Jaké úkoly musí Německo splnit při budování evropské armády?

7. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Začíná první fáze užší obranné spolupráce v Evropě. Avšak není jasné, zda 17 plánovaných projektů dává smysl. A některé země a instituce se už cítí odstrčeny.


Evropa by se měla být schopna lépe bránit a poskytovat větší stabilitu pro své sousedy. To je starý evropský sen, ale nyní se plní - velmi pomalu, krok za krokem. 25 z 28 zemí EU se rozhodlo úžeji spolupracovat v obranné politice a doteď budou také pravidelně navyšovat obranné rozpočty.

 V unijních kruzích byla vynalezena aliance PESCO. Cílem je lépe zvládat krizové operace, více investic do špičkových zbraňových systémů, úspory prostřednictvím sdružení výzkumných kapacit a lepší koordinace při budování vojenských kapacit.

  V úterý v Bruselu ministři zahraničí a obrany formálně ukončili formulaci 17 projektů týkajících se nové vojenské spolupráce v Evropě. To je ale jen začátek. každá země se musí podílet na alespoň jednom projektu. Odpovědnost za projekt obyčejně leží na jedné z nich - ale kdo chce, může se přidat a podílet se na vedení.

  Německo spolu s Francií, Itálií a Španělskem je tahounem nové evropské bezpečnostní a obranné unie, tvrdí ráda ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Paříž chce udržet okruh účastníků co nejužší, ale Berlín prosadil svůj požadavek na větší a otevřenější uskupení. To teď Francouzům vadí.

  Ale co konkrétně dnes Německo dělá pro zlepšení evropské obrany? V první fázi povede čtyři ze sedmnácti projektů.

  Prvním je vznik Evropského zdravotnického velitelství. Ten například zahrnuje mobilní vojenskou nemocnici použitelnou v obtížných a nebezpečných operacích EU, jako v Somálsku nebo Středoafrické republice, a zlepšenou koordinaci zdravotní péče a vybavení v krizových operacích ve třetích zemích.

  Za druhé, vybudování logistické sítě koordinující vojenské kapacity všech evropských zemí.

  Za třetí, vytvořit evropské centrum excelence, v němž jsou vojáci cvičeni pro výcvikové mise EU, jako například v Mali.

  Za čtvrté, identifikace kapacit a požadavků na vytvoření krizových jednotek v počtu až 60 000 mužů pod jednotným velením. Navíc se Němci stále podílejí na projektu vedeném Nizozemci, který se týká zjednodušení pohybu jednotek po Evropě.

  Zejména pro menší evropské země je však tempo integrace příliš vysoké.

  Znepokojení také vyvolává fakt, že vlády politicky rozhodly o 17 projektech bez zapojení štábu EU a bez možnosti posoudit smysluplnost jednotlivých opatření.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7589

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2018