Amnesty International: Množí se důkazy o válečných zločinech a ruském zapojení do konfliktu na Ukrajině

7. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Ukrajinské miliční a separatistické jednotky nesou zodpovědnost za válečné zločiny, oznámila dnes Amnesty International. Organizace obvinila Rusko z podněcování zločinů separatistů, když zveřejnila satelitní snímky zachycující hromadění ruských obrněných jednotek a dělostřelectva na východní Ukrajině.

Navzdory křehkému příměří zůstává situace nebezpečná a Amnesty International vyzývá všechny strany zúčastněné v konfliktu, včetně Ruska, aby přestaly porušovat mezinárodní právo.

"Všechny strany tohoto konfliktu prokázaly neúctu k životům civilistů a bezostyšně porušují své mezinárodní závazky," řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který v příštích dnech navštíví Kyjev a Moskvu.

"Naše důkazy ukazují, že Rusko podněcuje konflikt, jak přímým zasahováním, tak podporou separatistů na východě. Rusko musí zastavit nepřetržitý proud zbraní a další podporu povstaleckých sil těžce zapletených do vážného porušování lidských práv."

Výzkumníci Amnesty International na východní Ukrajině zdokumentovali případy nerozlišujícího ostřelování, únosů, mučení a zabíjení.

Kreml opakovaně popřel jakékoliv zapojení do bojů na Ukrajině, ale satelitní snímky a svědectví shromážděná organizací poskytují přesvědčivé důkazy, že boje se rozrostly do toho, co Amnesty International nyní považuje za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Snímky ukazují nová postavení dělostřelectva zjištěná uvnitř ukrajinských hranic v období mezi 13. a 29. srpnem, včetně toho, co je zřejmě jednotkami 122 mm houfnic D-30 v palebných postaveních zamířených na západ. Dvě z těchto postavení mají podpůrná vozidla a to co vypadá jako bunkry. 29. srpna je vidět šest obrněných obojživelných vozidel (pravděpodobně BRDM-2).

Další podobné dělostřelecké postavení lze vidět na poli severovýchodně od prvního, také na území Ukrajiny. Snímky z 26. srpna ukazují šest relativně pokročilých samohybných houfnic (pravděpodobně 152 mm 2S19 Msta-S) v palebných postaveních obrácených na jihozápad k postavením ukrajinské armády.

Mezi 26. a 29. srpnem bylo dělostřelectvo přesunuto do palebných postavení na západě, stále uvnitř Ukrajiny. 29. srpna snímky ukazují co vypadá jako početná vojenská vozidla v oblasti podél řady stromů a v sousedním poli.

"Tyto satelitní snímky spolu se zprávami o ruských vojácích zajatých uvnitř Ukrajiny a očitými svědectvími o ruských vojácích a vojenských vozidlech přejíždějících hranici, neponechávají prostor pro pochybnosti, že jde nyní o mezinárodní ozbrojený konflikt," prohlásil Shetty.

Výzkumníci Amnesty International na východní Ukrajině prováděli rozhovory s očitými svědky prchajícími před boji nedaleko Alčevska, Doněcka, Kramatorska, Krasneho Luče, Lysičanska, Luhanska, Pěrvomajska a Slavjanska. Výzkumníci také provedli rozhovory s ukrajinskými uprchlíky v Rostovské oblasti Ruské federace.

Civilisté z těchto oblastí sdělili Amnesty International, že ukrajinské vládní síly vystavily jejich čtvrtě těžkému ostřelování. Jejich svědectví ukazují na to, že útoky byly nerozlišující a mohou představovat válečné zločiny. Svědkové také hovoří o tom, že separatisté unášejí, mučí a zabíjejí jejich sousedy.

V rámci ilustrativního případu obyvatelé Slavjanska sdělili Amnesty International, že separatističtí bojovníci unesli místního pastora, dva jeho syny a dva návštěvníky kostela, a požadovali jako výkupné za propuštění 50 000 dolarů. V okamžiku, kdy se místní komunitě podařilo požadované výkupné shromáždit, únosci všechny muže zabili, sdělují svědkové.

Amnesty International také získala důvěryhodné zprávy o únosech a bití páchaných dobrovolnickými prapory operujícími bok po boku ukrajinských ozbrojených sil.

Například 23. srpna byl příslušník bezpečnostní služby v Olexandrivce v Luhanské oblasti zajat několika desítkami ozbrojených mužů, kteří přijeli ve vozidlech, na nichž vlály ukrajinské vlajky. Nejméně jedno z nich neslo označení "Prapor Ajdar" (miliční uskupení operující v Luhanské oblasti). Svědci hovoří o tom, že únosci muže obvinili z kolaborace se separatisty, bili ho pažbami a drželi jej v izolaci do 27. srpna, kdy byla jeho rodina informována, že je zadržován v jiném městě, v místní úřadovně ukrajinské služby SBU.

Amnesty International vyzývá ukrajinské úřady, aby účinně vyšetřily podezření z vážného porušování mezinárodního humanitárního práva a přivedly před soud jednotlivce zodpovědné za válečné zločiny. Velitelé a civilní představitelé mohou být také stíháni za válečné zločiny v rámci velitelské zodpovědnosti, pokud věděli nebo měli vědět o zločinech a nedokázali jim předejít nebo potrestat zodpovědné osoby.

"Civilisté na Ukrajině zasluhují ochranu a spravedlnost," řekl Salil Shetty.

"Bez důkladného a nezávislého vyšetření existuje reálné riziko, že si Ukrajinci ponesou jizvy z této války po generace."

Satelitní snímky a podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9807

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014