Selektivní vyšetřování

4. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že od dob opoziční smlouvy, kdy si Miloš Zeman místo akce "čisté ruce", která měla vést k vyšetřování ekonomické kriminality spojené s privatizací státního majetku, rozdělil moc ve státě s Václavem Klausem a jeho ODS, bylo všem tak nějak jasné, že ČSSD se podílí na rozkrádání veřejných peněz úplně stejně jako ODS. V médiích se také objevilo mnoho podezření a spekulací o případech spojených s ČSSD.

Vyvrcholilo to hejtmanem Rathem, ale asi nikoho nemůže překvapit, že to bude pokračovat dále. Dnes došlo k zatýkání na severu Čech. Nedivil bych se, kdyby to pokračovalo i v ostatních krajích, protože prostě "hospodaření" s velkými penězi z Bruselu je příliš velké pokušení pro naše malé politiky, vyšlechtěné k rozkrádání veřejných peněz.

V případě severních Čech se zdá, že by mohlo jít o tunelování evropských milionů společnýma rukama ČSSD a ODS. Jenže u ODS jde pouze o malé ryby, o žádného významného politika, u ČSSD jde o náměstka hejtmanky (před velmi důležitými krajskými volbami). ČSSD doplácí na to, že si neudělala pořádek ve svých řadách (možná proto, že by musela ze svého jádra vyříznout příliš mnoho vlivných členů). Je dost možné a pravděpodobné, že sociální demokraté postupně ztratí podporu voličů a jakýkoli, byť zdánlivý, nádech sociálně spravedlivé politiky a lidských hodnot, stavějících společnost nad stádo soupeřících jednotlivců.

Jistě se dozvíme ještě mnoho nechutných podrobností o pravých zájmech a myšlenkách zatčených a vyšetřovaných sociálnědemokratických politiků.

Co mne však překvapuje -- zejména ve spojení s pádem bývalého šéfa policie Lessyho -- je nezatýkání v obludných případech, které se týkají ODS.

Jediný, kdo je v nejvyšších patrech politiky dosud z hlediska trestního stíhání čistý, je paradoxně právě ODS (a to navzdory včerejšímu trestnímu oznámení ze strany ministra Hegera v případu IZIP, které vnímám jako symbolickou odplatu vůči ODS za Parkanovou).

A nad tím vším má bdít Červíček (a Generální inspekce bezpečnostních sborů, o které velmi výmluvně hovoří bývalý policista Láska v níže uvedeném videu), jmenovaný z hodiny na hodinu policejním prezidentem a obdařený 700 miliony korun z ministerstva vnitra, které mají zajistit dobrou práci policie.

Neříká se: koho chleba jíš, toho píseň zpívej? A dobrá práce policie může znamenat selektivní vyšetřování.

Veřejnost nadšená tím, že se konečně už i lidé z vysoké politiky dostávají do vězení, zapomene na to, že tam nějak chybí politici z řad ODS.

ČSSD bude právem rozsekána na padrť a ODS bude hrdá na dobrou práci policie.

Selektivní vyšetřování kriminálních činů, spojených pouze s některými politickými stranami, je ovšem samo o sobě zločinem a podřízením policie někomu, kdo využívá zákonů a orgánů činných v trestním řízení pro své politické a ekonomické zájmy.

Přitom od voleb v roce 1998 velká část veřejnosti vytrvale čeká, kdy dojde na ODS, které od dob privatizace stále všechno prochází. Vážné podezření na nelegální financování ODS její někdejší šéf Klaus dokonce přestál s takovým úspěchem, že je už druhé volební období českým prezidentem a dlouhou dobu jedním z nejoblíbenějších českých politiků.

Policie obvinila náměstka hejtmanky a šéfa dotačního úřadu za machinace s penězi EU ZDE

Korupce na severu. Eurofond kryl náklady na kampaň ČSSD, tvrdí Steiner ZDE

V IZIP se utopilo 450 miliónů, tvrdí Heger a podal trestní oznámení ZDE

Václav Láska v Hydeparku ZDE

0
Vytisknout
10670

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2012