Evropané proti válce

7. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Podle poradce ukrajinského prezidenta Porošenka Jurije Lucenka mělo pět států přislíbit na summitu NATO jeho zemi moderní výzbroj a angažmá armádních poradců. Zpráva byla čtyřmi z nich vzápětí dementována s tím, že jejich pomoc bude výlučně tzv. "neletální", nebude tedy zahrnovat prostředky sloužící k zabíjení.

Ve stejný den přinesla Amnesty International zprávu, z níž vyplývá, že obě strany ukrajinského konfliktu se dopouštějí válečných zločinů. Přijmeme-li to jako fakt, pak jedny válečné zločince podporuje Rusko, druhé Evropská unie.

Nejsme občany Ruska, jeho roli v probíhající občanské válce můžeme ovlivnit jen nepřímo, nejlépe prostřednictvím diplomatických jednání. Jsme však občany Evropské unie, Evropané.

Jsme přesvědčeni, že občané zemí EU mohou na Evropskou komisi vytvořit tlak, který odmítne jakoukoli vojenskou podporu nelegitimní vládě země, jež zabíjí vlastní občany.

Proto jsme připravili petici nazvanou prostě Evropané proti válce, kterou můžete podpořit na webových stránkách AgainstWar.eu. Možná ničeho nedosáhneme. Nebudeme si však vyčítat, že jsme to nezkusili. Za případnou podporu a sdílení této informace děkujeme.

0
Vytisknout
11881

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2014