Nemravné, nestoudné a hnusné rozhodnutí poslanců

6. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je naprosto nemravné, nestoudné a hnusné, když poslanci snižují valorizaci důchodů v situaci, kdy se základní životní potřeby zdražují a kdy tak posílají (cituji Radu seniorů) "statisíce seniorů" do bídy. Také podle analýzy pravicových Hospodářských novin "Kalouskovy úspory zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci".

Nedalo by se to pochopit ani v situaci, kdy by náš stát vzorně hospodařil s penězi, protože i tak je základní lidská důstojnost obyvatel důležitější než nová vojenská technika nebo nové silnice.

Nicméně v situaci, kdy existují vážná podezření na to, že desítky miliard korun se z veřejných peněz každý rok rozkradou bez trestu a za asistence a ve prospěch těch samých politiků, kteří chtějí ožebračit statisíce důchodců, je to naprostá obludnost.

VZÍT VĚCI DO VLASTNÍCH RUKOU:

Zakladatel listu Independent chce zvrátit politické poměry v Británii širokou občanskou iniciativou. Fungovalo by to i v ČR?

6. 9. 2012

čas čtení 6 minut

Zakladatel britského deníku Independent Andreas Whittam Smith poukázal ve včerejším článku na nespornou skutečnost, že britští občané jsou rozhněváni na politiku i na politiky ze všech partají možná ještě více než občané v České republice. Existují však dnes digitální média a Whittam Smith v nich vidí možnost záchrany. Obyčejní lidé se totiž mohou prostřednictvím sociálních sítí zorganizovat a vytvořit v parlamentě většinu tvořenou z nezávislých poslanců, která by přehlasovala profesionální politiky a poslance ze zavedených politických stran. Je to nereálné? Dalo by se to provést i v Česku?

Odborníci už si také všimli manipulace předvolebními průzkumy v rozhlase a televizi

6. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

Nejen mediálně ignorovaná Suverenita Jany Bobošíkové, ale nyní i nezávislí odborníci si začínají všímat diskrepancí mezi průzkumy veřejného mínění jednotlivých agentur, které si najala média veřejné služby pro selekci účastníků veřejných debat před volbami do Senátu a krajů. Předsedkyni Suverenity Bobošíkové v redakci zpravodajství ČT nemůžou přijít na jméno už dvanáct let - od televizní rebelie v zimě 2000-2001, kdy se "Bobo" pokusila dát vůdcům redaktorské vzpoury výpověď. Nepovedlo se a mnozí tam sedí dodnes, ačkoliv poškodili veřejnou službu na několik let. Stejnou "žízeň", jakou mají redaktoři na Bobošíkovou, má i ona na ně.

Nyní se ovšem s výstrahou ozval i člověk, který nikdy nic kontroverzního s redakcí zpravodajství ČT neměl. Matematik, statistik a demograf, datový analytik Michal Škop. Předvolební průzkumy ČT a/nebo ČRo nazval "skandální". Televize prozatím všechny výtky odmítla, k průzkumům se doposud autoritativně nevyjádřila ani Rada ČT, která se snaží všechny problematické otázky házet pod stůl, aby nemusela začít kritizovat nového generálního ředitele. Rozhlas (tradičně) mlčí a mlčí i Rada ČRo (která neví, která bije). Poctivá sociologie je poměrně exaktní věda. Ovšem průzkumy tak, jak jsou v Česku prováděné i mediálně prezentované posledních několik let, diskreditují sociology i sociologii. A diskreditují i média, která jimi diskreditují politiky.

Nebát se vrchnosti. To je to celé

6. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Den po verdiktu NS jsem jel s bývalým šoférem olomouckého dopravního podniku tramvají stejné firmy do blízké vinárničky, abych s ním udělal následující rozhovor. "To je jeden z mých oblíbených kolegů," prohlásil o řidiči, kterému se pochlubil, že si koupil lístek. Pohoda? Jak pro koho. Romana Smetanu čeká kriminál.

