Ruská propaganda využívá katalánskou krizi jako "důkaz" selhání evropského projektu

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Ruská oficiální média hovoří o Katalánsku, ale ve skutečnosti jim jde o Brusel. Katalánské referendum prezentují jako jeden z mnoha problémů zahlcujících Evropu a také jako důkaz neefektivity a selhání evropského projektu - a v důsledku všech západních projektů.


Takové mediální pokrytí je součástí trendu zahájeného v roce 2013 a zachází s Evropou jako se systematicky nestabilním prostředím, které se vyznačuje vážnými sociálními problémy a zkorumpovanými politiky. Tento přístup je v různé míře uplatňován na Ukrajinu, francouzské a německé volby, brexit a přistěhovalectví.

Katalánská krize do tohoto kontextu zapadá a pokrytí referenda není ani tak intenzívní ani tak agresívní jako kampaň proti Hillary Clintonové během amerických prezidentských voleb. Jde pouze o příležitost poukázat na narativ usilující o oslabení EU poukazováním na problémy členských zemí.

Cílem je dosáhnout ukončení evropských sankcí proti Rusku.

"Putin chápe, že podporou ultrapravicových hnutí, nacionalistů a separatistů, jako například v Katalánsku, oslabuje a ničí evropskou jednotu, která zaručuje sankce proti Rusku," říká Alexej Venediktov, ředitel rozhlasové stanice Echo Moskvy. Putin "potřebuje zlomit evropskou jednotu", tvrdí vlivný novinář. To je "samozřejmé" a "nezávislé na ideologii".

Ruská státní televize spojuje zásah v Katalánsku se situací během vlády bývalého diktátora Francisca Franca, kanál Russia24 zase hovoří o demonstracích za katalánskou nezávislost jako o "barevných revolucích" v EU.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2017