Čína představila velkou strategii. S Ruskem nepočítá

4. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedělní setkání čínsko-eurasijského fóra v Urumči v provincii Sin-ťiang znamenalo zajímavý krok v rozvoji regionální spolupráce. Přítomnost premiéra Wena Ťia-paa signalizuje význam, jaký Peking této iniciativě přikládá. Stručně řečeno, nabízí eurasijským partnerům vybudování nové hedvábné stezky. A ta by měla obcházet území Ruska, které na konferenci nebylo na politické úrovni zastoupeno.

Sin-ťiang by měl být integrován do západního trhu a na projektu se mohou podílet středoasijské státy plus Turecko. Wen ve svém projevu představil novou čínskou eurasijskou strategii, ale i Rusku se přitom zmínil pouze jedenkrát. Moskva se tak ocitá na periferii celého procesu.

Wenův návrh představující rozšíření rámce Šanghajské organizace pro spolupráci je jednak alternativou k americkému návrhu New Silk Road Initiative, jednak konkurencí ruského projektu Eurasijské unie, který se ještě nerozběhl. Čína poté co se uchytila ve Střední Asii překračuje Kaspické moře a stává se významným podílníkem ve hře o stabilitu v Eurasii.

Možnou Achillovu patu představuje podmíněnost projektu stabilizací Afghánistánu. Rusko, které se ve Střední Asii zaseklo na mrtvém bodě, svůj projekt zatím nedokázalo rozběhnout a představuje proto jen slabou konkurenci.

Donedávna obrysy Velké hry mocností v Eurasii vypadaly jinak: USA na jedné, Čína a Rusko v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci na druhé straně. To se teď ovšem mění a svět může sledovat vzájemné soupeření nikoliv už dvou, ale hned tří strategií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12201

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2012