RRTV:

Televize Nova utvrzuje protiromské předsudky, a tak porušuje zákon

6. 9. 2012

čas čtení 9 minut

Tisková zpráva k monitoringu RRTV -- zpravodajství TV NOVA o kriminálních činech s identifikací romské etnicity

Pořad Televizní noviny prezentoval ve sledovaném období v souvislosti s romským etnikem prakticky výhradně negativní informace, převážně ze sféry kriminality, a na rozdíl od kriminality většinové populace zde pachatele identifikoval etnicitou. (...)Je nutno hodnotit takový postup nejsledovanějšího zpravodajského pořadu za obzvláště problematický, až nebezpečný.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 16. zasedání dne 4. září 2012 projednala první analytické výstupy vyhodnocující, jakým způsobem a s jakými důsledky televize Nova ve své relaci Televizní noviny prezentuje události, v nichž jsou, ať již reálně či domněle, jako aktéři zastoupeni příslušníci romského etnika.

Požadujme osobní záruky poslanců k vydávání majetku církvím

6. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Plzeň, 6. září 2012 - Hnutí za přímou demokracii (HzPD) se připojilo k výzvě JUDr. Karola Hrádely "Poslanci, zaručte se svým majetkem!" za náhradu škod, které tento zákon způsobí České republice. Zároveň hnutí vyzývá všechny občany, aby poslance, kteří budou hlasovat pro tento zákon, volali k osobní odpovědnosti a náhradě způsobených škod.

Human Rights Watch obvinila Spojené státy, že utajily rozsah mučení vodou

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americká lidskoprávní organizace Human Rights Watch tvrdi, že odpůrci režimu Muammara Kaddáfího byli mučeni v tajných věznicích CIA. Pak byli předáni tajné policii Muammara Kaddáfího.

Americká CIA, britská MI5 a další západní rozvědky unášely libyjské aktivisty z různých zemí v Africe a v Asii, mučily je vodou (waterboarding) a pak je posílaly do Tripolisu k dalšímu týrání Kaddáfího tajnou policiíů.

Ve volbách v Québeku zvítězili nacionalisté

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nacionalisté zvítězili ve volbách v Québeku, kde porazili dosavadní nepopulární konzervativní vládu. Na party, kde se oslavovalo volební vítězství, však kdosi v úterý zastřelil jednoho muže. V koncertní síni Metropolis vznikl chaos, poté co Pauline Marois, šéfka separatistsické Parti Québecois, zahájila svůj vítězný projev. Jeden muž byl střelbou usmrcen a druhý byl kriticky zraněn. Oba byli před koncertní síní. Střelec se snažil dostat do koncertní síně. Bezpečnostní stráže rychle Maroisovou odvedly.

Maroisová ve volbách zvítězila po velmi konfrontační volební kampani. Avšak i když jejím hlavním programem je suverenita pro Québec a přednost pro francouzštinu, volby se také konaly v době pokračujících protestů studentů proti radikálnímu zvýšení univerzitního školného.

CENZURA V CNN

CNN International neodvysílala vlastní dokument o prodemokratické revoluci v Bahrajnu

6. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Koncem března 2011, kdy začalo vznikat Arabské jaro, poslala televize CNN do Bahrajnu čtyřčlenný televizní tým, v jehož čele stála investigativní reportérka Amber Lyonová. Tým měl v Bahrajnu natočil hodinový dokumentární film o tom, jak prodemokratičtí aktivisté využívají internetové technologie a sociálních sítí v regionu. Tým zažil osm velmi dramatických dní v Bahrajnu, malém království, plně podporovaném USA, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald.

Než do Bahrajnu televizní tým CNN přijel, velká část lidí, kteří předem souhlasili, že mu poskytnou interview, se bu skrývala, anebo prostě zmizela. Režim okamžitě začal šikanovat osoby, které televizi CNN poskytly kritické rozhovory, a začal šikanovat i místní členy jejich produkčního týmu. Čelný aktivista za lidská práva Nabeel Rajab byl obviněn krátce po rozhovoru pro CNN z trestných činů. Lékaři, který televizní tým CNN provedl po své vesnici a zorganizoval setkání s protivládními aktivisty, kdosi vypálil dům. Jeden místní asistent produkce byl vyhozen ze zaměstnání deset dní poté, co pracoval s týmem CNN.

Američtí chemici na cestě k nové vojenské výbušnině?

