Channel Four: Boje na Ukrajině sílí

14. 2. 2015

čas čtení 5 minut



Moderátorka v pátek večer: Příměří na Ukrajině má být zahájeno za pouhých 36 hodin. Avšak na východní Ukrajině boje sílí. Dochází k úporným bojům o oblasti, ovládané vzbouřenci. V jednom městě byli usmrceni dva civilisté, když přeplněnou kavárnu zasáhl dělostřelecký granát. Ukrajina uvádí, že za posledních čtyřiadvacet hodin zahynulo 11 jejích vojáků. Málo lidí v regionálním centru Doněck je přesvědčeno, že se blíží ukončení bojů. Náš korespondent Alex Thomson tam je:

Alex Thomson: Podívejme se na ty dva příklady. Dva civilisté usmrceni a pak celá řada vojáků. Je pravda, že obě strany se snaží útočit na vojenské cíle, ale je také pravda, že obě strany odpalují dělostřelecké granáty víceméně necíleně se strašlivými důsledky pro civilisty, kteří jsou chyceni uprostřed toho všeho. Je nepochybné, že obě strany se v posledních hodinách před příměřím snaží drsně ovládnout co největší území, protože si obě strany myslí, že bude součástí dohody, ať už je to dohoda jakákoliv, že v sobotu od půlnoci si budou moci podržet to území, které do té doby ovládnou. Naše dnešní reportáž začíná v Kyjevě, který je v určitém smyslu v úplně jiném světě, než kde stojím teď.

Na kyjevském letišti se dnes konala módní přehlídka. Vypadá to nenormální a nenormální to je. Byla to sbírka v téměř zbankrotovaném státě, který se zoufale snaží vybírat peníze na válku na východě. A tohle také není jediná nenormální věc v této zemi. V Novoselebce jsme našli Lenina, kterého ale někdo nabarvil. Velký muž z východu je nyní vybarven ukrajinskými národními barvami.

V dnešní době tolik lidí už na východ Ukrajiny necestuje. Silnice v stále ještě mrazivém prostoru stepi je prázdná. Cesta k válce.

Centrum vzbouřenci ovládaného Doněcku je válkou téměř nedotčeno, ale nefunguje jako normální město. Protože podle dohody z Minsku má dojít k příměří až v sobotu o půlnoci, na východní Ukrajině pokračovaly v pátek těžké boje. Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívil vojáky u Kyjeva a řekl jim, že je před nimi ještě dlouhá cesta.

Petro Porošenko: Nechci, aby měl kdokoliv jakékoliv iluze. Nejsem naivní. Jsme ještě velmi daleko od míru. Nikdo si nemyslí, že podmínky, které byly podepsány v Minsku, budou skutečně realizovány.

Alex Thomson: EU znovu varovala Rusko: Pokud dohodu z Minsku budete ignorovat, uvalíme na vás další sankce. Naděje na mír je založena především na demilitarizaci oblasti kolem Doněcku.

5. září loňského roku vyslalo Rusko zbraně a posily na východní Ukrajinu a pomohla vzbouřencům rozšířit své území, než vešlo tehdejší příměří v platnost.

Začátkem roku vzbouřenci znovu rozšířili své území po celé východní Ukrajině s těžkými boji kolem města Debalceve a města Mariupol. Nová dohoda o příměří, které má být zahájeno v sobotu o půlnoci, obsahuje demarkační linii a demilitarizovanou zónu.

Na zamrzlém jezeře v Artemovsku místní lidi bruslí a rybaří. Zdálky je slyšet dělostřelecká palba. Jako všichni, dívají se skepticky na možnost míru.

"Všichni naši přátelé si připravují suterény, protože lidi mají strach. Už máme dost téhle války. Nikdo to nechce. Lidi nemají práci."

Alex Thomson: Ve vzbouřenci ovládaných městech, jako je Doněck, jsou skoro všechny obchody uzavřené. Elektřina jde jen někdy. Dělostřeleckou palbu je slyšet každý den.

A tak se Lenin dívá pasivně na město, z kterého za poslední měsíce uprchly tisíce lidí. Podle své loajality, buď na západ na Ukrajinu, která pohlíží směrem k Evropě, anebo na východ do Ruska. V Doněcku není žádná oblast, která by byla před každodenním ostřelováním bezpečná. Každý den je tu několik lidí usmrceno nebo zraněno. A to před sobotním příměřím nekončí.

Na náměstí, ano, samozřejmě na Leninově náměstí, stojí zřízenec se svými vozítky pro děti. Za celou dobu, co jsme tam byli, se však nevyskytlo jediné dítě, které by se na vozítku chtělo projet. Stojí tam, zákazníky nemá. A takové je město Doněck.

Musím říci, že tady teď v noci spíš najdete někoho, kdo se tu opaluje, než optimistu. Všichni jen pokrčí rameny a říkají, že to vypadá přesně tak jako před posledním příměřím v září. Tehdy se příměří rozložilo, a to překvapilo všechny strany, včetně Moskvy, rozložilo se, protože velké množství vzbouřenců nechtělo, aby se jejich vesnice vrátily zpět na Ukrajinu. A to překvapilo Putina i mnoho dalších stran, které příměří podepsaly. Mnoho lidí říká, že se totéž stane i teď.

Na Západě se často předpokládá, že Vladimír Putin vzbouřence v těchto oblastech plně ovládá. Tak to není.

0
Vytisknout
10366

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2015