Amnesty International:

Ukrajina musí zastavit válečné zločiny, které páchají proukrajinské dobrovolnické sbory

9. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník lidskoprávní organizace Amnesty International Salil Shetty naléhal při své dnešní schůzce s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem, že ukrajinská vláda musí zastavit válečné zločiny, které páchají dobrovolnické prapory, operující vedle regulérních ukrajinských armádních jednotek.

"Ukrajinské úřady nesmějí napodobovat nezákonnosti a zločinnost, která vládne v oblastech, dříve ovládaných separatisty," řekl Salil Shetty v Kyjevě.

"Neschopnost ukrajinských úřadů zastavit terorizování obyvatelstva a páchání možných válečných zločinů dobrovolnickými prapory vyvolává riziko vážného zvýšení napětí na východě země a ochromuje proklamované úmysly nových ukrajinských úřadů posilovat a dodržovat zákonnost."

Amnesty International zveřejnila nový výzkum na základě práce v severoluhanském regionu, "Terorizování a páchání válečných zločinů Ajdarským dobrovolnickým praporem v severoluhanském regionu". V této zprávě zdokumentovala rostoucí výskyt terorizování místního obyvatelstva, jehož se dopouští Ajdarský dobrovolnický prapor.

Aidar je jedním z více než třiceti takzvaných dobrovolnických praporů, které vznikly během ukrajinského konfliktu a jsou volně integrovány do ukrajinských bezpečnostních struktur.

Amnesty International zdokumentovala rostoucí počet případů terorizování obyvatelstva, včetně únosů, nezákonného věznění, špatného zacházení, vydírání a možnách poprav, které zřejmě spáchal Ajdarský prapor. Některé tyto činy se rovnají válečným zločinům.

Ukrajinský premiér zdůraznil, že ukrajinská vláda potrestá všechny pachatele trestných činů.

"Amnesty International vítá příslib ukrajinské vlády, že obnoví spravedlnost v oblastech konfliktu. Budeme od ní očekávat, že tento příslib splní," uvedl Salil Shetty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12578

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2014