Rusko může být vítězem měnových válek

31. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Investoři stojí ve frontě na ruský rubl, když výprodej na rozvíjejících se trzích stlačil cenu této měny na historické minimum. Ale někteří analytici vidí tento problematický vývoj pozitivně, protože pro vládu to fakticky znamená "levné peníze" ve státní kase.

Dolar od začátku roku posílil vůči rublu o více jak 7% a včera stál 35,18 rublu - velmi se přiblížil absolutnímu rekordu z doby krize v roce 2009, kdy dolar dosáhl kursu 36,34.

Turecká, jihoafrická, brazilská a indická měna byly všechny zasaženy výprodeji v důsledku obav o čínský růst a odlivu peněz nazpět do USA. Tyto změny upozornily na velké deficity běžného účtu v ekonomikách rozvíjejících se zemí a ukázaly na potřebu zvýšit hodnotu exportů ve vztahu k importům. Zaroveň zpochybnily spoléhání se na Čínu. Když druhá největší světová ekonomika "rebalancuje", objevují se obavy, že její poptávka po surovinách může poklesnout a postihnout tak ty, kdo do Číny exportují.

Kit Juckes, šéf zahraniční burzovní strategie v Societé Générale, tvrdí, že Rusko je hlavní kandidát těchto obav - a očekává, že jeho měna dále oslabí.

Simon Derrick, hlavní kurzovní stratég v BNY Mellon, tvrdí, že Rusko je připraveno poskytnout své měně větší volnost. Dodal, že že kurs rublu zůstane úzce navázán na cenu ropy. A protože se očekává v dlouhodobé perspektivě pokles cen ropy (? V krátkodobé v souvislosti s krizí? - KD), Derrick očekává, že rubl bude dál zlevňovat.

Turecká, jihoafrická a indická centrální banka v posledních dnech zvýšily své úrokové míry ve snaze zlepšit atraktivitu svých měn. Ale centrální banky prhrávají se spekulanty, kteří znovu stlačili kurzy níže.

Rusko naproti tomu zvolilo uvolněnější přístup. Ministr financí Anton Siluanov podle Interfaxu prohlásil, že centrální banka by neměla následovat příklad dalších zemí na rozvíjejících se trzích a zvedat hlavní úrokové míry.

Místo toho centrální banka posunula koridor, v němž se pohybuje rubl navázaný na dolarový-eurový koš měn. Ten se nyní pohybuje v rozmezí 33,95 - 40,95 rublu za dolar, zatímco dosud to bylo 33,70-40,70. Centrální banka včera podle Reuters prohlásila, že zahájí neomezené intervence v cizích měnách na ochranu rublu, pokud by vybočil z tohoto rozmezí.

Rusko má v delším výhledu v plánu i tuto uvolněnou regulaci odbourat. Ksenia Judajevová z představenstva centrální banky 17. ledna sdělila listu Wall Street Journal, že ruské banky se mohou vyrovnat s devalvací až o 30%.

Tyto zásadní politické změny jsou považovány za závěrečné dějství "kurzových válek", které stíhaly globální ekonomiku v posledních několika letech, tvrdí Derrick. Restriktivní měnová politika Číny a Ruska byla uvolněna spolu s přílivem levných peněz plynoucích z amerického FEDu.

V Rusku existují obavy z inflace a ministr ekonomického rozvoje Alexej Uljukajev varoval, že slabý rubl by zdražil importy.

Avšak i tento vývoj má pozitivní stránky. Société Générale ve středeční poznámce tvrdí, že společnost United Company Rusal na propadu rublu vydělala, protože její export zlevnil a je nyní atraktivnější. Každý pokles kursu rublu o 1% proti dolaru sníží provozní náklady společnosti o padesát milionů dolarů.

Bank of America Merrill Lynch očekává, že devalvace rublu podpoří růst, korporátní zisky a investiční poptávku, stejně jako prospěje vládě, která polovinu příjmů získává z daní ropného a plynařského sektoru založených na příjmech denominovaných v dolarech.

"Každý posun ročního průměrného směnného kursu bude mít cenu nějakých 200 miliard rublů dodatečných výnosů, neboli přibližně 1% HDP pro každou změnu o 10%," oznámila investiční banka ve středu. Každý vzestup výnosů přitom přinese zhruba stejnou redukci rozpočtového deficitu. Pokud se ceny ropy nezmění, ruský rozpočet by pro prosté vyrovnání příjmů a výdajů letos potřeboval devalvovat rubl k dolaru zhruba o dva rubly.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15345

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2014