Nečasova stupidní a zpátečnická strategie

24. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Premiér Nečas v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín označil její příznivce za státníky, protože myslí na to, jak bude tato země vypadat za třicet let (tedy v roce 2043). Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je podle Nečase "strategickým rozhodnutím". Znamená to de facto pokračovat ve staré energetické koncepci. To se v Česku obecně považuje za rozumné, zatímco Němci (vědecky i technologicky jeden z nejvyspělejších národů na světě), kteří se rozhodli nahradit jadernou energii alternativními zdroji, jsou u nás vnímáni jako blázni.

Nedávno (10. dubna) nicméně v nejprestižnějším vědeckém časopise na světě, mimochodem jde o časopis britský, Nature vyšel editorial "Energy crossroads", jímž se tento časopis -- pochopitelně -- staví na německou stranu. Z tohoto pohledu se jeví dostavba Temelína jako mimořádně stupidní a zpátečnická strategie. Rád bych Nečasovi a všem příznivců kapitalismu připomněl, že ekonomický rozvoj a inovace souvisejí nutně s odvahou jít dopředu a dělat svět jiným, než je. Stát na tom, že svět v technologické dimenzi bude stále stejný, je hodno brežněvovského socialismu. Cituji v překladu některé pasáže:

"Jak ukazujeme na straně 156, Německo má za cíl produkovat do půlky století nejméně 80% své elektřiny, a více než polovinu energie, již potřebuje pro topení, z obnovitelných zdrojů, jako jsou slunce nebo vítr. Tisíce vědců a inženýrů vyvíjejí technologie za uchovávání a přenos energie, které jsou potřeba pro přizpůsobení se budoucím kolísavým zdrojům energie. Úkol je to ohromný. Nicméně vzhledem k růstu obnovitelné energie v posledních letech -- a velké popularitě (BC: samozřejmě v Německu!) této politiky -- může být vytýčený úkol dosažen dokonce dříve, než je plánováno."

"Jestliže Německo s přechodem k čistější energii uspěje, získá tím vědecké, technické a ekonomické znalosti, které přenese do tržního prostředí a jimiž upevní své vedoucí postavení v zelených technologiích. Země, které se dívají dnes na německé plány skepticky, by mohly nakonec stavět na těchto technologiích v okamžiku, kdy začnou přetvářet své vlastní energetické systémy."

Nečasův výrok o Temelínu: ZDE

Editorial v Nature: ZDE

0
Vytisknout
16429

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2013