Další balík pomoci pro Ukrajinu bude větší než obvykle. Zahrne obrněná vozidla

24. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Senát by mohl pro Kyjev schválit více než 60 miliard dolarů už v úterý, napsali Lara Seligman a Lee Hudson.

Bidenova administrativa připravuje větší než obvyklý balík vojenské pomoci pro Ukrajinu, který bude kromě naléhavě potřebného dělostřelectva a protivzdušné obrany zahrnovat i obrněná vozidla, uvedli dva američtí představitelé.

Úředníci ministerstva obrany stále dokončují potenciální novou tranši, ale chtějí, aby byla připravena brzy poté, co prezident Joe Biden podepíše návrh zákona o poskytnutí další pomoci Kyjevu ve výši desítek miliard dolarů, uvedli úředníci, kterým byla spolu s dalšími zaručena anonymita. Očekává se, že Senát legislativu schválí již v úterý a pošle ji na Bidenův stůl.

Balík, na kterém ministerstvo obrany nyní pracuje, bude výrazně větší než poslední tranše ve výši 300 milionů dolarů, řekl jeden z amerických představitelů spolu s třetím americkým představitelem, který je obeznámen s diskusemi. První dva američtí představitelé uvedli, že bude zahrnovat obrněná vozidla; čtvrtá osoba uvedla, že součástí dodávky budou další bojová vozidla Bradley. Očekává se, že v balíku budou také starší Humvee a obrněné transportéry M113, stejně jako rakety, řekl jeden z amerických představitelů.

Administrativa připravuje "velký balík, který má pomoci uspokojit potřeby Ukrajiny na bojišti," řekl druhý americký představitel a dodal, že bude zahrnovat také dělostřelectvo a protivzdušnou obranu.

Mluvčí Pentagonu to odmítl komentovat.

Úředníci ministerstva obrany pracují na dokončení podrobností nového balíku před očekávaným hlasováním Senátu o legislativě schválené Sněmovnou reprezentantů, která schvaluje téměř 61 miliard dolarů pro Ukrajinu. Tyto peníze půjdou na doplnění zásob Pentagonu poskytnutých Kyjevu a také na zaslání nových zbraní a vybavení.

V pondělním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským Biden slíbil, že rychle poskytne "významné nové balíky bezpečnostní pomoci, které uspokojí naléhavé potřeby Ukrajiny na bojišti a v protivzdušné obraně", jakmile podepíše nový zákon.

Celeste Wallander, náměstkyně ministra Pentagonu pro mezinárodní bezpečnostní záležitosti, nedávno řekla zákonodárcům, že ministerstvo obrany plánuje převést pomoc "do týdne nebo dvou" poté, co bude schválena.

Pentagon poslal Ukrajině pouze jeden balík pomoci od prosince, kdy mu došly finanční prostředky na zaslání dalších zbraní ze svých zásob. V březnu úředníci ministerstva obrany dali dohromady úspory v hodnotě 300 milionů dolarů z předchozích kontraktů, aby poslali do Kyjeva nouzový balík včetně zoufale potřebného dělostřelectva, protivzdušné obrany a raket delšího doletu.

Zelenskyj uvítal dlouho odkládané sobotní hlasování Sněmovny reprezentantů o schválení dodatečných finančních prostředků a na sociálních sítích uvedl, že to zachrání životy.

Kromě pomoci POLITICO v sobotu uvedlo, že USA zvažují vyslání až 60 vojenských poradců do Kyjeva, aby usnadnili příchozí transfery zbraní a zároveň podpořili ukrajinskou vládu. Poradci by byli v nebojové roli.

Vysocí američtí představitelé nedávno varovali, že Rusko nabírá na síle, protože ukrajinským vojákům na frontě dochází munice. Ředitel CIA Bill Burns minulý týden řekl zákonodárcům, že bez nových amerických zbraní by Ukrajina mohla do konce roku prohrát.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1117

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024