Děti za globální uprchlickou krizi platí nejdrastičtěji

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Svět čelí rapidnímu nárůstu počtu lidí nucených k útěku před válkou, konfliktem a persekucí v zemích jako Sýrie, Irák a Afghánistán. Odhaduje se, že přibližně polovinu z 19,5 milionu ve světě registrovaných uprchlíků tvoří děti a mládež. Jsou nejzranitelnějšími oběťmi těchto konfliktů.


Syrský případ je paradigmatický. Tři roky konfliktu změnily Sýrii v jedno z nejnebezpečnějších míst pro děti, tvrdí UNICEF. Z více než 21,9 obyvatel jich více než 9 milionů tvoří lidé mladší 18 let. Odhaduje se, že konflikt zasáhl 5,5 milionu dětí, což znamená takřka zdvojnásobení loňských údajů. Více než 4,29 milionu dětí v Sýrii patří mezi chudé, vysídlené nebo uvězněné za frontovou linií.

Drasticky poklesl počet očkovaných. Odhaduje se, že v uprchlických táborech se narodilo 37 000 dětí a přes 83 000 těhotných žen se nachází v uprchlických táborech v Libanonu a Jordánsku. To představuje pro tamní sociální systémy značnou zátěž.

Dětem mezi syrskými uprchlíky hrozí velké riziko duševní choroby a mají špatný přístup ke vzdělání. Například v uprchlickém táboře Zátarí v Jordánsku třetina dětí vykazuje agresívní a sebepoškozující chování. Podle Europolu více než 10 000 dětí bez doprovodu se ztratilo, což vyvolává obavy, že jsou zneužívány a nuceny k sexu.

Studie provedená Institutem pro migrační politiku ukazuje, že uprchlické děti, kterým chybí formální vzdělání, se častěji cítí beznadějně a marginalizovaně, což z nich činí možný terč radikalizace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6110

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016