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Kira B. Landenberger a Adam J. Matzger využili technologii kokrystalizace původně vyvinutou ke zvýšení účinnosti léků pro vývoj nové vojenské výbušniny výrazně účinnější než dosud používané látky - a přitom při manipulaci stejně bezpečné. Kombinací oktogenu a hexanitrohexaazaisowurtzitanu označovaného jako CL-20 se exploze šíří rychlostí o více než 400 km/h vyšší než v případě čistého oktogenu.

Saúdská Arábie do roku 2030 přestane vyvážet ropu

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Podle stopadesátistránkové zprávy společnosti Citigroup přestane Saúdská Arábie do roku 2030 vyvážet ropu. Sny o tom, že nekonvenční zdroje ropy umožní této generaci nezabývat se ropným zlomem, jsou tedy opravdu jen sny: Nekonveční produkce sotva nahradí úbytek saúdské kapacity.

FinFisher spyware promění váš IPhone v odposlouchávací zařízení

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Softwarový program FinFisher, který vyrábí britská firma Gamma Group, dokáže ovládnout celou řadu mobilních telefonů, včetně IPhonů firmy Apple či mobilů Blackberry. Program umí tajně zapnout mikrofon v mobilu, sledovat, kde přesně se mobil nachází a monitorovat esemesky, emaily i hlasové telefonáty. Zjistili to vědci z univerzity v Torontu.

Program FinFisher dokáže také tajně monitorovat počítače, nahrávat rozhovory uskutečněné přes Skype, zapnout webové kamery a zaznamenávat sled zmačknutých tlačítek na klávesnici. Gamma program FinFisher prodává vládám.

Bylo zjištěno, že prostřednictvím programu FinFisher lze takto monitorovat mobilní telefony odkudkoliv na světě. Program vám špeh nainstaluje do mobilu tak, že bude předstírat, že jde o softwarovou aktualizaci, kterou vám posílá telefonní společnost.

Vláda v Bahrajnu prostřednictvím programu FinFisher sledovala prodemokratické aktivisty. V jiném případě bylo zjištěno, že odposlouchaná data z mobilů byla posílána na jednu emailovou adresu v České republice, české úřady však popřely, že by používaly systém FinFisher.

Podrobnosti v angličtině ZDE

NEČASOVA DEMOKRACIE:

Vymahači dluhů si vydělají až 100 tisíc denně

6. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vydělávají za jeden pouhý den tolik, na kolik si drtivá většina zaměstnanců ani živnostníků nepřijde ani za měsíc. Řeč je o fyzických vymahačích dluhů, respektive exekutorských vykonavatelích. Chodí do bytů v rámci terénních exekucí nebo vyvíjejí na dlužníka neúprosný nátlak přímo na ulici jménem inkasní firmy, píše vynikající investigativní reportér deníku Právo Jindřich Ginter.

Kompletní článek ZDE

Ivan Langer vydělává na exekučním zvyšování drobných dluhů

6. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Paní Vladimíra měla v roce 2006 nedoplatek za elektřinu 1 200 korun. Po několika letech musela čelit exekuci na 26 tisíc. To je klasický případ kritizované praxe, kdy drobný opomenutý dluh kvůli advokátním a exekutorským poplatkům vyskočí na mnohonásobek. Na jejím dluhu přitom přímo profitoval i někdejší ministr vnitra a dodnes vlivný člen ODS Ivan Langer.

Kompletní článek: ZDE

Nekompetentní průzkumy ČT a ČRo

6. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Michal Škop upozorňuje, že průzkumy volební podpory, které provedla ČT a ČRo a na jejichž základě zvou politiky do předvolebních diskusí, se od sebe radikálně odlišují, byly tedy zřejmě provedeny zcela nekompetentně. Oba průzkumy zároveň nemohou být pravda: Srovnání odhadů dle ČT a dle ČRo:

ČTČRoČSSD23.517.6KSČM1810.7ODS1620.8TOP 0911.412.4Koalice pro Pcký kraj8.510.7Nezávislí54SPOZ4.55.3Piráti2.50.5Zelení23.3Východočeši23.3Poznámka: údaje v procentech. Oba průzkumy (ppm factum pro ČRo a SCaC a STEM/MARK pro ČT) probíhaly jen v týdenním rozestupu.

Zdroj: ZDE

Na Kavkaze se znovu mluví o válce

5. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

"Nechceme válku, ale pokud budeme muset, budeme bojovat a zvítězíme." To řekl v neděli arménský prezident Serž Sargsjan poté, co sousední Ázerbajdžán přivítal jako hrdinu vojáka odsouzeného za zavraždění arménského kolegy sekyrou.

