Garry Kasparov: Putin je "nejnebezpečnější muž" světa a větší hrozba pro USA než "Islámský stát"

1. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Údajně nejlepší světový šachista všech dob Garry Kasparov doufá, že přesvědčí svět, že největší hrozbu nepředstavují "Islámský stát", al-Kajda nebo Severní Korea. Místo toho jí má být ruský prezident Vladimir Putin.

V rozhovoru pro Yahoo News vedeném Biannou Golodrygou Kasparov předložil své důvody, proč je přesvědčen, že právě Putin by měl světu způsobovat nespavost. Prezident Barack Obama podle něj na Putinovu agresi vůči Ukrajině vedenou ideologií "moc znamená právo" reagoval příliš pozdě - a Evropa je vůči Putinovým akcím netečná. To Kasparov přirovnává k událostem, jež vedly ke vzniku II. světové války.

Pokud jde o západní sankce, Kasparov je přesvědčen, že v určitém bodě zasáhnou nejen ruskou ekonomiku, ale také vnitřní okruh Putinových spolupracovníků. Aby k tomu došlo, je však třeba zachovat sankce přinejmenším do března 2015.

Putin bude podle Kasparova vyhrožovat přerušením dodávek zemního plynu do Evropy, postsovětských států a bývalých satelitních států. Kasparov se obává, že to bude stačit k tomu, aby dosáhl uvolnění sankcí. Mezitím podle něj ruský prezident tvrdí svým spolupracovníkům, že Západ nakonec uhne a bude kapitulovat. "Hraje poker, zatímco všichni ostatní hrají šachy."

Kasparov se vyhnul otázce, zda bude usilovat o veřejnou funkci. Místo toho prohlásil: "Měli bychom zapomenout na to, že v Rusko dojde ke střídání u moci prostřednictvím volebního procesu. Obávám se, že to nebude příliš zákonný proces a může eventuelně skončit kolapsem státu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9329

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014