Dva muži z Kalifornie byli usvědčeni z podpory IS

22. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Dva muži z Kalifornie byli shledáni vinnými ze spiknutí za účelem materiální podpory takzvaného Islámského státu. Federální soud usvědčil Madera Elhuzayela a Muhanada Badawiho, oba ve věku 25 let, po dvoutýdenním procesu.


Dvojice byla vloni zatčena, když se Elhuzayel pokoušel nasednout na palubu letadla v Los Angeles a odletět do Turecka, kde měj v úmyslu připojit se k IS. Badawi zakoupil Elhuzayelovi jednosměrnou letenku z Istanbulu do Izraele.

Oba obyvatelé kalifornského Annaheimu na sociálních médiích "vyjádřili touhu zemřít jako mučedníci". Vyšetřovatelé také tvrdí, na facebookovém účtu náležejícím zřejmě Badawimu se nacházejí statusy věnované myslu připojit se k IS. Elhuzayel měl jako profilový obrázek na svém Facebooku vlajku IS.

Dvojice také natočila video, kde Elhuzayel slibuje věrnost Abú Bakrovi al-Bagdádímu, lídrovi IS, a oznamuje cestu do Sýrie, aby se k IS připojil.

Kromě toho byl Elhuzayel usvědčen z 26 bankovních podvodů s použitím ukradených šeků a Badawi z finanční pomoci při zajišťování plánované Elhuzayelovy cesty.

Oběma mužům hrozí 15 let vězení za materiální podporu IS. Kromě toho Elhuzayel může dostat až 30 let za každý bankovní podvod a Badawi dalších 5 let za finanční přečiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6284

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016