Britský daňový úřad protizákonně pronásledoval whistleblowera

30. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Činitelé britského daňového úřadu zneužili investigativních pravomocí, určených pro vyšetřování vážných trestných činů, ve snaze chytit whistleblowera, který dokázal, že šéf daňového úřadu protizákonně odpustil finanční firmě Goldman Sachs úrok z nezaplacených daní ve výši 10 milionů liber.

Daňový úřad prohledával emaily a záznamy telefonních rozhovorů právníka britského daňového úřadu Osity Mby a záznamy telefonních rozhovorů jeho manželky Claudie. Byly tak zneužity pravomoci, které mají být používány k zjišťování velkých daňových podvodů. Daňoví inspektoři totiž Ositu Mbeho podezřívali, že informace o nezákonnostech na britském daňovém úřadu prozradil deníku Guardian.

Mba použil r. 2011 britských Zákon o prozrazování informací ve veřejném zájmu a napsal důvěrný dopis Státnímu auditnímu úřadu a dvěma parlamentním výborům, že šéf státního daňového úřadu Dave Harnett "odpustil" firmě Goldman Sachs platbu úroků z nezaplacených daní ve výši 10 milionů liber. Vyšetřování proti Mbovi bylo na daňovém úřadu zahájeno poté, co se parlament na daňovém úřadu ptal, zda je tam Mbe skutečně zaměstnán. Mbe byl suspendován ze zaměstnání, i když parlament varoval daňový úřad, aby ho nepronásledoval. Vyšetřování Osity Mbeho skončilo bezvýsledně až 11. ledna 2012.

Šéf daňového úřadu Harnett odmítl obvinění, že lhal parlamentu ve věci aféry kolem daní firmy Goldman Sachs, avšak přiznal, že daňový úřad udělal chybu, když firmě Goldman Sachs odpustil úroky ve výši 10 milionů liber.

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
7172

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013