Bílý dům se neohrabaně snaží uhasit skandál ohledně ruských kontaktů, který vyšetřuje FBI

27. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se v neděli neohrabaně pokusil zmanipulovat veřejné vnímání šířícího se skandálu ohledně údajných kontaktů poradců Donalda Trumpa a ruských výzvědných činitelů během předvolební kampaně v roce 2016. Tvrdil, že FBI zprávy o těchto stycích "dementovala".

Skandál se však nepodařilo potlačit. Jeden republikánský kongresman požaduje nezávislé vyšetřování této záležitosti, věc začaly vyšetřovat četné výbory amerického Kongresu a odborníci poukazují na to, že Trump eskaloval válku proti médiím ve snaze odvrátit pozornost od tohoto skandálu.

Zatímco Bílý dům neohrabaně sám přiznal, že se snaží za scénou ovládnout chování Kongresu a výzvědných agentur v této věci, dosud jsou jeho snahy kontraproduktivní.

Terčem ostré kritiky se staly kontakty mezi Reincem Priebusem, šéfem štábu v Bílém domě, a vysokými činiteli z FBI. Šlo totiž o porušení hranice, která má oddělovat Bílý dům od vyšetřování prováděných ministerstvem spravedlnosti, pokud vyšetřuje potenciální viníky uvnitř americké vlády.

V neděli znovu narušila mluvčí Bílého domu tuto linii tvrzením, že prý FBI označila obvinění z údajných nepřijatelných kontaktů mezi Trumpovým týmem a Ruskem za "nesmysl".

Úsilí Bílého domu odepsat celý skandál jako údajný výmysl však ohrozil vznik silného znepokojení v Kongresu. Republikánský kongresman Darrell Issa požadoval v pátek v televizi, aby byl Trumpův nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions vyloučen z vyšetřování, které ministerstvo spravedlnosti provádí v této věci. Sessions byl totiž členem předvolebního Trumpova týmu.

Bývalý ředitel CIA John Brennan varoval v neděli, že vyšetřování vazeb Trumpova týmu na Rusko jsou teprve v počátcích a nikdo neví, kam fakta povedou. "Kdokoliv, kdo tvrdí, že fakta jsou už známa, hovoří velmi předčasně," řekl Brennan v americké televizi. "A Bílý dům musí pochopit, že nesmí zasahovat do trestního vyšetřování, které provádí FBI."

Z průzkumu veřejného mínění, který v neděli publikovaly NBC News a Wall Street Journal, vyplývá, že Trumpova popularita je rekordně nízká, -4 body. Většina amerických prezidentů měla na počátku svého funkčního období popularitu +30. Média ovšem zřejmě - částečně v důsledku neustálých Trumpových útoků na ně - nejsou o moc populárnější.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6680

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2017