Demonstrace a zatýkání na amerických univerzitách

25. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Mike Johnson vyzval prezidenta Kolumbijské univerzity k rezignaci; studenti byli zatýkáni při protestech v Kalifornii, Ohiu a Texasu

Předseda Sněmovny reprezentantů při návštěvě Kolumbijské univerzity prohlásil, že „šílenství musí přestat“; videa ukazují napjaté scény a zatýkání na kampusech v několika státech


Johnson vyzval rektorku Kolumbijské univerzity k rezignaci

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson při projevu na schodech před Lowovou knihovnou Kolumbijské univerzity vyzval rektorku univerzity Minouche Shafikovou k rezignaci kvůli jejímu postupu při protestech na škole. Johnson prohlásil: „Jsem zde dnes, abych se připojil ke svým kolegům a vyzval prezidentku Shafikovou k rezignaci, pokud nedokáže okamžitě zjednat pořádek v tomto chaosu."

Johnsonův projev byl opakovaně přerušován davem protestujících. „Užijte si svobodu projevu,“ odpověděl Johnson.


- V souvislosti s probíhajícími protesty na univerzitách po celých USA Bílý dům ve středu uvedl, že Joe Biden podporuje svobodu projevu na univerzitních kampusech.

„Prezident věří, že svoboda projevu, diskuse a nediskriminace na univerzitních kampusech jsou důležité,“ uvedla na brífinku tisková tajemnice Karine Jean-Pierreová.


- Na Texaské univerzitě v Austinu bylo podle školy zatčeno nejméně deset protestujících.

Desítky státních vojáků a policistů v těžkooděncích byly na místě poté, co stovky studentů odešly z výuky na protest proti válce v Gaze a požadovaly, aby se univerzita zbavila společností, které vyrábějí stroje používané ve válce Izraelem.

„UT Austin netoleruje narušování aktivit nebo provozu kampusu, jakého jsme byli svědky na jiných univerzitách,“ uvádí se v prohlášení univerzitního oddělení pro studentské záležitosti.

V tomto důležitém období našeho semestru, kdy studenti dokončují výuku a učí se na závěrečné zkoušky, budeme jednat především tak, aby tyto kritické funkce mohly probíhat bez přerušení.


- Mike Johnson ve svém vystoupení na Kolumbijské univerzitě  zaútočil  na protesty vysokoškoláků

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson vystoupil na tiskové konferenci obklopen skupinou republikánů za bučení a skandování „Neslyšíme vás“ a „Svobodná, svobodná Palestina“.

Johnson vyzval, že „toto šílenství musí přestat“, a řekl, že židovští studenti se s ním podělili o zkušenosti s „ohavnými projevy fanatismu“ kvůli své víře.

Johnson citoval Winstona Churchilla a řekl, že „je zjevně správné, aby židé měli národní domov, kde by se někteří z nich mohli znovu shledat“.

Johnson prohlásil, že Kolumbijskou univerzitu „ovládly radikální extrémní ideologie“, které „kladou židovským studentům na záda terč“, a dodal:

Dovolte mi říci velmi jednoduše: žádný Američan jakékoli barvy pleti nebo vyznání by nikdy neměl žít pod takovými hrozbami. Takoví v této zemi nejsme.

Uvedl, že se krátce setkal s rektorkou Kolumbijské univerzity a vyzval ji, aby proti protestujícím podnikla další kroky.

- Newyorská guvernérka říká, že Johnson svou návštěvou Kolumbijské univerzity „přispěl ke konfliktu“.

Kathy Hochulová, demokratická guvernérka státu New York, označila cestu Mikea Johnsona na Kolumbijskou univerzitu za „rozdělující“ a obvinila předsedu Sněmovny reprezentantů z „politizace problému“.


Podle deníku New York Post Hochulová prohlásila:

Ve Washingtonu je mnohem více povinností a krizí, které je třeba řešit. Vyzvala bych předsedu parlamentu, aby se vrátil a možná se ujal zákona o migrantech, zákona, který se zabývá uzavřením hranic, abychom se mohli zabývat skutečnou krizí, kterou New York má.


- V kampusu University Park Jihokalifornské univerzity v Los Angeles probíhá „významná aktivita“, uvedla škola v aktualizovaném prohlášení z dnešního odpoledne.

