Jak americké univerzity diskreditují liberalismus

23. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Všichni liberálové zapojení do vyššího vzdělávání se musejí pozorně podívat do zrcadla a ptát se sami sebe, jak přispěli k vítězství Donalda Trumpa, napsal profesor Columbia University Mark Lilla.


Musíme přijmout svůj díl odpovědnosti. Každý kdo se podílí na politice Republikánské strany vám řekne, že šílení našich kampusů přeháněné Fox News mobilizuje jejich voličskou základnu jako máloco jiného. Ale naše zodpovědnost sahá dál než jen ke krmení pravicových médií tolerováním pokusů kontrolovat svobodu slova, omezovat debatu, stigmatizovat nebo obtěžovat konzervativce či podporovat kulturu stížností, která lidem mimo náš privilegovaný okruh připadá komicky triviální. Pokřivili jsme poselství liberalismu do té míry, že se změnilo k nepoznání.

Politika identity na levici se nejprve týkala velkých skupin - Afroameričanů, žen, gayů - usilujících o nápravu velkých historických křivd mobilizací a pak prací v politických institucích, aby zajistily svá práva. Ale v 80. letech to bylo nahrazeno pseudopolitikou sebestřednosti a stále užší a výlučnější sebedefinice, která je nyní kultivována v našich vzdělávacích institucích.

Hlavním důsledkem je, že se mladí lidé zabývají sami sebou, místo abychom je obrátili k širšímu světu, který sdílejí s ostatními. Proto jsou nepřipraveni přemýšlet o společném blahu v pojmech neidentity - a o tom, co musí být v praxi vykonáno, aby toto blaho bylo zajištěno - zejména však na těžký a neatraktivní úkol přesvědčovat lidi, kteří se od nich velmi liší, aby se přidali ke společnému úsilí. Každý pokrok v oblasti liberálního vědomí identity znamenal ústup v oblasti účinného liberálního politického vědomí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8838

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017