úřadu jeho administrativa devalvovala argentinské peso o více než 50 % a oznámila obrovské škrty ve štědrých státních dotacích na pohonné hmoty a dopravu.

Milei také oznámil zastavení všech nových veřejných stavebních projektů a roční pozastavení státní reklamy.

Argentince stále pronásleduje hyperinflace, která v letech 1989-1990 dosáhla až 3 000 procent a v roce 2001 došlo k dramatickému ekonomickému zhroucení.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2113

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024