Ruské ministerstvo financí chce přenášet pojistné platby z firem na občany

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Na ruském ministerstvu financí uvažují o přenesení části pojištění z podniků na občany. Oznámil to ministr Anton Siluanov. Podle jeho názoru je třeba osvobodit zaměstnavatele od platby záloh na pojištění a převést tuto povinnost na občany.

Experti očekávají, že přechod k individuální platbě záloh zvýší administrativní zátěž, ale zjednoduší život zaměstnavatelům.

Ministerstvo zvažuje možnost částečného přenesení plateb záloh na pojištění do mimorozpočtových sociálních fondů na zaměstnance a postupně přecházet k individuálním účtům.

V současnosti zaměstnavatelé platí na pojištění zaměstnanců s příjmem do 624 tisíc rublů ročně 30% ceny práce. Přitom 22% jde na penze, 2,9% do fondu sociálního pojištění a 5,1% na povinné zdravotní pojištění. Za zaměstnance s příjmem vyšším než 624 tisíc rublů platí zaměstnavatel pouze do penzijního fondu v objemu 10% ceny práce. Zaměstnanci sami zatím neplatí nic. Nyní chce Siluanov praxi postupně měnit a přejít na individuální platby se snižováním podílu zaměstnavatele.

Zatím není jasné, jak by technicky proces probíhal - zda by platby za zaměstnance nadále odváděla účtárna zaměstnavatele, jak je zvykem v Evropě, nebo ne. V opačném případě se experti obávají, že občané jednoduše nebudou platit nové odvody.

V současnosti úřady nemají prostředky, jak zajistit, aby občané případné individuální platby odváděli včas a ve správné výši.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6688

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014