Británie: Konzervativci plánují zavést pro mladé lidi (dobrovolně?) povinnou vojenskou službu

26. 5. 2024

čas čtení 4 minuty

Konzervativní strana prohlásila, že v případě svého (velmi nepravděpodobného)  vítězství ve všeobecných volbách znovu zavede povinnou (?) vojenskou službu.

Uvedla, že osmnáctiletí by si mohli vybrat, zda nastoupí na plný úvazek do armády, nebo budou každý měsíc jeden víkend dobrovolně vykonávat veřejně prospěšné práce.

Strana navrhuje, aby podrobnosti zvážila státní komise, ale plánuje, že první teenageři by mohli jíy fo armády z v září 2025.

Očekává se, že náklady budou činit přibližně 2,5 miliardy liber ročně.

Podle plánů by si mladí lidé mohli vybrat dvanáctiměsíční stáž na plný úvazek v ozbrojených silách nebo v kybernetické obraně Spojeného království, kde by se učili logistice, kybernetické bezpečnosti, zásobování nebo operacím civilní reakce.

Druhou možností by byla dobrovolná služba jeden víkend v měsíci - nebo 25 dní v roce - ve své komunitě v organizacích, jako jsou hasiči, policie a zdravotnictví.

Novinář Robert Peston se pozastavuje nad tím, že nová vojenská služba v Británii má být "dobrovolně povinná":

 Tisková zpráva konzervativců oznamující vojenskou službu hovoří o „dobrovolnictví“, které by bylo povinné (viz níže). Je to zvláštní použití anglického jazyka. Myslíte si, že je možné, že tato politika byla sestavena ve spěchu?

Premiér Rishi Sunak uvedl, že věří, že navrácení povinné vojenské služby v celém Spojeném království pomůže podpořit „národního ducha“, který se objevil během pandemie.

Sunak uvedl: „Tato země je skvělá, ale generace mladých lidí neměly příležitosti ani zkušenosti, které by si zasloužily, a v tomto stále nejistějším světě existují síly, které se snaží naši společnost rozdělit.

„Mám jasný plán, jak to řešit a zajistit naši budoucnost. Zavedu nový model vojenské služby, který u našich mladých lidí vytvoří společný smysl pro cíl a obnoví pocit hrdosti na naši zemi.“

Sunak uvedl, že tento krok pomůže mladým lidem osvojit si „skutečné dovednosti, dělat nové věci a přispět své komunitě a naší zemi“.

Mluvčí Labouristické strany označil toto oznámení za „další zoufalý neufinancovatelný závazek ve výši 2,5 miliardy liber od Konzervativní strany, která již nabourala ekonomiku, poslala hypotéky do raketového růstu a nyní připravuje další.

„Tohle není plán - je to revize, která může stát miliardy a je potřebná jen proto, že konzervativci  zmenšili ozbrojené síly na nejmenší velikost od dob Napoleona,“ uvedl mluvčí.

Labouristé také soukromě obvinili torye, že nutí osmnáctileté děti řešit problémy, které   vytvořila vláda, a to zvýšením počtu vojáků, pomocí zdravotnictví a   opravou infrastruktury.

Mluvčí liberálních demokratů pro obranu, poslanec Richard Foord, obvinil torye ze snižování počtu vojáků.

Foord uvedl: „Kdyby to konzervativci mysleli s obranou vážně, zvrátili by své škodlivé škrty v našich profesionálních ozbrojených silách, místo aby je decimovali rozsáhlými škrty v počtech našeho pravidelného vojenského personálu.“

„Naše ozbrojené síly nám kdysi záviděl celý svět. Tato konzervativní vláda snížila počty vojáků a plánuje další škrty ve velikosti armády.

Ve Spojeném království skončila povinná vojenská služba v roce 1960.

Konzervativci uvedli, že tento krok pomůže zajistit, aby mladí lidé, kteří jsou nezaměstnaní nebo se neúčastní vzdělávání či odborné přípravy, a ti, kteří jsou neúměrně zastoupeni v systému trestního soudnictví, byli odkloněni od „života v nezaměstnanosti a kriminalitě“.

Strana uvedla, že vojenská služba poskytne „cenné pracovní zkušenosti“ a „zažehne vášeň pro budoucí kariéru ve zdravotnictví, veřejné službě, charitě nebo ozbrojených silách“.

Řada evropských zemí, včetně Švédska, Norska a Dánska, již má určitou formu branné povinnosti pro své ozbrojené síly.

Branná povinnost vyžaduje, aby mladí muži a ženy sloužili po omezenou dobu v uniformě. Znamená to, že část populace projde určitým vojenským výcvikem - a v případě vypuknutí války pak může být zařazena do záložních jednotek.

Škrty v britské armádě vedly ke snížení jejího počtu z více než 100 000 v roce 2010 na přibližně 73 000 od ledna 2024.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1837

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024