Šéfové britských politických stran v panice zrušili svůj středeční program

10. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf skotských nacionalistů a skotský premiér Alex Salmond se vysmál předákům britských politických stran, šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi, šéfovi labouristů Edu Milibandovi a šéfovi liberálních demokratů Nicku Cleggovi, kteří se v tom, co Salmond označil jako paniku, rozhodli zrušit svůj pravidelný program a vydat se ve středu do Skotska, kde se budou snažit přesvědčovat voliče, aby příští čtvrtek nehlasovali pro skotskou nezávislost.

Alex Salmond, skotský premiér, charakterizoval rozhodnutí této trojice politiků vydat se na poslední chvíli do Skotska (poté, co kampaň usilující o nezávislost Skotska déle než dva roky ignorovali) za "největší chybu této kampaně" a tvrdil, že je Westminster v "totální a absolutní panice" poté, co se kampaň za jednotu Velké Británie "úplně rozložila".

Bezprecedentní rozhodnutí všech tří politiků všeho nechat a cestovat do Skotska podle listu Guardian dokazuje prý obrovský strach v Londýně, že skotským voličům nevadí vzniklá nejistota na finančních trzích, ani temná varování anglických politiků, že vyhlášení skotské nezávislosti poškodí skotské hospodářství.

Salmond sžíravě poukázal na skutečnost, že všichni tři angličtí politikové, kteří přijedou do Skotska, jsou v Británii velmi nepopulární a podle průzkumu organizace YouGov mají celkem -150 percentuálních bodů co do popularity. Proto jsou to historicky nejméně populárnější britští politikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7812

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2014