Severní Korea rozšiřuje základnu pro rakety dlouhého doletu, tvrdí analytici

7. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Analytici zjistili, že Pchjongjang navzdory slibům daným Donaldu Trumpovi nadále vyrábí jaderné zbraně a modernizuje základnu raket dlouhého doletu, upozorňuje Andrew Jeong.


Severní Korea rozšiřuje vojenské instalace, které by měly obsahovat rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout USA, tvrdí zpráva think tanku. Znovu tak oživuje pochybnosti o důvěryhodnosti režimu při odzbrojovacích jednáních.

Pchjongjang stále vyrábí jaderné zbraně a zřejmě rozšiřuje raketovou základnu u čínské hranice, tvrdí analýza Middlebury Institute of International Studies v kalifornském Monterey. Autoři vycházejí ze satelitních snímků pořízených v posledních měsících.

"Raketová základna v Jongbjonu byla kvůli svému unikátnímu umístění dlouho příčinou znepokojení amerických a jihokorejských představitelů," tvrdí zpráva s odkazem na příhraniční instalaci, která zřejmě hostí nejnovější severokorejské zbraně.

Třináct kilometrů odsud buduje KLDR nové instalace, které jsou buď další raketovou základnou, nebo rozšířením Jongbjonu. Americké velvyslanectví v jihokorejském Soulu odmítlo zprávu Middlesbury Institute komentovat.

Američtí představitelé zpochybňují, zda KLDR myslí vážně, že se vzdá jaderných zbraní, když se jednání zadrhla kvůli neshodě ohledně amerických sankcí a tempu severokorejského odzbrojování.

KLDR trvá na tom, že učinila značné ústupky, včetně stržení odpalovacího zařízení raket a zrušení polygonu jaderných zbraní. Vyzývá ke zrušení sankcí, které omezují či zakazují obchod s uhlím, textilem a surovinami. Washington odmítá oslabit sankce, dokud Pchjongjang nepodnikne další konkrétní kroky k denuklearizaci.

Rozšíření raketové základny by nutně neporušovalo dohodu mezi severokorejským lídrem Kim Čong-unem a prezidentem Trumpem z června 2018.

Dokument obě strany zavazuje, aby usilovaly o nové vztahy a "pracovaly na úplné denuklearizaci" - což jsou vágní fráze napsané představiteli Pchjongjangu, tvrdí bývalý vysoký severokorejský představitel, který emigroval na jih. Nedostatek konkrétních kroků v dohodě umožnil diplomatům jednání, ale současně nedokázal přemostit zásadní neshody.

USA nicméně nechávají otevřenou možnost dalšího summitu mezi oběma lídry, která by podle Trumpa mohla proběhnout počátkem příštího roku. Mezitím jaderný kalkulus ovlivňují zlepšující se vztahy mezi oběma korejskými státy.

Jižní Korea vyzývá USA, aby přijal některé severokorejské požadavky ohledně částečného uvolnění sankcí. Takový krok by umožnil obnovení ekonomické spolupráce Soulu s Pchjongjangem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6985

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018