Evropská unie nenařídila nové sankce proti Rusku

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

  • EU se zaměřila na "kamarády" Vladimíra Putina, avšak žádné nové sankce nezavedla. Zahraniční služba EU dostala také úkol vypracovat seznam sektorových sankcí, týkajících se přístupu na kapitálové trhy, obrany, zboží dvojího užití a citlivých technologií. Seznam má být vypracován do čtvrtka, avšak to neznamená, že bude použit. Podmínkou nezavedení sankcí bude spolupráce Ruska na vyšetřování sestřelení letadla MH17 a ukončení "rostoucího proudu zbraní, vojenské výzbroje a extremistů přes ukrajinskou hranici".
  • Bývalý Putinův poradce Alexej Kudrin, bývalý ruský ministr financí, varoval před ruskou intervencí na Ukrajině a protizápadní rétorikou. Uvedl, že cena za zásah Ruska na Ukrajině a ekonomická izolace by vážně poškodily hospodářství Ruska a zejména jeho občany: "V této zemi jsou síly, které nás už dlouho chtějí izolovat, způsobit, abychom se spoléhali jen sami na sebe. Padá to na úrodnou půdu. Jsem převapen, jak intenzivní je tu teď protizápadní rétorika. Politická krajina v naší zemi se podstatnou měrou změnila," řekl Kudrin tiskové agentuře ItarTass. "Znovu jsme se stali nepřáteli Západu." Kudrin odstoupil r. 2011 na protest proti zvyšování vojenských rozpočtů. Varoval, že sankce budou Rusko stát 15-20 procent jeho příjmů. "Je to, jako kdybychom souhlasili, že se vzdáme 15-20 procent svých platů," varoval. Po anexi Krymu odplynul z Ruska kapitál v hodnotě více než 70 miliard dolarů.
  • Vladimír Putin ostře odsoudil návrhy protiruských sankcí. Charakterizoval je jako "podivnou logiku, a absolutně nepřijatelné". "Rusko dostává skoro ultimáta: zničme část obyvatelstva, které je etnicky, kulturně a historicky blízké Rusku, anebo na nás uvalí sankce." Putin také dodal, že vnější síly chtějí používat výzvědných služeb, médií a nevládních organizací k destabilizaci Ruska a "k tomu, aby bylo povolné při rozhodování otázek v zájmu jiných vlád". Putin sice přislíbil, že jeho vláda nebude režim utužovat, ale jeho výroky naznačují, že v mediální válce bude Kreml pokračovat. Ruská média prezentují zcela odlišný pohled na katastrofu malajského letadla a soustřeďují se na teorie, že letadlo sestřelili Ukrajinci nebo Spojené státy. Zastánci lidských práv tvrdí, že Rusko bude dál omezovat svobodu projevu v zemi. V úterý podepsal Putin zákon, který schválil těžké pokuty či vězení za "opakované porušování schválených procedur během shromáždění a demonstrací". Kreml také oznámil, že Putin opakovaně hovořil telefonicky s holandským premiérem Markem Ruttem o katastrofě a jejím vyšetřování.
  • Britští vyšetřovatelé leteckých katastrof z Farnborough budou na žádost holandské vlády pomáhat při analýze dat z černých skřínek. Britské ministerstvo dopravy konstatovalo, že informace lze z obou skřínek získat do 24 hodin, pokud nejsou příliš poškozeny.
  • Ministři zahraničí EU jednají v Bruselu o dalších možných sankcích proti Rusku, avšak Francie konstatuje, že dodá Rusku první z dvou objednaných hypermoderních válečných lodí. Pravděpodobnost zavedení rozsáhlých sektorových sankců proti Rusku kvůli Ukrajině je malá a stále se zmenšuje.
  • Pozůstatky mrtvých dorazily do města Charkov a budou převezeny do Holandska. Holandský premiér varoval, že identifikace obětí bude trvat dlouhé týdny až měsíce.
  • Vladimír Putin uvedl, že Rusko použije svůj vliv na ukrajinské separatisty, aby dovolili plné vyšetřování havárie, ale že Západ musí vyvinout tlak na Kyjev, aby ukončil boje.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
8341

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2014