Hongkongský lídr vyloučil svou rezignaci, navrhl jednání

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Hongkongské úřady nabídly jednání prodemokratickým demonstrantům, kteří stále okupují centrální části jihočínského města a požadují reformy. Avšak propekingský lídr Leung Čchun-jing odmítl požadavek na svou rezignaci a prohlásil, že jeho odstoupení je vyloučeno.

Několik minut před půlnocí místního času, kdy mělo vypršet ultimátum protestujících, Čchun-jing prostřednictvím tlampačů oznámil davu, že pošle svého hlavního tajemníka na setkání s demonstranty.

Je těžké říci, jak se protesty dál vyvinou, avšak policie tvrdí, že jsou "ilegální" a pokud demonstranti neuposlechnou varování, policie podnikne "rozhodnou akci". Demonstranti jsou dobře připraveni na všechny eventuality a dostali podomácku vyrobené ochranné vybavení, ručníky a další materiál. Rozdávají také letáky s pokyny, jak si počínat v případě zatčení, které také obsahují telefonní číslo nouzové linky.

Studenti ve čtvrtek pohrozili eskalací protestů, včetně okupace vládních budov, pokud Leung neodstoupí. Od rána se začali objevovat nedaleko sídla hlavy administrativy. Ta je naopak varovala před "vážnými následky" takového počínání.

AP informuje, že policie hlídá barikády nedaleko sídla a demonstranti táboří na druhé straně.

Zatímco protesty neochabují, čínský ministr zahraničí Wang I varoval USA a další země před "vměšováním".

Reuters informuje, že hongkongské úřady jsou připraveny v případě potřeby nechat demonstrace probíhat v řádu týdnů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6565

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014