USA se chystají uvalit sankce na jednotku IDF obviněnou z páchání násilí na Západním břehu Jordánu

22. 4. 2024

čas čtení 7 minut
Izraelští představitelé vyhrožují , že se postaví proti očekávaným opatřením podle amerického Leahyho zákona proti praporu Netzah Yehuda
 
Jednotka Izraelských obranných sil čelí sankcím USA kvůli zacházení s Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu, a to i přesto, že Kongres odhlasoval novou mimořádnou pomoc Izraeli ve výši 26 miliard dolarů.

Podle zpráv v izraelských médiích představitelé amerického ministerstva zahraničí potvrdili, že se chystají uvalit sankce na prapor IDF Netzah Yehuda, který byl obviněn ze závažného porušování lidských práv Palestinců.

Tento velmi významný krok, který by byl prvním případem, kdy se vláda USA zaměřila na jednotku IDF, vyvolal okamžitý hněv mezi izraelskými politickými představiteli, kteří vyhrožují, že se proti němu postaví.

Izraelský deník Haaretz v neděli informoval, že USA zvažují podobné kroky i proti dalším policejním a vojenským jednotkám.

 

IDF ve svém prohlášení uvedly, že si nejsou vědomy žádných sankcí platných proti některé ze svých jednotek, a dodaly: "Pokud bude v této věci přijato rozhodnutí, bude přezkoumáno."

Sankce, které by byly uvaleny na základě Leahyho zákona z roku 1997, by zakázaly převod americké vojenské pomoci jednotce a zabránily by vojákům a důstojníkům účastnit se výcviku buď v americké armádě, nebo v programech, které jsou financovány USA.

Oznámené plány byly zveřejněny v době, kdy podle zdravotníků v Gaze izraelské údery na město Rafáh na jihu Gazy v noci na sobotu zabily 22 lidí, včetně 18 dětí.

Podle nemocničních záznamů se většina z nich zřejmě stala obětí druhého ze dvou náletů, při nichž zahynulo 17 dětí a dvě ženy ze stejné rozvětvené rodiny.

Mohammed al-Beheiri uvedl, že mezi zabitými byla i jeho dcera Rasha a jejích šest dětí ve věku od 18 měsíců do 16 let. Druhá manželka jejího manžela a jejich tři děti jsou stále pod troskami, uvedl al-Beheiri.

Zpráva o možných sankcích proti praporu Netzah Yehuda následuje po pátečním prohlášení amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, že učinil "zjištění" ohledně tvrzení, že Izrael porušil Leahyho zákon, který zakazuje poskytování vojenské pomoci policejním nebo bezpečnostním jednotkám, které se dopouštějí hrubého porušování lidských práv.

Od přijetí zákona byla americká pomoc zablokována stovkám jednotek po celém světě, které byly obviněny z porušování práv.

Americké ministerstvo zahraničí vyšetřuje řadu izraelských bezpečnostních jednotek, včetně policejních a vojenských, kvůli porušování práv, přestože vysocí izraelští představitelé naznačili, že lobbovali proti uvalení jakýchkoli sankcí.

Prapor Netzah Yehuda, součást brigády Kfir, byl původně zřízen v roce 1999, aby vyhověl náboženskému přesvědčení rekrutů z ultraortodoxních a národních náboženských komunit, včetně těch z extremistických osad, a v minulosti byl nasazován především na Západním břehu Jordánu.

Vojáci z této jednotky byli obviněni ze smrti 78letého amerického občana Omara Assada, který zemřel na infarkt v roce 2022 poté, co byl příslušníky jednotky zadržen, svázán, s roubíkem v ústech a poté opuštěn. Jednalo se o jeden z řady vysoce medializovaných incidentů, které zahrnovaly tvrzení o mučení a špatném zacházení.

Tento případ vzbudil pozornost ministerstva zahraničí, které požadovalo trestní vyšetřování.

Jednotka byla později přemístěna ze Západního břehu Jordánu do severního Izraele a byla nasazena také v Gaze.

Podle serveru ProPublica z minulého týdne obdrželo americké ministerstvo zahraničí v prosinci spis o porušování Leahyho zákona.

Zpráva o tom, že praporu IDF hrozí bezprostřední sankce, vyvolala ostrou reakci vysokých izraelských představitelů včetně premiéra země Benjamina Netanjahua.

"Na IDF nesmí být uvaleny sankce!" napsal na Twitteru. "V posledních týdnech jsem pracoval proti sankcím vůči izraelským občanům, a to i v rozhovorech s americkou administrativou.

"V době, kdy naši vojáci bojují proti teroristickým zrůdám, je záměr vyhlásit sankce proti jednotce IDF vrcholem absurdity a morálního dna," dodal a zavázal se proti tomuto kroku bojovat, i když nebylo jasné jak.

"Prapor Netza Jehuda je nedílnou součástí Izraelských obranných sil," dodal Benny Gantz, vysoce postavený člen Netanjahuova válečného kabinetu a bývalý náčelník generálního štábu IDF.

"Podléhá vojenskému právu a je zodpovědný za to, že působí v plném souladu s mezinárodním právem. Stát Izrael má silný a nezávislý soudní systém, který pečlivě vyhodnocuje jakákoli tvrzení o porušení nebo odchylce od rozkazů a kodexu chování IDF, a bude v tom pokračovat."

Organizace na ochranu lidských práv však dlouhodobě tvrdí, že vojenský vyšetřovací systém IDF nedokáže řádně vyšetřit a stíhat porušování lidských práv ze strany vojáků.

Zprávy o plánu uvalit na jednotku sankce vyšly najevo v době sílící mezinárodní sankční kampaně proti Izraelcům zapojeným do násilí vůči Palestincům na okupovaném Západním břehu Jordánu, která téměř každý měsíc vede k novým oznámením namířeným proti jednotlivcům a organizacím.

V pátek USA a EU samostatně oznámily nové sankce proti krajně pravicovým izraelským skupinám a nevládním organizacím spojeným s osadnickým násilím a také proti vysoce postaveným osobám, včetně Bentziho Gopsteina, který byl blízkým politickým spojencem izraelského krajně pravicového ministra národní bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Složitá a rozporuplná mezinárodní choreografie pomoci a sankcí týkajících se Izraele, která byla nápadně patrná tento víkend a během íránského útoku na Izrael před týdnem, má zřejmě za cíl ukázat, že zatímco jeho spojenci budou podporovat to, co považuje za obranu Izraele, jsou odhodláni trestat eskalaci extremistického násilí na Západním břehu.

Zejména Bidenova administrativa se zdála být ochotnější odsuzovat izraelské akce na Západním břehu než v Gaze, kde Izrael bojuje s Hamásem v šestiměsíčním konfliktu, který vyhnal z domovů více než 85 % obyvatel pobřežního pásma a zabil 34 000 Palestinců, z nichž mnozí byli civilisté.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1331

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024