Francouzská krajní pravice po nové zprávě o ruském vměšování křičí "spiknutí"

5. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Národní sdružení je v defenzívě od doby, co se v médiích objevila zpráva o oživení obvinění z vazeb na Moskvu, upozorňuje Victor Goury-Laffont.

Francouzské krajně pravicové Národní sdružení tvrdí, že nová zpráva o ruském vměšování do francouzské demokracie je součástí "spiknutí" proti tomuto hnutí poté, co vyšetřování Washington Post odhalilo snahy Moskvy podporovat "politické neshody" ve Francii a podkopávat podporu Ukrajiny prostřednictvím "politických osobností a účtů na sociálních sítích".

"Buďme seriózní, je to spiknutí," řekl v úterý v rozhlasovém rozhovoru poslanec a mluvčí Národního sdružení Laurent Jacobelli s tím, že zpráva novin, která cituje dokumenty Kremlu, nedostatečně uvádí zdroje a nespravedlivě vykresluje vazby mezi ruskými trollími farmami a hlavní francouzskou krajně pravicovou politickou silou.

"Podobá se to spíše bezdůvodným obviněním než novinářské práci," dodal.

Vyšetřování WaPo uvádí, že kremelští stratégové měli za úkol doručit nejmenovaným politickým osobnostem témata k rozhovoru, aby zdůraznili údajné negativní důsledky sankcí proti Rusku na francouzskou ekonomiku.

Prezidentská kandidátka Národního sdružení Marine Le Penová již v roce 2022 uvedla, že sankce "neslouží žádnému jinému účelu než tomu, aby lidé v Evropě trpěli". Loni v létě označila dodávky zbraní na Ukrajinu za "nezodpovědné" a požádala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby se "zaměřil na organizaci mírové konference".

Kremelský "převodový řemen"

Loni v červnu francouzský vyšetřovací výbor Národního shromáždění pro zahraniční vměšování zdůraznil ideologické vazby mezi Národním sdružením a ruským vedením, když označil druhou největší francouzskou stranu, pokud jde o poslance, za "převodový řemen" Moskvy.

Před volbami do Evropského parlamentu ve Francii v roce 2024, kde by Národní sdružení mělo podle současných předpokladů skončit na prvním místě, hnutí oznámilo, že v plné výši splatilo půjčku od ruské společnosti Aviazapchast S.A. Odpůrci Národního sdružení tuto půjčku dlouho označovali za známku vazeb strany na Rusko; během debaty ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2022 Macron řekl Le Penové, že "mluví se svým bankéřem", když mluví s Ruskem.

Jordan Bardella, předseda Národního sdružení a hlavní kandidát na prezidenta v roce 2024, se distancoval od minulé politiky strany vůči Rusku a v rozhovoru loni v únoru přiznal, že ohledně záměrů a ambicí [ruského prezidenta] Vladimira Putina panovala "kolektivní naivita".

V březnu 2022 Bardella a další poslanci Evropského parlamentu z Národního sdružení hlasovali pro rezoluci EU odsuzující agresi Ruska vůči Ukrajině, ale později se v listopadu 2022 zdrželi hlasování o poskytnutí makrofinanční pomoci Ukrajině a loni v červnu znovu o usnesení zmiňujícím ruské dezinformační úsilí v EU.

"Už to není překvapení: Washington Post ukazuje, s důkazy, že Národní sdružení je skutečně hlásnou troubou Kremlu ve Francii," uvedla Macronova strana Renesance na X, dříve známé jako Twitter, krátce poté, co byl článek zveřejněn. Mluvčí strany Loic Signor také sdílel umělou inteligencí upravený klip novoročního projevu Le Penové, který ukazuje deepfake trojnásobné prezidentské kandidátky mluvící rusky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2398

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024