Ramil Safarov byl odsouzen na třicet let do vězení v Maďarsku, poté, co usmrtil sekyrou arménského vojáka Gurgena Margarjana, když v Budapešti v roce 2004 se oba účastnili programu NATO "Partnerství pro mír".

Za mír a lidská práva - hej brácho, vem' ho sekyrou!

5. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ramil Safarov patří k těm po celém světě nepočetným, kdo si i během hospodářské krize polepšili. Po návratu z maďarské věznice ho v rodném Sumgaitu přivítaly davy, byl povýšen do hodnosti majora a dostal výplatu na osm let dopředu. To všechno doslova pro maličkost: V roce 2004 v Budapešti v rámci programu NATO Partnerství pro mír rozsekal sekyrou šestadvacetiletého arménského poručíka Gurgena Markanjana.

Podrobnosti o případu v ruštině: ZDE

ZAKLADATEL BRITSKÉHO DENÍKU INDEPENDENT:

Demokracie je v krizi. Ale občané to mohou změnit prostřednictvím digitálních médií

5. 9. 2012

čas čtení 6 minut

Britská demokracie je v krizi. To je nesporný fakt, píše zakladatel deníku Independent Andreas Whittam Smith. Jeho analýza britské společnosti je pozoruhodně blízká nynější situaci ve společnosti české. No, posuďte sami:

Příčinou krize britské demokracie je nebezpečný úpadek respektu pro poslance a pro vlády, které utvářejí. Důvěra v naše vládce nikdy nebyla nižší. Víra v jejich kompetentnost se přibližuje bodu nula. Demokratické státy nemohou za takových okolností řádně fungovat. Uvědomíme si, co se děje, když začneme zkoumat výsledky průzkumů veřejného mínění.

Jeden tento průzkum, YouGov, se letos v lednu dotazoval více než 5000 voličů. Zeptal se jich, jak dobře podle jejich názoru dělá parlament svou práci. Dotazoval se, které rysy britského politického systému voliči považují za nejlepší a které za nejhorší. Více než třetina respondentů nepochválila na systému vůbec nic. I ostatní výsledky byly strašlivé. Více než polovina dotazovaný (53 procent) kritizovala kvalitu našich politiků. Ukázalo se, že většina občanů je přesvědčena, že politikové lžou. 62 procent respondentů souhlasilo s výrokem, že "politikové neustále lžou - nemůžete jim věřit ani slovo".

Rusko v létě zvažovalo vyklizení základny v Tartúsu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko letos v létě uvažovalo o evakuaci personálu z pronajaté syrské námořní základny v Tartúsu, ale rozhodlo se, že situace v zemi je natolik stabilní, že si takový krok nevyžaduje. Vyplývá to ze zprávy anonymního zdroje v generálním štábu, který cituje agentura Interfax.

Celozrnné pečivo (Výživa kosmického věku)

6. 9. 2012 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Dnes jsem si zakoupil k obědu jeden kus celozrnného pečiva. Obědvám nepravidelně, za chůze na přechodu pro chodce, a také do důchodu. Výrobek to byl jednoznačně dnešní, neboť z něj radostně skákaly čerstvé toxiny. Ještě, že mám geneticky zmanipulovaný organizmus a mediálně vymytý mozek. Zásadně si vždy kupuji jen doporučené výrobky zdravé výživy, neboť za poškozování svého zdraví vás mohou ze zákona násilně hospitalizovat na psychiatrickém oddělení.

Nový britský ministr zdravotnictví věří v homeopatii

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Jeremy Hunt, dosavadní britský konzervativní ministr kultury, který byl přistižen, jak píše tajné sympatizující maily Jamesi Murdochovi v době, kdy měl jako nezávislý soudce rozhodovat o účasti jeho firmy News International v konkurzu na vlastnictví televizní stanice a který byl právě jmenován novým ministrem zdravotnictví (reakce na fórech britských novin: "Proboha! On prodá zdravotnictví Murdochovi!") věří v účinnost homeopatie. Poukázal na to v konzervativním deníku Daily Telegraph editor pro vědecké záležitosti Tom Chivers. V roce 2007 podepsal parlamentní rezoluci, v níž se tvrdilo, že "komplementární lékařství má potenciál nabízet klinicky i nákladově efektivní řešení pro běžné zdravotni problémy, jimž čelí pacienti britského zdravotnictví". A když mu napsal znepokojený volič, že je to nesmysl, Hunt se rozepsal, že homeopatická péče je efektivní."

