Americká armáda obnovuje výrobu houfnice M777

8. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
K 27. prosinci 2023 poslaly Spojené státy na Ukrajinu 198 houfnic ráže 155 mm. Více než polovinu těchto děl tvořila tažená děla M777. Kromě USA poskytly M777 Ukrajině také Kanada a Austrálie, upozorňuje Miguel Ortiz.

Vzhledem k tomu, že na Ukrajinu bylo ze spojeneckých skladů posláno tolik houfnic, podepsala armáda dohodu s výrobcem M777 o jejím opětovném zařazení do výroby.

Dne 4. ledna 2024 společnost BAE Systems oznámila výrobu hlavních konstrukcí pro M777 v rámci neurčité smlouvy omezené na 50 milionů dolarů. Dodavatelské řetězce v USA a Velké Británii budou vyrábět titanové struktury, které tvoří základ houfnice. Zatímco BAE začne program realizovat, podrobnosti a celková hodnota kontraktu budou finalizovány s armádou.

"Tento restart výroby hlavních konstrukcí pro M777 americké armády přichází v kritické době, kdy se houfnice hlouběji věnují operacím na Ukrajině," uvedl v prohlášení společnosti viceprezident a generální ředitel BAE Systems Weapons Systems UK John Borton. "USA, stejně jako Kanada a Austrálie, darovaly Ukrajině M777. Chápeme, že si vedou dobře, a jsme velmi hrdí na naši roli při podpoře našich spojenců. M777 zůstane v popředí dělostřelecké technologie i v budoucnosti, a to díky použití technických doplňků, vývoji přesné naváděné munice dlouhého dosahu a flexibilním možnostem mobility."

Lehký houfnicový systém se snadno táhne a přepravuje, přičemž šest houfnic se vejde do nákladního letadla C-17 Globemaster III. Snížená pohyblivost M777 ve srovnání se samohybnými houfnicemi ji však činí zranitelnějším na bojišti. Průzkumné drony používané Ruskem i Ukrajinou usnadňují zaměření dělostřeleckých pozic, když na ně střílí a používají proti nim kontrabaterijní palbu. V důsledku toho bylo mnoho ukrajinských M777 poškozeno nebo zničeno.

S pokročilými systémy protivzdušné obrany na obou stranách konfliktu připadlo použití palby v rusko-ukrajinské válce převážně dělostřelectvu. Armáda si pořídí další M777, doplní své zásoby a zajistí, že síly budou vybaveny pro boj v podobné válce. BAE poznamenala, že celkový počet objednávek na M777 v současné době přesahuje 1 200.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2463

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2024