Britské studentské organizace požadují druhé hlasování o brexitu

13. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

Studentské organizace, zastupující téměř milion mladých lidí studujících na 60 britských univerzitách, požadují referendum o konečné dohodě ohledně brexitu. Mají velký strach, že odchod Británie z Evropské unie bude mít katastrofální dopady na jejich budoucnost.

Studentské organizace předvídají povstání mladých Britů během nadcházejících měsíců. O tomto víkendu posílají dopisy svým poslancům, v nichž požadují, aby podpořili "lidové hlasování", které bude muset schválit konečnou dohodu britské vlády s Evropskou unií ohledně brexitu.

Studenti konstatovali, že plánují protestní akce, které budou daleko rozsáhlejší než protesty z roku 2010 proti astronomickému britskému univerzitnímu školnému (studium na anglické univerzitě stojí 9000 liber, tedy 270 000 Kč, ročně).  

 
 
Studenti argumentují ve svém dopise poslancům, že existují velké počty mladých lidí, odhadem asi 1,4 milionu, kteří byli příliš mladí na to, aby v červnu 2016 mohli hlasovat v referendu o brexitu a mají právo na to nyní vyjádřit svůj názor, vzhledem k tomu, že brexit drasticky ovlivní jejich budoucnost.

Poukazují také na to, že sliby stoupenců brexitu nebyly splněny a britští občané teprve nyní začínají chápat, jak bude vypadat život Británie mimo EU.

Podle nového průzkumu veřejného mínění, provedeného organizací Opinium, jsou stoupenci Labouristické strany pro další referendum o brexitu v poměru 69 procent ku 18.  Věková skupina britských občanů ve věku od 18 do 34 let podporuje nové referendum poměrem 65 procent ku 22. Celkem podporuje konání druhého referenda v Británii 53 procent občanů, proti konání druhého referenda je 31 procent Britů.

Britská vláda se v současnosti hašteří ohledně toho, v jaké formě celní unie s EU by Británie měla zůstat. Ministři se do krve hádají o dvou řešeních, o nichž se Evropská unie vyjádřila, že obě jsou nepoužitelná. Británie má lhůtu do června, aby navrhla realistické řešení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Evropská sedmadvacítka plně podporuje postoj Dublinu, který požaduje, aby hranice zůstala zcela otevřená. To by ovšem znamenalo, že buď Severní Irsko, anebo celá Británie budou muset zůstat součástí jednotného evropského trhu, což Theresa Mayová odmítá, avšak pro kvadraturu kruhu nemá řešení.

Britská Horní sněmovna v posledních dnech hlasovala asi třináctkrát pro změny ve špatně vypracovaných návrzích zákona o odchodu Británie z Evropské unie. Toto hlasování může být zvráceno pouze hlasováním v Dolní sněmovně, jehož se Theresa Mayová bojí. 

Fundamentalističtí stoupenci brexitu jako "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg ostře útočí na celou řadu britských institucí, na Horní sněmovnu, na britskou státní službu, na britské soudnictví a na BBC. Označují je za "zrádce", protože nepodporují fundamentalistickou verzi brexitu.

Ministr zahraničí Boris Johnson označil navrhované řešení Theresy Mayové jako "šílené", Mayová se ho bojí vyhodit z funkce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




0
Vytisknout
7144

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018