Polsko schválilo zákon, který ohrožuje jeho demokracii

23. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

"Zrádci! Zrádci!!"

Polští politikové nyní ovládli polský Nejvyšší soud. Schválili zákon, který odstraní všechny soudce od Nejvyššího soudu a nahradí je jinými.

"Myslím, že nebudeme moci cokoliv říci o svém životě. Naše členství v EU je ohroženo, diverzita je ohrožena. Náš rozvoj je ohrožený, stejně jako naše svoboda. Svoboda myšlení, svoboda médií."


Desetitisíce demonstrantů vyšly do ulic Varšavy a dalších polských měst. Lidé rozdávali bílé rúže jako symbol svého nesouhlasu s novými zákony. Davy měly svíčky v rukou na shromáždění před polským parlamentem.

Návrh zákona schválila ve čtvrtek vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost. Nazývají ho "reformou soudnictví". V pátek zákon schválil polský Senát. Opozice varuje, že zákon ochromí polskou demokracii.

Boris Budka, bývalý ministr spravedlnosti: "Je to největší podvod v historii polského parlamentarismu. Je to porušením všech demokratických pravidel, ale především byla Polákům odebrána jejich svoboda. Pokud budou všechny ty změny zavedeny. Za velmi krátkou dobu se ukáže, že už nejsme v Evropské unii."

Vláda nedávno posílila svou kontrolu nad polskými médii. To také mnozí považují za nedemokratické.

Evropská rada nový zákon kritizuje, že porušuje evropské hodnoty. Donald Tusk ty změny označil za "zpátečnické".

0
Vytisknout
7246

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2017