FinFisher spyware promění váš IPhone v odposlouchávací zařízení

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Softwarový program FinFisher, který vyrábí britská firma Gamma Group, dokáže ovládnout celou řadu mobilních telefonů, včetně IPhonů firmy Apple či mobilů Blackberry. Program umí tajně zapnout mikrofon v mobilu, sledovat, kde přesně se mobil nachází a monitorovat esemesky, emaily i hlasové telefonáty. Zjistili to vědci z univerzity v Torontu.

Program FinFisher dokáže také tajně monitorovat počítače, nahrávat rozhovory uskutečněné přes Skype, zapnout webové kamery a zaznamenávat sled zmačknutých tlačítek na klávesnici. Gamma program FinFisher prodává vládám.

Bylo zjištěno, že prostřednictvím programu FinFisher lze takto monitorovat mobilní telefony odkudkoliv na světě. Program vám špeh nainstaluje do mobilu tak, že bude předstírat, že jde o softwarovou aktualizaci, kterou vám posílá telefonní společnost.

Vláda v Bahrajnu prostřednictvím programu FinFisher sledovala prodemokratické aktivisty. V jiném případě bylo zjištěno, že odposlouchaná data z mobilů byla posílána na jednu emailovou adresu v České republice, české úřady však popřely, že by používaly systém FinFisher.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7087

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2012