Čtyři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, spáchali po příchodu do Británie sebevraždu

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Alexandr Tekle, 18, mladík z Eritreji, jeden ze čtyř, kteří v poslední době v Británii spáchali sebevraždu v důsledku nepřátelského zacházení od britských úřadů

Vyvolává to vážné otázky ohledně toho, jak Británie zachází s uprchlíky, hledajícími útočiště před pronásledováním

Tři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, kteří se dostali do Británi z uprchlického tábora v Calais, za posledního půl roku spáchali sebevraždu. Čtvrtý se usmrtil loni. Vyvolává to vážné otázky, jak zacházejí britské úřady se silně zranitelnými a ztraumatizovanými dětmi a mladistvými, kteří se dostanou do Británie.

Všichni tito mladí muži pocházejí z Eritreji, dvěma z nich bylo 18 a jednomu 19. Uprchli z války v Eritreji, bez rodičů procestovali Afrikou a Evropou a dlouhé měsíce žili v uprchlickém táboře v Calais. 



Filmon Yemane se usmrtil loni v listopadu krátce poté, co dosáhl věku 18 let. Alexander Tekle, také 18, se zabil o čtrnáct dní později loni v prosinci, rok poté, co se mu podařilo dostat se do Británie v nákladním autě. Třetí teenager se usmrtil minulý měsíc.

Všichni tito mladí sebevrahové prošli extremně traumatickými zážitky. Uprchli z války, po nebezpečné cestě do Británie zažili četná děsivá nebezpečí, mimo jiné i v táboře v Calais, riskovali život ve snaze propašovat se ve vlacích a ve vozidlech do Británie. Po příchodu do Británie je nesmírně traumatizovala zdlouhavá procedura úřední žádosti o udělení azylu. 

Jejich kamarád, který nechce být identifikován, aby neohrozil svou vlastní žádost o azyl, konstatoval: "Alex a já jsme byli blízcí přátele. Byl to tak hodný kluk, ale vzdal se života. Strašně ho traumatizovalo, jak dlouho trvá britskému ministerstvu vnitra rozhodnout o jeho azylové žádosti. Myslel na to pořád. Pořád říkal: Jakmile dostanete dokumenty, můžete začít svůj nový život, můžete začít chodit na univerzitu. Chtěl začít pracovat, chtěl posílat peníze mamince. Bez azylových dokumentů nesmíte pracovat." 

Třetí mladý muž, který se usmrtil, se strašně obával, že ho britské úřady deportují zpět do Eritreje. 

Británie v současnosti neposílá žadatele o azyl zpět do Eritreje, protože je známo, že by to bylo pro ně příliš nebezpečné, avšak dětští žadatelé o azyl po dosažení věku 18 let nedostanou v Británii azyl, zůstávají ve vakuu, nesmějí pracovat ani studovat a když dobrovolně z Británie neodejdou, jsou posíláni do vazebních imigračních středisek. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9710

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018