Dluží Německo Řecku peníze z doby druhé světové války? Ano.

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Po vítězství strany Syriza v nedávných řeckých volbách se znovu oživila debata, zda Německo stále dluží Řecku platby za škody, které mu způsobilo za druhé světové války. Německo jakékoliv platby odmítá. Jak je tomu ale ve skutečnosti?

Tři a půl roku nacistické okupace Řecka byly krvavé a ničivé. Pařížská konference o reparacích v roce 1945 přijala výpočet, že škody, které Německo napáchalo Řecku, se rovnají částce 7 miliard předválečných amerických dolarů. Automaticky však nebylo rozhodnuto, že tuto částku má Německo Řecku vyplatit, navzdory tomu, co dnes tvrdí řečtí politikové, píše v deníku Guardian Hagen Fleischer, emeritní profesor historie na univerzitě v Aténách.

Kritéria, jak mají být vypláceny reparace, které vypracovaly Spojené státy, dávaly velkou přednost zájmům velmocí a pomíjely zájmy malých spojenců. V následujících letech obdrželo Řecko reparace jen ve výši, podle různých tvrzení, 25 až 80 milionů dolarů.

Zároveň vznikl konsensus u západních mocností, že je nutno vybudovat silné západní Německo jako hráz proti sovětské hrozbě. Proto vznikl Marshallův plán hospodářské pomoci a v roce 1953 na popud Spojených států byly zrušeny předválečné dluhy Německa a "jednání o nárocích na odškodné z druhé světové války" byla odložena až někdy na dobu po sjednocení obou částí Německa.

Koncem padesátých let se německá vláda přece jen podrobila nátlaku a vyplatila osobám "postiženým nacionálně socialistickým pronásledováním na základě rasy či světonázoru" "dobrovolné odškodné". Řecko dostalo 115 milionů německých marek.

Další odškodné za válečné škody Německo Řeckju odmítlo a odsunulo je až na "dobu po sjednocení".

Začátkem devadesátých let zase začalo Německo tvrdit, že na placení odškodného Řecku už uplynula "příliš dlouhá doba", i když německo-spojenecký arbitrážníi soud r. 1974 donutil Německo zaplatit odškodné ve výši 47 milionů marek za škody způsobené během první světové války.

Německo dále argumentovalo, že po druhé světové válce dostalo Řecko podstatnou finanční pomoc od NATO a od EU, a největší částky plynuly právě z Německa.

Nicméně je nutno poukázat na zásadní rozdíl mezi odškodným za spáchané válečné zločiny a mezi splátkami za tzv. Besatzunganleihe - výdaje za okupaci. Jde o měsíční půjčky, které požadovala řecká vláda v letech 1942-1944 za financování armády a za další vojenskou činnost ve Středozemí, mj. i odklánění zásob potravin od hladovějících Řeků ve prospěch Rommelových vojenských jednotek v Africe. Začátkem roku 1945 vypočítala skupina vysoce postavených německých ekonomů tento německý dluh řeckému státu a uvedla, že dosahuje částky 476 milionů říšských marek, což by dnes bylo přibližně 10 miliard euro.

Je nesporné, že tyto peníze by měly být Řecku vyplaceny. Je absurdní, že demokraticky zvolené vlády Německa tento dluh odmítají splatit, přestože ho oficiálně uznal i německý nacistický režim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
19223

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015