Na videích zveřejněných na sociálních sítích jsou zachyceni studenti účastnící se propalestinských demonstrací, kteří jsou násilně zatýkáni policií.

- Vzhledem k tomu, že vedení Kolumbijské univerzity čelí rostoucímu odporu po rozhodnutí rektorky Minouche Shafikové, která minulý týden povolila policii rozebírat tábory palestinské solidarity a zatýkat studenty, vzbudila na internetu pozornost stránka na webových stránkách univerzity.

Stránka reflektuje protesty z roku 1968, kdy studenti na Kolumbijské univerzitě demonstrovali proti válce ve Vietnamu a výstavbě segregované tělocvičny v Morningside Parku.

Píše se na ní: „Columbia je dnes mnohem jiné místo, než bylo na jaře 1968, kdy protestující obsadili univerzitní budovy kvůli nespokojenosti s válkou ve Vietnamu, rasismem a navrhovaným rozšířením univerzity v Morningside Parku. Po týdenním střetu vtrhla do kampusu newyorská policie a zatkla více než 700 lidí. Tyto události provázely Kolumbijskou univerzitu po několik let.

Trvalo desítky let, než se univerzita z těchto bouřlivých časů vzpamatovala. Nyní má Columbia jednu z nejrozmanitějších socioekonomických skupin studentů mezi srovnatelnými institucemi.“

- V době, kdy jsou po celé zemi zatýkáni studenti kvůli demonstracím a táborům pořádaným na znamení solidarity s Palestinou, newyorská univerzita - která se na svých webových stránkách označuje jako „kampus beze zdí“ - postavila překližkové stěny

Stěny vznikly poté, co newyorská policie zatkla několik protestujících po pondělních demonstracích, během nichž studenti a vyučující vyzývali univerzitu, aby zrušila kontakty s  Izraelem.

- Texaská pobočka Americké unie občanských svobod vydala prohlášení k zásahu proti studentům Texaské univerzity v Austinu, který následoval po jejich protiválečných protestech a výzvách, aby se univerzita „zbavila smrti“ z Izraele.


V prohlášení na Twitteru  ACLU se píše:

„Svoboda protestovat je nedílnou součástí naší demokracie.

Studenti UT Austinu mají podle prvního dodatku právo svobodně vyjadřovat své politické názory - bez hrozeb zatčení a násilí.

Pokud vy nebo někdo, koho znáte, potřebujete právní podporu, zavolejte Austin Lawyers Guild: 512-817-4254.“

- Násilné zatýkání studentů na Jihokalifornské univerzitě v Los Angeles

Na internetu se objevily videozáznamy, na kterých jsou studenti násilně zatýkáni policií na Jihokalifornské univerzitě v Los Angeles.

Představitelé kampusu dnes také rozebrali palestinské solidární tábory, které  postavili studenti, kteří požadují, aby se USC zbavila kontaktů s Izraelem.

- Protestující studenti Kolumbijské univerzity uvedli, že univerzita poskytla „písemný závazek a ústupek, že nebude volat newyorskou policii ani Národní gardu“, aby tábořiště rozehnala.


V prohlášení studentů z Kolumbijské univerzity za spravedlnost v Palestině se uvádí:

Předchozí hrozby univerzity o bezprostředním zásahu newyorské policie nebo Národní gardy přerušily jednání. Výhrůžky administrativy se obrátily proti ní, když vyjednavači z řad studentů odmítli zůstat u jednacího stolu.

V reakci na neúspěšné vyjednávání „tisíce pokojných studentů zaplavily trávníky na podporu svých vrstevníků“, uvádí se v prohlášení.

Protestující studenti v kampusu Kolumbijské univerzity, z nichž většinu tvoří palestinští, černošští, hnědí a židovští studenti z marginalizovaných skupin, stáli včera večer několik hodin pospolu a čekali, jak dopadne znepokojivá hrozba Kolumbijské univerzity, že dojde k vojenskému nebo policejnímu násilí.

- Protestující studenti proti válce na nejprestižnější francouzské politické škole Sciences Po začali v areálu univerzity stavět stany.

Bilge Kotan, student a novinář z Sciences Po, uvedl, že v univerzitním kampusu Saint-Thomas bude tábořit asi 70 lidí, kteří požadují, aby instituce přerušila styky s izraelskými univerzitami a přestala „potlačovat“ propalestinské hlasy.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
867

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2024