Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie

24. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


- David Cameron oznámil svou rezignaci. Do října 2016, kdy se bude konat sjezd Konzervativní strany, má být vybrán nový premiér.

- Mark Carney, guvernér Anglické banky, se pokusil prohlášením uklidnit trhy. Uvedl, že Anglická banka je připravena stabilizovat situaci částkou až 250 miliard liber.

6.00: Po vyhlášení výsledků z 331 z 382 komunálních okrsků vyhlašuje většina mediálních organizací, že Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie v poměru 48 procent hlasů pro setrvání a 52 procent hlasů pro odchod. Skotsko a Londýn hlasovaly pro setrvání v EU, avšak velká část anglického venkova hlasovala pro odchod. Vznikl obraz těžce polarizované země, kdy ty oblasti, které byly pro setrvání v EU hlasovaly silně pro tuto alternativu a oblasti, které byly pro brexit, hlasovaly silně pro ochod z EU. Libra i akcie na kapitálovém trhu rychle padají. Komentátoři poznamenávají, že si Británie vytvořila dlouhodobý problém. Euroskeptici jásají.

Čím vyšší byl počet občanů s vysokoškolským vzděláním, tím pravděpodobněji hlasovala daná oblast pro setrvání v EU.

"I když musí být tento volební výsledek interpretován jako příkaz, aby Británie odešla z EU, zní daleko více jako řev vzteku a frustrace poloviny Británie nad systémem moci, bohatství a výsad, o nichž si mnoho Angličanů myslí, že je jejich zdrojem elita, která žije jinde. Cílem tohoto protestu byl jak Westminster, tak Brusel.

Bohatá jihoanglická hrabství podpořila brexit. Města na severozápadě byla proti němu. Severní Irsko hlasovalo pro status quo. Wales požaduje radikální změnu. Desítky milionů lidí se rozhodly na místech, kde kdysi existoval těžký průmysl, že hazardní hra stojí za to: Současnost podle nich není tak růžová, aby nestálo za to podpořit něco jiného.

Mnozí si zjevně myslí, že jakmile "převezmou zpět" svou zemi, bude více bohatství pro "domácí" zaměstnance - pro ty, kteří na globalizovaném trhu zůstali pozadu.

A právě v důsledku reakčního proudu rasistické nenávisti hlasovali voliči v metropolitních centrech v obrovském počtu pro setrvání v EU. Tyto velké počty obyvatel v centrálním Londýně nevyjádřily natolik nadšení pro EU jako emocionální vazbu k liberálnímu etosu otevřenosti světa.

Avšak prohledávání trosek dnešní britské politické scény, absolutního odmítnutí veškerých doporučení od předáků politických stran, expertů, celebrit - bude trvat měsíce a léta.

Ve skutečnosti, že Skotsko potvrdilo, že chce zůstat členem EU, je zdroj ústavní krize. Může Anglie vytáhnout svého souseda z EU proti jeho vůli?

Toto referendum přineslo dva výsledky - jedním je příkaz odejít z Evropské unie, druhým je požadavek, aby se politika prováděla jinak a pro jiné publikum. Obrovský rozměr těchto dvou úkolů je ohromující."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Premiér David Cameron se rozhodl vyhlášením referenda o odchodu Británie z Evropské unie vyřešit vnitrostranický konflikt v Konzervativní straně. Přivedl tím k životu strašlivé běsy a vejde zřejmě do dějin jako člověk, který způsobil rozklad Spojeného království a možná i celé Evropy.

0
Vytisknout
7425

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016