Je to samozřejmě hloupost, dodává Tom Chivers. Homeopatie NEFUNGUJE. "Homeopatie je léčení chorob při použití neexistujícího množství substancí, které by problém neodstranily, i kdyby byly přítomny (nejde o herbální medicínu, která funguje). Homeopatické nemocnice nejsou "cenné národní instituce", jsou to nesmysly, stojící 7 milion liber ročně, které obsluhují středostavovské hipířské hypochondry," dodává Chivers.

Jmenování Jeremy Hunta ministrem zdravotnictví je tak trochu jako jmenovat ministrem školství někoho, kdo si myslí, že druhá světová válka začala r. 1986.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řekové by měli pracovat i v sobotu, nařizují mezinárodní instituce

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Řekové musejí začít pracovat i v sobotu, má-li země získat větší konkurenceschopnost, doporučily řecké vládě MMF, Evropská komise a Evropská ústřední banka, píše britský deník The Times. Mají také zavést pružnější pracovní dobu a méně mezi prací odpočívat. Od Řecka se požaduje, aby v letech 2013-14 provedlo škrty ve výši téměř 12 miliard euro, pokud má dál dostávat půjčky od Evropské unie. Atény mají také dohnat splácení dluhů za rok 2012, které se zpozdilo v důsledku dvou měsíců, kdy bylo v zemi ochromeno politické rozhodování. Podle nedávných údajů z OECD pracují Řekové průměrně 2109 hodin ročně, což je o dvacet procent více než průměr v eurozóně, který je 1573 hodin ročně. Avšak v Řecku dosahuje nezaměstnanost 23 procent, takže je celkem odpracováno méně hodin. Podle analýzy Světového hospodářského fóra je Řecko do do ekonomické efektivity na 96 místě na světě, loni bylo na 90. Ekonomicky nejefektivnější je Švýcarsko, Británie je osmá.

Zdroj: ZDE (placený přístup)

Doba nedoba, ať žije chudoba

6. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Maličkým žáčkům brali míru tehdy v padesátých letech na uniformu, dívenky se těšily, budou mít slušivé šatečky, jako ta copatá holčinka z veliké, převeliké země! (sakra, to bylo smíchu a dneska se uvažuje z praktických důvodů opět o uniformách, včera chudí vším a dnes opět chudí -- avšak duchem!) Škola v Pernerově ulici vcházela do dějin, ale neprošla branou k věčnosti -- uniformy se nešily, anebo šily, ale nedodaly! Na chodbě družiny se pěla Sulika, ve třídách také Sulika, výjimečně ona veselá, rozšafná: Tam na horách, tam je čistej vzduch, samej kravinec, na něm plno much, tam tyrolák se svou paní je a pořád jí jódluje...

Demokratická strana mění postoj k Izraeli a Palestině

5. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Základní volební program americké Demokratické strany, Democratic platform, oproti stavu z roku 2008 už neobsahuje formulaci, Jeruzalém "je a zůstane" hlavním městem Izraele. Kromě toho nový dokument také neříká, že palestinští uprchlíci budou mít právo usídlit se v budoucím palestinském státě, nikoliv v Izraeli. To lze interpretovat tak, že Demokraté již neodmítají palestinský požadavek "práva na návrat" do země, z níž byli vyhnáni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Posouvání hranic ekonomické debility

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Hranici debility posunula dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny, když svému řediteli přiklepla tři čtvrtě milionovou odměnu za jeho ekonomický výkon při vyhazování peněz pojištěnců z okna. Za zrušené zdravotní knížky, za zbytečný marketing, za nefunkční informační systém.

O další rekord v posouvání hranic ekonomické debility se pokusil exředitel pražského Dopravního podniku, když v televizi označil dvacetileté nevypověditelné a nevýhodné smlouvy za standardní. To je výkon hodný mistra a zaznamenání do análů.

