Devadesátiletý člověk má větší právo rozhodovat o tom, jaké mají být naše životy, než my sami

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


75 procent Britů ve věku 18-24 let hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Toto jsou jejich hlasy. Tento klip z facebookových stránek deníku Guardian zhlédlo 6 milionů lidí.

V nedávném referendu o skotské nezávislosti před dvěma lety hlasovali i šestnáctiletí a sedmnáctiletí. David Cameron jim však v nynějším v referendu o odchodu Británie z EU odmítl povolit účast, přestože jde o jejich budoucnost. Britské střední školy referendum šestnáctiletých a sedmnáctiletých nicméně provedly nicméně neoficiálně a zjistily, že 80 procent jich  hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Jak v rozhlasové diskusi v sobotu v poledne poznamenal významný starší politik britské Konzervativní strany Kenneth Clarke, staří lidé mají představu někdejší Británie, která se už nevrátí, zatímco pro mladé lidi je žít v multikulturním, mezinárodním, a proto ekonomicky úspěšném světě normální...

Zde jsou hlasy těchto mladých lidí. Zveřejnil je na Facebooku deník Guardian, klip zhlédlo více než šest milionů lidí.

"Jsem unavená, jsem znepokojená a jsem rozhněvaná. Lži a falešné obviňování EU konečně zvítězily. A k čemu? Byl to protestní hlas a vyvolal nejistotu pro britskou budoucnost."

"My jsme Evropané. My jsme občané světa. My jsme pro odchod z Evropy nehlasovali, ale vy jste nám ji odebrali. Šestnáctiletých a sedmnáctiletých se ani nikdo nezeptal. Devadesátiletý člověk má větší právo rozhodovat o tom, jaké mají být naše životy než my sami. Nás nikdo neposlouchal. A vy nám chcete odebrat naši budoucnost."

"Proč musí být má budoucnost ovlivněna generací, která nevidí, jaký veškerý prospěch obdržela, ve srovnání s nostalgií, po které touží a která se už nikdy nemůže vrátit?"

"Více než 75 procent mladých lidí hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Tohle je nejhorší doba pro mladé lidi. Ztrojnásobili nám univerzitní školné, žijeme v ekomické recesi a teď nám dodali ještě tuto třešničku na dortu."

"Mám strach, že naše společnost se stane stále víc nebezpečnější pro LGBT lidi, jako jsem já."

"Naše zdravotnické služby pro duševně nemocné lidi selhávají, protože jsou zoufale podfinancované. Důsledkem tohoto referenda na naši ekonomiku bude, že se to jen zhorší."

"Jsem z té celé věci opravdu zoufalá. Už nejsme Spojené království. Jsme hluboce rozdělená země a pro čtyřiadvacetiletou ženu je to opravdu děsivé."

"Dnes, mladí lidé jako já byli odsouzeni k nejisté budoucnosti konfliktů a izolace. Jsem přesvědčena, že budoucnost je daleko globálnější a daleko víc založena na lokálních vazbách."

"Během těžkého dne hlasovalo 75 procent 18-25 letých občanů pro slitování a pro pokrok. A to jsou naši budoucí vedoucí politikové a budoucí voliči. A já jsem jeden z nich a jsem přesvědčen, že budoucnost je lepší, než jak to vypadá teď."

0
Vytisknout
5423

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016