Jestli bude schválen zákon o vyrovnání s církvemi, máme tu další rekord. Zaváže náš stát ke splátkám na třicet let. To je v lidském věku více než jedna generace. Za tu dobu se na Hradě vystřídá na šest prezidentů a ve Strakovce asi tak deset vlád. Daňový poplatník dnešní i jeho děti a vnuci budou třicet let přispívat na dávné hříchy svých dědů. Lahůdková ekonomická debilita je skryta v inflační doložce. Roční splátka z těch 59 miliard korun za nevydaný hmotný majetek se bude ročně indexovat (navyšovat) o spotřebitelskou inflaci. Splátky církvím budou mít stálou hodnotu, zatímco z příjmů poplatníků, kteří to budou financovat, bude inflace hodnotu ukusovat. Takový instrument bude fungovat jak třicetiletá válka.

Kompletní článek ekonoma Přemysla Voráče ZDE

Proč vyhraje Zeman

5. 9. 2012 / Oskar Krejčí

čas čtení 19 minut

Žádná politická funkce nemá v Česku takovou prestiž jako prezident. Už pro dítě je obraz prezidenta prvním dotekem s velkou politikou. Hovoří-li se u nás o tatíčkovské tradici, není to pouze pro historickou roli Tomáše G. Masaryka. V ideálu nejvyšší státnické funkce je v Česku personifikována konečná autorita. Ne moc nad lidmi. Autorita spojující moudrost, mravnost a vliv. V představách většiny veřejnosti prezident -- to je arbiter politické elegance.

Separatistické rozjímání

5. 9. 2012 / Emil Hruška

čas čtení 5 minut

Letní balzám pro separatisty a odpůrce evropské integrace pro rok 2012 se jmenuje Bavorsko může i samotné -- Přímluva za vlastní stát (Bayern kann es auch allein -- Plädoyer für den eigenen Staat, nakl. Quadriga 2012). Jedná se o knihu, jejímž autorem je emeritní ideolog Křesťanskosociální unie (CSU) Wilfried Scharnagl (74), někdejší šéfredaktor stranického týdeníku Münchner Merkur a intimus F. J. Strausse. "Scharnagl píše to, co si myslím, a já si myslím to, co píše Scharnagl," prohlásil kdysi Strauss. Kniha byla oficiálně v Německu představena předposlední srpnový den.

Virus, který usmrcuje rakovinu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Profesor Magnus Essand, genový terapeut z univerzity v Uppsale ve Švédsku, vytvořil virus, který usmrcuje ten typ rakoviny, jaký zabil Steva Jobse. Ovšem pouze v laboratorních výsledcích a při pokusech na zvířatech.

Jenže je velmi pravděpodobné, že jeho převratný vynález, už z roku 2010, nikdy neprojde řádnými laboratorními zkouškami a nepřevezmou ho farmaceutické firmy do výroby. Proč? Profesor Essand potřebuje přibližně půl druhého milionu dolarů na zpracování byrokratické dokumentace, která by vedla ke svolení k laboratorním testům druhé a třetí fáze. Profesor Essand a jeho kolegové už však zveřejnili výsledky svého výzkumu ve světových odborných časopisech a nepatentovali je, takže na výzkumu nemohou soukromé farmaceutické společnosti vydělat miliardy, a nemají proto zájem investovat své peníze do této převratné, a zřejmě nesmírně účinné technologie. Už z minulosti jsou totiž známy případy, kdy viry - často překvapivě a náhodně - zlikvidovaly rakovinu.

Pozoruhodnou historii převratného léku, který farmaceutické společnosti nerozvíjejí, odhalil ve své reportáži v deníku Daily Telegraph Alexander Masters. Podrobnosti ZDE

Klíčová je změna sociálně-ekonomického paradigmatu

5. 9. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 4 minuty

V poslední době se na Britských listech objevuje řada článků ukazující selhání sociálního systému, tristní výsledky hospodářské politiky a také popisy silného zjednodušení reality, jež je stimulováno aplikací jednoduchých ekonomických pouček. Ekonomie zjednodušuje, respektive trivializuje, a vzniklá řešení jsou pak v praxi nefunkční, o sociálních haváriích nemluvě. Poukazem na individuální snahu se bohužel mnoho věcí prostě vyřešit nedá.

Anketa Romano hangos:

Koho byste rádi viděli jako nového prezidenta a koho raději ne? A co by měl činit v oblasti romské problematiky?

5. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 9 minut

Jan Gronský
Právník, Praha.
Volil bych Jana Fischera. Nejhorší by podle mě byl současný prezidentův poskok Jakl. Nově zvolený prezident by měl (přes malé kompetence) prosazovat, aby do vzdělání romských dětí byly investovány doslova miliardy. Místo pár gripenů a pandurů vybudovat po britském vzoru internátní školy, tam by romské děti byly přes týden, na víkendy byl mohly jít domů, měly by uniformy, sportovní vyžití, kulturní program atd. Není jiné cesty než vzdělání romských dětí. Jednou bude Rom českým prezidentem. Posílám pozdrav a projev sympatie.

Proč bude rok 2013 rokem krize

5. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Rok 2013 bude rokem vážné globální krize. Tato krize je předvídatelná a fakticky již propukla. Nevyhnutelně s ní bude konfrontován příští prezident Spojených států. Nicméně na Národním shromáždění Republikánů v Tampě se o ní neobjevila ani zmínka. Uvidíme, zda budou Demokraté lepší.

Budoucnost práce (nejen) v Americe

5. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Technologie a web ničí mnohem více míst, než kolik jich vytvářejí. Abychom se na tuto skutečnost adaptovali, budeme muset rozvinout "třetí cestu" založenou na společenství spíše než na trhu nebo státu.

Selektivní vyšetřování

4. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že od dob opoziční smlouvy, kdy si Miloš Zeman místo akce "čisté ruce", která měla vést k vyšetřování ekonomické kriminality spojené s privatizací státního majetku, rozdělil moc ve státě s Václavem Klausem a jeho ODS, bylo všem tak nějak jasné, že ČSSD se podílí na rozkrádání veřejných peněz úplně stejně jako ODS. V médiích se také objevilo mnoho podezření a spekulací o případech spojených s ČSSD.

Causa Rath -- Exkluzivní informace z jednání Mandátového a imunitního výboru a jejich analýza

Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě

4. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 25 minut

Zákon o restitucích by parlamentem neprošel, kdyby při závěrečném hlasování ve Sněmovně ve 3. čtení byl poslanec Rath přítomen. Zákon totiž byl schválen o 1 hlas. Přítomností poslance Ratha by bylo kvórum nutné ke schválení vyšší a zákon by schválen nebyl.

V pondělí 3. září 2012 Mandátový a imunitní výbor Sněmovny (MIV) projednával žádost Policie ČR o souhlas s přípustností rozšíření trestního stíhání poslance Davida Ratha. Členové výboru plénu Sněmovny doporučili souhlas odhlasovat. Své "vydání" výboru navrhl i sám poslanec Rath. "Je to jediná šance jak dokázat nevinu - před nezávislým soudem", řekl po skončení jednání MIV poslanec David Rath. S tím, že by chtěl, aby to už konečně bylo před soudem a mohl se řádně hájit.

Naše vláda nám hodila rukavici, měli bychom ji zvednout

3. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Byla jsem v Londýně zrovna v době, kdy tam přijel na krátkou návštěvu Barack Obama. Byl čtvrtek 26.5.2011 odpoledne, seděla jsem v autobuse, který projížděl kolem Parlamentu. V té chvíli se vyrojili policisté, zastavili dopravu. Zahlédla jsem dva nízko letící černé vrtulníky. Otevřela se brána Parlamentu, odkud začala vyjíždět kolona aut. Projížděli kolem mladých aktivistů, někteří měli v rukou krátké transparenty s nápisem: NO WAR, OBAMA. Co mě překvapilo nejvíc, bylo to, jak důrazně a přitom velmi klidně vyjádřili aktivisté svůj názor, píše Ludmila Texlová.

Čína představila velkou strategii. S Ruskem nepočítá

4. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedělní setkání čínsko-eurasijského fóra v Urumči v provincii Sin-ťiang znamenalo zajímavý krok v rozvoji regionální spolupráce. Přítomnost premiéra Wena Ťia-paa signalizuje význam, jaký Peking této iniciativě přikládá. Stručně řečeno, nabízí eurasijským partnerům vybudování nové hedvábné stezky. A ta by měla obcházet území Ruska, které na konferenci nebylo na politické úrovni zastoupeno.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31727